2.775 de lei, ajutor pentru toţi şomerii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lei moldovenesti noi.md

Cetăţenii Republicii Moldova care nu au un loc de muncă, inclusiv cei care au revenit de peste hotare, pot beneficia de un ajutor de şomaj în valoare de 2775 de lei lunar,  indiferent de faptul dacă au realizat sau nu stagiu de cotizare pe teritoriul ţării în ultimele 12 luni. Ajutorul va fi acordat tuturor şomerilor doar pe perioada în care Republica Moldova se află în stare de urgenţă, informează IPN.

„Dreptul la ajutorul de şomaj se stabileşte în baza cererii care este depusă la subdiviziunea teritorială a Agenţiei Naţionale Pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi este în cuantum de 2775 de lei. Această sumă reprezintă echivalentul minim garantat în sectorul real”, a declarat ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu. „În scopul consolidării măsurilor de protecţie a şomerilor, persoanelor care deja sunt beneficiari de această prestaţie, li se garantează un plafon minim în mărime de 2775 de lei”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Directorul ANOFM, Raisa Dogaru, a menţionat că cei care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să se adreseze la cea mai apropiată subdiviziune a agenţiei. „Avem două categorii de persoane care beneficiază de ajutor de şomaj: persoanele care nu au un stagiu de cotizare şi persoanele care au un stagiu de cotizare. Persoanele care au un stagiu de cotizare sunt deservite şi li se acordă acest drept conform legii. Persoanele care au revenit de peste hotare sau care sunt fără un loc de muncă, există o derogare de la regula generală, astfel că nu este necesar să aibă acel stagiu de cotizare sau vechime în muncă care le-ar fi dat dreptul la ajutorul de şomaj. Este o măsură care vine în susţinerea persoanelor care nu au un loc de muncă şi necesită o sursă de venit pentru că sunt în imposibilitatea angajării pe perioada stări de urgenţă”, a adăugat directoarea ANOFM.

Pentru a beneficia de ajutorul de şomaj, cetăţenii trebuie să prezinte o cerere prin care solicită statutul de şomer. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul ANOFM. Cererea va fi semnată şi expediată la o subdiviziune teritorială, conform vizei de reşedinţă, domiciliu sau loc de trai. La cerere, suplimentar, persoana trebuie să anexeze copia buletinului de identitate şi să prezinte documentul de studiu sau calificare. Pe lângă aceste documente de bază, fiecare persoană trebuie să prezinte o declaraţie prin care precizează că nu are un loc de muncă şi nu are alte venituri.

Pentru a simplifica procedurile birocratice, persoanele care nu au posibilitatea să prezinte actele care demonstrează că nu au venituri, vor semna o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la autenticitatea datelor prezentate.

https://www.ipn.md/ro/statul-va-acorda-un-ajutor-de-2775-de-lei-7967_1072661.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite