FOTO Afaceri ce-au înflorit în mâinile femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Calmis ingrijeste florile impreuna cu fiica sa. FOTO Arhiva personala
Natalia Calmis ingrijeste florile impreuna cu fiica sa. FOTO Arhiva personala

Au cafenele pentru copii, afaceri cu flori, firme de organizare a evenimentelor, minifabrici de producere a brichetelor ecologice. În acelaşi timp, sunt bune gospodine, soţii iubitoare şi mame grijulii. Secretul e să faci totul cu pasiune, spun antreprenoarele din mediul rural.

Energice, muncitoare şi pline de idei, astfel pot fi descrise femeile de afaceri din mediul rural. Cât e ziua de mare, nu stau nicio secundă, pentru a reuşi să aibă grijă de gospodărie, dar şi de afacerile pe care le au. Nu pentru că vor să scoată averi din ele, ci pentru că sunt obişnuite să facă totul temeinic şi cu pasiune.

Natalia Calmîş (33 de ani) din Străşeni este înconjurată de flori în fiecare zi. „Mi-au plăcut mereu florile, de aceea am decis să nu fie doar un hobby. Am iniţiat afacerea acum zece ani, când m-am căsătorit, însă cu timpul am extins-o, datorită unui proiect", povesteşte Natalia. În sera din curte, pe o suprafaţă de 24 de metri pătraţi, cultivă câteva soiuri de flori. „Cred că sunt peste 400 de plante. Am trandafiri, sulfine, petunii... Sunt înconjurată zilnic de flori. Acum am mai puţine, să vedeţi vara ce frumuseţe e aici!", explică femeia.

Din sera femeiii, florile ajung la piaţa din Străşeni sau la Piaţa Centrală din Capitală. Şi pentru că are mult de muncă, Natalia este ajutată de soţul ei, dar şi de cei patru copii, trei băieţi şi o fetiţă, pentru care florile din curte sunt ca nişte prieteni. „Copiii mă ajută tot timpul. Ştiu cum să le îngijească şi le văd cum cresc. Unul dintre băieţi chiar mi-a spus că vrea să aibă o parcelă pe care să crească singur câteva flori", povesteşte femeia zâmbind.

Acum, când copii sunt mai măricei şi afacerea e pusă pe picioare, Natalia Calmîş, absolventă a colegiului de informatică, s-a apucat iar de studii - s-a înscris la Universitatea Agrară.

De la croitorie la organizare de evenimente

Un alt business, la fel de colorat, are şi Irina Pavliuc (32 de ani) din Bălţi, care se ocupă de tot ce ţine de organizarea evenimentelor şi decorarea sălilor de ceremonii. Totul a pornit de la maşina de cusut. „Vreo zece ani am cusut haine la comandă, dar ulterior am început să decorez sălile de nunţi. M-a ajutat şi faptul că, în cadrul unui proiect, am câştigat tehnica necesară pentru croit", povesteşte femeia. Afacerea s-a extins de la un atelier de 12 metri pătraţi la unul de 70, iar comenzile nu au încetat să vină.

Deşi nu face o avere, are un venit stabil ce-o ajută pe Irina să-şi administreze singură timpul, alături de ceilalţi trei angajaţi. „Noi trăim din aceşti bani, chiar dacă şi soţul lucrează. Nu ne vom opri aici. Vreau să ne extindem în sudul Moldovei", mărturiseşte femeia, care speră că pe viitor va primi solicitări şi de peste hotare.

Cafenea pentru pici

Datorită Eugeniei Grajdianu (50 ani) , copiii din Glodeni a posibilitatea să vină oricând la cafeneaua din localitate unde pot servi prăjituri şi sucuri fără a fi deranjaţi de fumul de ţigară sau de muzică puternică. Şi această afacere a pornit de la zero, dar a îndeplinit un vis. „Înainte, copiii nu aveau unde merge în oraş, nu exista un loc anume pentru cei mici. Aşa că m-am gândit să le creez condiţii şi picilor", spune Eugenia, care anterior a lucrat la maternitate.

Chiar dacă a făcut credite de mii de euro la bancă, Eugenia susţine că efortul merită. Acum, localul are două etaje şi poate primi 40 de copii. Stăpâna crede că pentru a avea o afacere la noi în ţară, moldovencele trebuie să încerce şi să fie ambiţioase. Planurile femeiii nu se opresc aici: „Vreau să le creez mai multe condiţii celor mici, să vadă lucruri frumoase şi să se poată distra la cafenea. Vreau să pun un proiector şi să vadă desene animate".

Business ecologic

Tot din Glodeni este şi Stela Chiriac (32 de ani), care, acum trei luni, împreună cu soţul au pornit o afacere cu bricheţi din biomasă. Businessul a schimbat destinul familiei Chiriac. „Constrânşi de nevoi, ne gândeam să plecăm peste hotare, dar am hotărât că este mai bine să lansăm ceva în Moldova. Voiam să ne creştem copiii împreună, în ţară", afirmă femeia, jurist de profesie.

„Este o afacere cu potenţial de dezvoltare, trebuie să ne orientăm spre ecologie. Avem patru muncitori care ne ajută să ne descurcăm. Am reuşit să ne facem cunoscuţi deja pe piaţă. Avem clienţi din Moldova, dar şi oferte din Cehia, Polonia. O problemă e materia primă, nu avem suficientă pentru a acoperi toate comenzile", spune Stela Chiriac.

O tonă de bricheţi costă de la 1.700 până la 2.000 de lei, în funcţie de preţul materiei prime, iar marfa este livrată acasă, la solicitarea consumatorului. „Această modalitate de încălzire este mult mai ecologică, dar şi mai ieftină. Ne-am propus să extindem afacerea", mai adaugă femeia de afaceri.

Forumul femeilor lider

În weekend, la Chişinău, a avut loc cea de-a doua ediţie a Forumului Femeilor Lider din comunitaţile rurale, care a întrunit peste 80 de femei. La final a fost adoptată o rezoluţie menită să sporească vizibilitatea femeilor lider din comunităţile rurale. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Soros-Moldova, în parteneriat cu Federaţia AGROinform şi cu sprijinul Guvernului Suediei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite