Antreprenoriat social cu jucării educative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi moldoveni au lansat o afacere ce distrează copiii, dezvoltându-le inteligenţa. Tinerii au deschis un magazin online unde vând jucării din lemn colorate cu vopsea ecologică, figurine cu poveşti, puzzle-uri, seturi de pictură speciale şi alte obiecte ce-i încântă pe micuţi şi pe părinţi, deopotrivă.

Dacă vrei ca micuţul tău să înveţe să citească sau să socotească, ori să-şi dea frâu liber talentelor artistice, ia-i jucării educaţionale. Le găseşti în Chişinău, aduse de peste Prut de Igor Hîncu, un inginer şcolit la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, care şi-a lăsat deoparte meseria pentru a se apuca de antreprenoriat social.
„Când a început criza am avut o perioadă când era foarte puţin de lucru. Am fost în Riga la un proiect de antreprenoriat social. M-a încântat atât de tare ideea că pot să combin businessul cu nevoile sociale, să ajut lumea şi să câştig bani în acelaşi timp, încât m-am ambiţionat să aduc jucării educative în limba română“, a spus tânărul care în urmă cu un an a lansat magazinul online Edujoc.md. 

O altfel de educaţie

L-am întâlnit într-un centru de creaţie pentru copii de pe strada Alexandru cel Bun din Chişinău, unde se juca împreună cu doi micuţi: le spunea o poveste în timp ce le „ilustra“ diverse scene prin cuburi de lemn unite printr-un elastic. Între timp, Victoria, partenera lui, ajuta o fetiţă de şase ani să rezolve nişte teste de matematică de pe un laptop viu colorat. „Avem jocuri şi jucării pentru copiii de la 2 la 7 ani. Marele secret în cazul jucăriilor educative e că părintele trebuie să se joace cu copilul. Practic creăm o punte între copil, joc şi părinte“, afirmă ea.

Pentru mămici însă, aceste jucării sunt taman bune pentru a se asigura că picii lor au cu ce învăţa fără să se plictisească. „Prefer jucăriile din lemn şi cele creative. Arată ca nişte maşinuţe pe care băieţelul meu trebuie să le construiască“, afirmă Tatiana Munteanu, mama unui copil de trei anişori. „Luăm în special jucării colorate, fiindcă băieţelului meu îi place să asocieze culorile.Figurinele sunt din lemn, cu vopsea ecologică. Îl ajută să-şi dezvolte motorica fină, care-i stimulează potenţialul intelectual“, spune Ecaterina Ghimpu, o altă mămică.

Provocări creative pentru preşcolari

Dacă vrei să îţi înveţi copilul cu astfel de jocuri, trebuie de la bun început să ştii pentru ce anume i le cumperi. Fie că e vorba despre jucării de corelare, constructive, interactive sau de logică, aceste jocuri îl ajută să descopere mai uşor lumea înconjurătoare.

„E important să ştim cum e copilul. Dacă e mai agitat, îi putem oferi un joc cu un labirint, care-l învaţă să fie mai răbdător. Pentru dezvoltarea creativităţii, recomandăm seturi de pictură, pânze înrămate prepictate unde copilul are tot ce-i trebuie pentru a crea o adevărată operă de artă. Sau avem nişte magneţi din gips cu pensule şi culori acrilice“, mai spune Igor Hîncu. Ne arată şi cea mai scumpă jucărie: un laptop de 400 de lei pe care copilul învaţă să numere, să dactilografieze şi care îi stimulează gândirea logică prin 80 de jocuri. „Laptopurile acestea sunt pentru copii de la 3 la 7-8 ani. Au acumulatori încorporaţi, iar butoanele nu pot fi desprinse din tastatură“, mai afirmă antreprenorul.

Investiţie cu bani din concursuri

Igor şi Victoria au investit în această afacere banii câştigaţi de pe urma concursurilor de antreprenoriat la care au participat, în România. „Cu un business plan am câştigat 2.500 de lei româneşti şi un grant la concursul «Fabrica de afaceri», în Cluj. Am cumpărat zece jucării pe care le-am trimis la Chişinău, am investit în site şi am luat un aparat foto. Apoi afacerea a început să dea rezultate“, susţine Victoria. „Am construit afacerea cu ce-am învăţat din trainingurile JCI Chişinău de dezvoltare personală şi antreprenorială“, adaugă Igor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite