700 de medici din Republica Moldova, instruiţi cum să intervină în cazurile suspecte de abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Peste 700 de medici de familie, ginecologi, pediatri şi asistenţi medicali au fost instruiţi cum să intervină în cazurile suspecte de abuz. Lucrătorii medicali din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au fost informaţi despre modalităţile de identificare şi raportare a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor.

Instruirile au fost organizate în perioada 23-25 februarie, în cadrul proiectului „Creşterea gradului de conştientizare cu privire la abuzul sexual şi exploatarea sexuală a copiilor în rândul lucrătorilor medicali”, realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, cu sprijinul Oficiului Consiliului Europei în Moldova. 

Medicii prezenţi la eveniment au menţionat că asemenea instruiri sunt binevenite şi necesare. 

„Un lucru foarte important pe care l-am aflat este modalitatea de a face un interviu de protecţie cu copiii care îmi trezesc suspiciuni că ar putea fi victimele unui abuz. A fost util să înţeleg cum trebuie adresate întrebări indirecte, astfel încât acel copil să se destăinuie”, a afirmat Ecaterina Timotin, medic la Centrul de Sănătate din satul Geamăna, Anenii Noi. 

Şi Maria Clipa, medic la Spitalul Raional din Şoldăneşti, a spus că instruirea a fost utilă: „Eu fiind ginecolog de profesie, întâlnesc multe cazuri critice în care trebuie să ştiu cum să reacţionez şi ce paşi trebuie să întreprind”.

Instruirile au fost facilitate de preşedinta CNPAC, experta în domeniul protecţiei copilului, Daniela Sîmboteanu şi de preşedinta Societăţii de Pediatrie din R.Moldova, doctorul habilitat, profesorul Nineli Revenco. De asemenea, la eveniment a participat şi cercetătoarea ştiinţifică la Institutul Mamei şi Copilului, Dorina Savoschin.

„Ne-am propus, în primul rând, să schimbăm percepţia lucrătorilor medicali faţă de rolul pe care îl au în identificarea şi raportarea cazurilor suspecte de abuz sexual asupra copiilor. Fără o atitudine corect formată, fără ca să ştii paşii care trebuie urmaţi în astfel de situaţii, medicii nu vor acorda atenţia cuvenită acestei probleme. Vorbim în mod special despre fenomenul abuzului sexual faţă de copii, un fenomen foarte alarmant care, în ultimii 5 ani, este în creştere în ţara noastră”, a menţionat preşedinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu. 

Despre importanţa implicării lucrătorilor medicali a vorbit şi şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, William Massolin: „Identificarea abuzurilor este cea mai importantă parte a drumului către recuperarea victimei şi în acest context, doctorii au o obligaţie etică şi profesională de a raporta cazurile suspecte”, a punctat William Massolin.

În timpul sesiunii de instruire a fost difuzat scurtmetrajul „Răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor”, realizat de CNPAC, care reprezintă un caz de abuz şi modalităţile prin care se poate implica un lucrător medical. 

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în anul 2019, au fost înregistrate 396 cazuri de abuz sexual faţă de copii, cu peste 80 la sută mai multe faţă de anul 2014. Un studiu privind violenţa împotriva copiilor şi tinerilor, din 2019, relevă că una din şapte fete (14,4%) şi unul din 20 de băieţi (5,3%) au fost supuşi violenţei sexuale, până la vârsta de 18 ani. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite