Social

articolul anterior articolul urmator

Şi dacă Ungaria primea Transilvania cadou de la Stalin?

23
6 Oct 2014 13:18:14
George Damian

Există o întreagă şcoală istorică în care este deplânsă rămânerea Transilvaniei în componenţa României după cel de-Al Doilea Război Mondial. Afirmaţia cheie seamănă cu aceea referitoare la evenimentele de după Primul Război Mondial: România a primit Transilvania cadou de la Marile Puteri, un cadou nemeritat, o nedreptate făcută maghiarilor de pretutindeni.

Istoricii care au studiat documentele din arhivele de la Moscova şi Londra ştiu prea bine că problema graniţelor din sud-estul Europei a beneficiat de o mare atenţie din partea multor experţi. Stalin nu a făcut niciun cadou nimănui, fiecare decizie a fost atent cântărită. Sub semnul întrebării „şi dacă totuşi...?” îmi permit un mic scenariu istorie contrafactuală.
 
Să presupunem că Stalin ar fi făcut Transilvania cadou Ungariei. Probabil mulţi români s-ar fi refugiat de frica autorităţilor maghiare şi mai mulţi ar fi fost expulzaţi de guvernul de la Budapesta aşa cum au fost expulzaţi sute de mii de etnici germani după încheierea războiului. Cel mai probabil ar fi urmat aplicarea unor politici de deznaţionalizare şi asimilare etnică – poate nu la intensitatea celor din secolul al XIX-lea, însă astfel de politici ar fi fost prezente.
 
La un nivel mai mare, Transilvania nu ar fi putut fi făcută cadou Ungariei fără dezmembrarea întregii Românii. Forţa Vechiului Regat a fost dovedită în secolul al XIX-lea, secolul naţiunilor încheiat cu România Mare. Strategii lui Stalin ar fi trebuit să propună un plan complet: refacerea Moldovei medievale de la Carpaţi la Nistru ca stat parte a Uniunii Sovietice şi inventarea unei Valahii lipsită de Dobrogea. Oricât de aberant ar părea un astfel de plan, cred că ar fi putut fi dus la îndeplinire de cei peste un milion de soldaţi ai Armatei Roşii staţionaţi la un moment dat în România.
 
Însă o astfel de evoluţie ar fi pus în mişcare forţe mult mai mari decât diviziile sovietice. Probabil că Biserica Greco-Catolică ar fi supravieţuit în Transilvania şi şi-ar fi continuat misiunea tradiţională de apărare şi promovare a identităţii româneşti. Proiectul limbii şi identităţi moldoveneşti de la Carpaţi la Nistru ar fi fost mult mai greu de pus în mişcare. Evoluţiile occidentale către drepturile omului ar fi fost aceleaşi, iar imperiul sovietic ar fi suferit aceeaşi soartă, poate chiar mai devreme. Naţionalismul românesc ar fi căpătat o altă dimensiune internaţională în baza injustiţiei evidente. Rezultatul până la urmă ar fi fost tot reunificarea românilor după dispariţia imperiului sovietic.
 
Lecţia acestui scenariu este simplă: nu ar trebui să ne temem că România ar putea să dispară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

aurel aurel
6.10.2014, 13:34:40

interesant exercitiu.Si aveti dreptate in privinta nationalismului romanesc...s-ar fi manifestat mult mai aprig si cu siguranta legatura ar fi fost mult mai puternica...citeva zeci de ani ar fi fost insuficienti pentru a sterge din memoria colectiva apartenenta la o natie...poate doar daca s-ar fi apelat la o decimare in masa si/sau deportari si relocari majore.In general omul constientizeaza importanta unui lucru doar in momentul in care-i este luat...luandui-se identitatea cu siguranta romanul s-ar fi manifestat altfel.

+7 (9 voturi)
dorin valeriu domuta
6.10.2014, 17:12:39

iN SCENARIUL PE CARE IL IMAGINATI OMITETI FAPTUL CA uNGARIA DIN POVESTE ERA TOT UN STAT COMUNIST ! iN CARE SE PUTEAU INTAMPLA MULTE, CHIAR SI UN 1956 ! iN ALTA ORDINE DE IDEI, BISERICA GRECO-CATOLICA A FOST SUPRIMATA INITIAL SI IN UNGARIA, READMISA DUPA REVOLUTIA DIN '56.

+2 (4 voturi)
ion sbucium
6.10.2014, 17:43:15

Stalin nu a fost unicul invingator in cel de-al doilea razboi mondial, deaceea nu putea face de unul singur "cadouri" - s-a luat in consideratie aportul fiecarei tari la eliberarea de sub fascism a Europei. Regele si insurectia de la Bucuresti din 23 august 1944 au salvat Romania. Cu regret evenimentele din Estul Ucrainei pun in pericol sistemul de securitate colectiva din toata Europa si daca razboiul ruso-ucrainean ajunge la hotarul Romaniei - orice se poate intampla. Romania si azi, la fel ca in 1939-40 e un stat inapoiat, slab, nedezvoltat tehnologic si militar, care de unul singur nu-i capabil sa se apere pe sine si cu atat mai mult n-a putut apara Basarabia si Bucovina in iunie 1940 si nu v-a putea nici acum sa apere R.Moldova - de ce ar mai vrea o "unire"? Ca sa mai tradeze inca odata? - E de ajuns. Basarabenii s-au convins ca nu se pot bizui pe Romania nici macar in aprovizionarea cu gaze - mai de nadejde s-au dovedit a fi Slovacia, Ungaria si Polonia pentru Ucraina, desi nu sunt "frati". Deziluzia lor in Romania se va face simtita si in rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie din R.Moldova.

-9 (15 voturi)
ion vasile
6.10.2014, 18:21:03

Mai taie!

+6 (10 voturi)
Filon Aurel
6.10.2014, 19:34:24

Pasol na Siberia de unde ai venit!A,si sa nu uit,Davai ceasul inapoi!

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările