Basarabia şi centenarul Marii Uniri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne mai despart numai trei ani până la aniversarea unui secol de la Marea Unire. Între timp, frontierele României s-au modificat, sistemul ei politic şi constituţional, de asemenea, statul a trecut prin două schimbări violente de regim geopolitic.

Chiar dacă astăzi a revenit la democraţie, la statul de drept şi la economia de piaţă, nici cel mai furibund patriot n-ar putea susţine că, măcar la acest capitol, România de azi seamănă cu cea din 1918.

Totuşi, România nu întâmpină centenarul Marii Uniri din postura de stat revanşard şi revizionist. Nu are pretenţii teritoriale şi respectă dreptul internaţional. Întrebarea care se pune nu e, prin urmare, în ce frontiere va întâmpină această aniversare, ci sub ce formă va participa Basarabia (actuala Republică Moldova) la această celebrare a românităţii.

Şi cred că nu există o cale mai substanţială (şi, în acelaşi timp mai puţin conflictuală) decât participarea culturală. Nimeni - nimeni sănătos la cap, se-nţelege - nu mai pune la îndoială faptul că, în pofida deceniilor de propagandă antiromânească şi a unor interese politice foarte dubioase de la Chişinău, cultura română este una singură, pe ambele maluri ale Prutului. Nimeni nu mai poate nega, în epoca internetului şi a comunicaţiilor virtuale, dreptul oamenilor de a participa la această unitate culturală, chiar dacă pe Prut mai există încă o frontieră.

Iată de ce spun că ar fi util să ne gândim de pe acum în ce mod vom face ca Basarabia culturală să facă parte nemijlocită din proiectul de aniversare a unui secol de la 1 Decembrie 1918. Uniunea Scriitorilor, Academia de Ştiinţe a Moldovei, muzeele de la Chişinău, Universitatea de Stat a Moldovei şi Universitatea din Bălţi, teatrele, orchestrale simfonice şi folclorice, publicaţiile culturale ale Basarabiei etc. trebuie cuprinse în proiectul Centenarului Marii Uniri. Chiar dacă asta ar presupune (dată fiind indigenţa instituţiilor de cultură din stânga Prutului) un efort bugetar suplimentar din partea Bucureştilor. Doar prin asemenea mărunte sacrificii dovedim că, deşi istoria ulterioară a vrut altfel, actul de la 1 Decembrie 1918 a avut sens.

Evident, plec de la premisa că va exista un proiect de aniversare a acestui centenar...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite