100 de locuri pe care să le vezi în Moldova Târgul care stă pe o comoară medievală. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil“ este construită pe temelia unui locaș sfânt medieval. Foto: Dumitru Goncear
Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil“ este construită pe temelia unui locaș sfânt medieval. Foto: Dumitru Goncear

Lăpuşna păstrează în adâncuri vechi hrube care ascund încă multe file necunoscute ale istoriei. Toate galeriile subterane duc la curtea domnitorului Moldovei Alexandru Lăpuşneanu.

Comuna Lăpuşna din raionul Hânceşti este una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul Moldovei. Din păcate, prea puţine lucruri vorbesc astăzi despre faptul că la mijlocul secolului al XVI-lea aici era un târg înfloritor, unde venea adesea Alexandru Lăpuşneanu. Se crede că Lăpuşna este chiar baştina voievodului, care ar fi avut aici şi o reşedinţă.

Amintirea acelor timpuri este vie în beciurile şi tunelurile care străbat toată localitatea. Arheologii consideră că toate galeriile duceau spre curtea domnească, fiind nişte căi de retragere în caz de pericol. Catacombele nu au fost însă suficient cercetate şi păstrează încă multe enigme.

Lucrările de restaurare a bisericii au fost oprite. Foto: Dumitru Goncear Pivnița medievală de lângă moara veche. Foto: Dumitru Goncear Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil“ este construită pe temelia unui locaș sfânt medieval. Foto: Dumitru Goncear

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Localnicii descoperă şi astăzi pivniţe când îşi lucrează grădinile, iar nu demult un excavator care scotea lut s-a prăbuşit într-o hrubă. De cele mai multe ori, oamenii le astupă la loc. Sătenii spun că şi şcoala din sat a fost clădită pe ruine.

GALERIE FOTO Orheiul Vechi, muzeul de sub cerul liber al Moldovei

Primarul de Lăpuşna, Gheorghe Chirilă, povesteşte că a scos recent nămolul adunat în beciul de lângă moara veche. Aceasta a fost construită din piatră şi cărămidă şi nimeni nu a explorat-o până la capăt. El speră că va veni timpul când prin Lăpuşna vor mişuna turiştii care vor servi un vin rece în pivniţa medievală şi vor asculta muzică lăutărească.

BISERICA DE SUB BISERICĂ

Mărturie că aici a fost curtea domnitorului este şi biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil", construită în 1818. În timpul reconstrucţiei recente, s-a descoperit că aceasta a fost ridicată pe temelia unui locaş sfânt din secolul XV.

„Arheologii au găsit o trecătoarea specifică locaşurilor de cult medievale, atunci bărbaţii erau separaţi de femei printr-un perete. Imediat lucrările au fost oprite. Premierul Vlad Filat, şi el originar din Lăpuşna, a fost la noi şi a dat indicaţii să fie efectuat un studiu profund", spune Vasile Bubuioc, secretarul consiliului local.

DESTINAŢIE Conacul lui Manuc, armeanul care a lucrat împotriva noastră

În perioada medievală preoţii erau îngropaţi în biserică, aşa că în urma săpăturilor ar putea fi descoperite scheletele acestora. În 1994, în sat au făcut săpături cercetători de la Institutul Naţional de Etnografie. Arheologul Vlad Ghimpu a descoperit vatra conacului domnesc şi cuptoare în care se făceau cărămizi.

URMĂRIŢI DE GHINION

Sătenii cred că localitatea lor este sub un blestem. „Se spune că la Lăpuşna a fost o mănăstire de bărbaţi. În 1812, localnicii i-au alungat pe călugări, fiind influenţaţi de ruşi, care spuneau că aici se fac lucruri urâte. De atunci ne urmăreşte ghinionul", se plânge primarul Gheorghe Chirilă.

O dovadă ar fi, consideră lăpuşnenii, că Ion Dron, care a adunat materiale pentru monografia satului, a murit cu două zile înainte de a trimite materialele la tipografie.

GALERIE FOTO Locul unde cobori pentru a te înălţa

Autorităţile locale vor să creeze la Lăpuşna un complex turistic care ar include beciul medieval, un muzeu, un motel şi o curte unde ar fi organizate festivaluri folclorice, iarmaroace, degustări şi alte evenimente.

Deşi recunoaşte că târgul reprezintă o valoare istorico-arhitecturală incontestabilă, viceministrul Gheorghe Postică afirmă că Ministerul Culturii nu poate face nimic ca să asigure protejarea patrimoniului arheologic şi să sprijine procesul de cercetare. „Este în interesul comunităţii să găsească surse de finanţare", ne-a spus oficialul, arheolog şi el.

În așteptarea banilor europeni

Acum doi ani, Ministerul Culturii a elaborat un studiu pentru revitalizarea comunei Lăpuşna. Gheorghe Postică spune că sunt necesare investiţii mari pentru restaurarea bisericii în stil medieval şi pentru săpături arheologice în zona curţii domneşti. Trebuie cercetate și galeriile subterane.

„Am elaborat studiul de fezabilitate. Este nevoie de 700.000 de euro pentru restaurarea beciurilor", a făcut o estimare primarul localităţii, Gheorghe Chirilă. Mai este planificată construcţia unui muzeu şi a unui monument în bronz a domnitorului Lăpuşneanu.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite