Social

articolul anterior articolul urmator

Autorul omorului de la Elizaveta, Bălţi, încarcerat pentru o altă crimă

0
23 Jul 2021 08:47:28
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Carabinierul care l-ar fi împuşcat mortal pe un tânăr în satul Elizaveta, municipiul Bălţi, rămâne încarcerat. Se întâmplă după ce Procuratura municipiului Bălţi i-a demonstrat vina pentru un alt capăt de acuzare, ieri seara acesta fiind condamnat la cinci luni de închisoare pentru ameninţarea cu omor a unei alte persoane, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, deşi alaltăieri s-a scurs termenul legal de aflare a inculpatului sub strajă, procurorii au adoptat măsuri de protecţie, iar începând de ieri acesta revine în custodia statului pentru următoarele cinci luni, timp în care magistraţii urmează să se pronunţe pe primul capăt de acuzare – omor intenţionat.

La finele săptămânii trecute, procurorul general a intentat şi a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii proceduri disciplinare în privinţa a opt judecători care au examinat dosarul de învinuire a carabinierului, care l-ar fi împuşcat mortal pe un tânăr la Elizaveta.

Concomitent, legalitatea acţiunilor procurorilor care susţin acuzarea în acest dosar urmează să fie verificată prin prisma procedurilor disciplinare demarate de Procuratura Generală.

Acţiunile survin după ce Procuratura Generală s-a autosesizat ca urmare a erorilor procedurale admise atât de judecătorii implicaţi în examinarea judiciară a cauzei, cât şi de procurori, urmând a fi stabilit gradul de responsabilitate al fiecăruia.

Chiar dacă la finele anului trecut inculpatul a fost condamnat la 17 ani de închisoare, acesta urma să fie eliberat acum din custodia organelor de drept, întrucât a expirat termenul legal de menţinere a inculpatului în stare de arest preventiv.

Tragedia s-a produs pe 13 ianuarie 2020, când un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălţi, a fost împuşcat mortal într-o încăierare de către un ofiţer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Instanţa de fond l-a condamnat pe inculpat la 17 ani de detenţie, iar recent, prin decizia Curţii de Apel Bălţi, dosarul a fost întors la rejudecare din cauza unei erori de procedură admise de magistraţii de fond. Între timp, perioada de menţinere a inculpatului în stare de arest a expirat, astfel încât acesta urma să fie eliberat din detenţie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările