Social

articolul anterior articolul urmator

45 de copii cu vârsta până la 5 ani au murit anul trecut în Moldova din cauza pneumoniei

0
14 Nov 2019 09:52:48
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Pe parcursul anului trecut, 45 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 5 ani au murit din cauza pneumoniei. Potrivit specialiştilor, mai grav este că mai mult de jumătate dintre aceşti copii au decedat la domiciliu. Datele sunt prezentate de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei Mondiale a Pneumoniei, marcată pe 12 noiembrie, transmite IPN.

Genericul ediţiei din acest an este: „Fiecare respiraţie contează!”. Pneumonia este o boală respiratorie, contractată frecvent de către copii. Este una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor sub 5 ani, ucigând la nivel mondial 2.400 de copii pe zi.

Pneumonia este cauzată de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci, cel mai frecvent agenţii infecţioşi fiind Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae tip b (Hib) şi virusul sinciţial respirator.

Specialiştii atenţionează că printre factorii de risc ce influenţează apariţia pneumoniei se numără subnutriţia şi malnutriţia copiilor, ce provoacă slăbirea sistemelor imunitare, bolile preexistente, precum infecţiile simptomatice ale virusului HIV şi a rujeolei. O influenţă considerabilă asupra apariţiei pneumoniei o au şi poluarea aerului din interior, cauzată de gătit şi încălzire cu combustibil din biomasă, traiul în case aglomerate şi fumatul părinţilor.

Tratarea pneumoniei este un proces costisitor. Din acest motiv, o importanţă majoră o au măsurile de prevenire, precum alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă, o alimentaţie adecvată şi suplimentarea cu vitamina A, precum şi reducerea poluării aerului, în special în spaţiile închis. De asemenea, se menţionează şi imunizarea copiilor împotriva agenţilor patogeni: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae tip b, Pertussis şi Rujeola.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările