Social

articolul anterior articolul urmator

600 de dolari pentru un permis de conducere. Atât i s-a cerut mită unui cetăţean din Yemen care studia în Republica Moldova

9
24 May 2011 09:40:52
Autor: adevarul

Un cetăţean din Yemen, fost student la drept în Moldova, acuză funcţionarii de la noi că i-ar fi cerut mită pentru un document. Marwan Hayel susţine că angajaţii Direcţiei de calificare a conducătorilor auto profită de naivitatea străinilor pentru a le lua bani.

Problemele lui Marwan Hayel au început încă în 2002, pe când era student la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. După ce a susţinut examenul de şoferie la Chişinău, bărbatul a primit un permis de conducere temporar, pe care așa și nu a reușit să-l transforme în unul permanent.

„Peste o lună, când m-am adresat la Direcţie, un ofiţer de poliţie mi-a spus că nimeni n-o să-mi dea permisul din plastic dacă nu plătesc 600 de dolari". Hayel a refuzat să dea mită, iar peste o vreme a plecat în România, unde s-a căsătorit. Doi ani mai târziu, aflându-se într-o vizită la Chişinău, yemenitul a apelat din nou la Direcţie, cu aceeași solicitare. L-a întâlnit pe acelaşi funcţionar, care i-ar fi cerut din nou şpagă.

Atunci Hayel a apelat la un intermediar, un jurist, care, contra unei sume de bani, l-a ajutat să obţină permisul de conducere permanent. „Odată revenit în România, am vrut să-mi schimb permisul moldovenesc pe unul românesc, dar am fost informat că documentul este fals", povesteşte păgubitul.

„LA NOI NU SE IA MITĂ!"

Solicitat de „Adevărul", Ilie Bricicaru, şef adjunct al Direcţiei de calificare a conducătorilor auto, a declarat că exclude posibilitatea ca vreun angajat al direcţiei să ceară mită. „Procedura de obţinere a permisului este foarte simplă şi nu cred că ar fi posibilă mituirea. Nu am avut niciodată astfel de cazuri ", a dat asigurări funcționarul.

El susţine că, în momentul primirii permisului de plastic, cetăţeanul yemenit nu ar fi prezentat dovada aflării sale legale în ţara noastră, fapt negat de Marwan Hayel." Dacă e aşa cum spun ei, reiese că şi permisul temporar mi-a fost eliberat ilegal", a spus Hayel. „Cred că cel care a făcut documentarea a comis o gafă când i-a acordat permisul temporar fără prezentarea unui act care să dovedească legalitatea aflării yemenitului în Republica Moldova", a spus în replică Bricicaru.

CCCEC, fără dovezi

Marwan Hayel s-a adresat și la Centrul Anticorupţie, căutând dreptate. „CCCEC nu a putut identifica angajatul Direcţiei de calificare a conducătorilor auto care ar fi estorcat mită pentru eliberarea permisului de conducere permanent", a fost răspunsul instituţiei.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Marwan Hayel
24.02.2014, 11:54:34

Domnul Ilie Bricicaru, şef adjunct al Direcţiei de calificare a conducătorilor auto nu cunoaște lege care spune clar ; I. DISPOZIŢII GENERALE 2. Examinarea persoanelor care solicită obţinerea permisului de conducere se efectuează de către examinatori atestaţi de Comisia de specialitate din cadrul Direcţiei înregistrare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din cadrul întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” a Ministerului Dezvoltării Informaţionale (în continuare Direcţie). 11. Obligaţiile examinatorilor înainte de începerea probei teoretice: a) stabilesc identitatea persoanelor examinate, prin identificarea acesteia conform actului de identitate şi programatorului de examen II. ADMITEREA LA EXAMENUL PENTRU OBŢINEREA PERMISULUI DE CONDUCERE 4. Programarea şi admiterea la examen se solicită de administraţia şcolii auto corespunzătoare până în data de 25 a fiecărei luni sau personal de către candidat. Grupele de studii sunt formate din maxim 25 persoane, în conformitate cu cerinţele alin. (4), art. 13 din Legea învăţămîntului nr. 547-XIII din 21.07.1995. La primirea dosarului de examinare se verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la pct. 3 din prezenta Instrucţiune. În baza solicitărilor şcolilor auto, se formează programatorul de examen conform cerinţelor anexei nr. 1 la prezenta Instrucţiune şi ţinînd cont de capacitatea de primire a secţiei (biroului), fiind informată administraţia şcolii auto despre ziua şi ora desfăşurării examenului. Rezultatele examenului se consemnează în procesul verbal, care este semnat de membrii Comisiei de examinare (anexa nr. 1). În baza procesului verbal enunţat la aliniatul doi, persoanelor, care au susţinut examenul pentru obţinerea permisului de conducere, li se eliberează permis de conducere provizoriu (la solicitare), termenul de valabilitate a căruia nu poate depăşi 2 luni de zile. După expirarea permisului de conducere provizoriu sau conform solicitării de urgentare, persoanei i se eliberează permis de conducere naţional mecanolizibil.

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
26.04.2014, 20:11:29

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
26.04.2014, 20:14:37

Comentariu considerat abuziv.

Gark Isak
3.05.2014, 13:19:45

prietenul meu dr. Marwan niciodată nu a încălcat legi pe teritoriul Republicii Moldova Sunt sigur că domnul Ilie Bricicaru nu îşi poate face dovada că prietenul meu dr/ Marwan vreodată a fost pe teritoriul Moldova ilegal .

+2 (2 voturi)
Sara Airam
6.05.2014, 10:30:56

Most of the Traffic Police officers are among the most corrupt in Romania and R.Moldova . This corruption will not end. They are hungry officers who are always looking for money ,traffic police officers and all those on road blocks are dirty with corruption.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările