„Acasă, în Marienfeld“, un documentar despre germanii basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicula este o coproducţie Deutsche Welle şi Moldova 1
Pelicula este o coproducţie Deutsche Welle şi Moldova 1

Filmul documentar „Acasă, în Marienfield“ a fost lansat aseară la cinematograful „Gaudeamus“ din Chişinău, în cadrul zilelor moldo-germane. Pelicula spune povestea a doi germani care au revenit în satul Marienfeld, raionul Cimişlia, fondat de coloniştii nemţi acum un secol.

Documentarul este o coproducţie Deutsche Welle şi Moldova 1, proiectul fiind susţinut de Ambasada Germaniei la Chişinău. Producătoarea de la Moldova 1, Irina Crăciun, a declarat că prin istoria acestui sat a vrut să redea istoria germanilor basarabeni.

„Deşi nu este un film cu caracter istoric, noi am încercat să mergem pe urmele germanilor basarabeni, ne-am bazat pe emoţii. Am filmat în mai multe locuri din Marienfeld, care au legătură cu eroii filmului“, a spus şi regizoarea Irene Langemann din Germania.

Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, a menţionat la premieră că spectatorii din Moldova vor cunoaşte Germania prin acest film. „Mă bucur că am reuşit în această seară să arătăm cum erau germanii şi moldovenii în viaţa de zi cu zi şi cum comunică între ei“, a spus ambasadorul.

Unul dintre eroii filmului, Artur Schaible, povesteşte memoriile despre sat şi despre soarta germanilor scrise de tatăl său. „Eu am fost conceput în Moldova şi este foarte important să vizitez baştina părinţilor mei, am fost de mai multe ori în Marienfeld şi chiar am construit un monument dedicat germanilor care au locuit aici“, a explicat el.

Moldovenii care au cucerit satul nemţilor

Nemţii originari din Marienfeld au revenit la baştina străbunilor

La eveniment au participat şi vicepreşedinta Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, premierul Iurie Leancă, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău. Filmul urmează să fie difuzat şi de postul public Moldova 1 sâmbătă seara, de la 22.15.

Viaţa coloniştilor germani din Basarabia de la sfârşitul secolului XIX este redată şi în expoziţia „Urme germane în Moldova, 1814-2014“, vernisată ieri la Muzeul Naţional de Artă.Aici vizitatorii vor putea vedea o panoramă a satului Marienfeld. Exponatele scot în evidenţă informaţii cu privire la viaţa de la sat, despre agricultură şi meşteşugărit, care reprezentau baza economică a vieţii în localităţile germane. „Sunt expuse şi informaţii privind rolul bisericii şi a şcolilor care marcau profund mentalitatea germană“, a precizat coordonatoarea expoziţiei, scriitoarea Uta Schmidt. De asemenea, în cadrul expoziţiei este prezentată şi activitatea fostului primar al Chişinăului, Karl Schmidt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite