Social

articolul anterior articolul urmator

Basarabia – teritoriu românesc de sacrificiu

5
25 Mar 2015 11:40:36
Ion Mischevca
Actul Unirii Basarabiei cu România, adoptat la 27 martie (9 aprilie stil nou) 1918. Sursa: www.timpul.md
Actul Unirii Basarabiei cu România, adoptat la 27 martie (9 aprilie stil nou) 1918. Sursa: www.timpul.md

În curând se împlinesc 97 de ani de la unirea (condiţionată a) Basarabiei cu România. Un eveniment pe cât de neglijat la nivelul opiniei publice româneşti, pe atât de uzat în discursurile politicianiste. Ca de altfel întregul teritoriu dintre Prut şi Nistru, tratat până în prezent drept unul de sacrificiu.

Nu sunt înregimentat în „cohorta patrioţilor de profesie”, nu consider tricolorul un totem, nu rup cămaşa de pe mine când vorbesc despre (re)unire şi nici nu urmăresc vreun scop politic, de aceea îmi permit să fiu (auto)critic. Mă doare că românii mei au mai multe hotare (între ei) decât hotârâre; că sunt împărţiţi în două state, dar nu au niciun om de stat; că vorbesc aceeaşi limbă, dar îşi strâmbă unii altora graiurile etc.

„Cereţi unirea şi o veţi avea”, spunea preşedintele Băsescu, dar mi-e teamă că acelaşi ulcior nu merge de multe ori la apă. S-a cerut Unirea la 27 martie / 9 aprilie 1918, într-un context tumultuos şi după un sinuos proces de emancipare naţională, însă reîntregirea a durat doar 22 de ani şi despărţirea încă mai doare. Într-adevăr, datorită acelui act istoric, basarabenii au evitat foametea şi deportările din anii ’30 ai secolului trecut, dar „am recuperat” cu vârf şi îndesat în anii ’40. S-a cerut unirea şi în perioada de renaştere naţională (1988-1991), dar eşalonul secund al nomenclaturii comuniste din România, ajuns la conducere după Revoluţia decembristă şi reprezentat de Iliescu, rămăsese fidel Kremlinului şi potrivnic ideii de unitate.

basarabia actul unirii 1918De ce consider Basarabia un teritoriu de sacrificiu? Pentru că a fost o piesă de schimb în jocurile marilor puteri şi a rămas un spaţiu dispensabil, inclusiv pentru cauza românismului. Explic:

Anexarea Basarabiei de către Imperiul Rusiei nu a însemnat doar scindarea Ţării Moldovei, ci şi urgentarea formării conştiinţei naţionale moderne la români. Altfel spus, să nu se fi oprit bocancul rusului la Prut, nu se ştie dacă statul român ar mai fi apărut pe harta lumii. Datorită faptului că basarabenii s-au sacrificat la 1812, Moldova şi Muntenia s-au unificat la 1859.

Tot ca un spaţiu de sacrificiu au fost tratate şi cele 3 judeţe sud-basarabene (Cahul, Ismal şi Bolgrad), cedate Rusiei la 1878, în schimbul Dobrogei. Marele Eminescu se împotrivise acestui troc ordinar, criticând lipsa de fermitate a politicienilor români şi răbufnirea de veleitate a ţarului moscovit: „Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ: noi nu primim nici un preţ”. Din păcate, însă, zarurile au fost aruncate, iar destinele a mii de români basarabeni iarăşi sacrificate.

Ulterior, de la declanşarea şi până la implicarea României în primul război mondial, problema recuperării Basarabiei fusese eclipsată de posibilitatea încorporării Ardealului la Vechiul Regat. „Germanofilii” nu au putut face faţă tiradei „antantofile”: sărăcia Basarabiei era şi este incomensurabilă cu bogăţia Transilvaniei. Argumentul intelectualului Constantin Stere, precum că „Ardealul nu a pierit într-o mie de ani, nu va pieri nici de azi înainte”, fusese perceput ca un sacrilegiu, când de fapt basarabenii săi fuseseră cei sacrificaţi. Doar graţie unui cumul de circumstanţe favorabile (puciul bolşevic de la Petrograd, crearea partidei naţionale româneşti în Basarabia, intervenţia promptă a zemstvelor şi a dumelor orăşeneşti care solicitau unirea etc.), Sfatul Ţării a reuşit să repare neglijenţa guvernului Brătianu.

O altă situaţie în care Basarabia a fost sacrificată s-a consemnat pe 28 iunie 1940, când a fost cedată sovieticilor. Înţeleg destul de bine contextul dificil în care se aflau autorităţile române, dar nu pot să nu constat cât de facil (fără să se fi tras un foc de armă!) s-a renunţat la acest pătimit teritoriu. Cineva trebuie să o spună: românii nu au avut tăria şi demnitatea polonezilor sau a balticilor să se opună pretenţiilor revanşarde şi anexioniste ale Uniunii Sovietice, chiar şi cu riscul dispariţiei statului.

În încheiere, nu-mi permit să fiu patetic sau lacrimogen, de aceea nu cred că elementul indigen rămas în Basarabia este suficient pentru a (mai) solicita reunirea. Dar sper că aceasta se va produce, în urma unei oferte tranşante venite de la Bucureşti. Altminteri, vom fi în continuare trataţi ca nişte sacrificaţi de către propriii fraţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Michiu Stefan
25.03.2015, 14:14:53

Domnule Mischevca-aveti dreptate in tot ce afirmati!Am un sentiment de rusine, fiind roman, fata de acceptarea Ultimatumului din 1940, din care motiv nu indraznesc sa critic vre-un basarabean despre cum vorbeste de Romania!Si, culmea, banda tradatoare din 1989,atasata Moscovei, a tradat inca odata Basarabia!Pe elanul renasterii nationale, cu Soviet Suprem majoritar pro-roman, cu corifeii renasterii nationale, cu guvernul Druc si cu colapsul URSS, incapabila de riposta,reintregirea neamului era posibila si realizabila.Dar, versurile poetului Dumitru Matcovschi, par a ilustra situatia:"Basarabie, Basarabie/Vanduta, tradata mereu/Esti floare de foc Basarabie/Esti lacrima sufletului meu!"La costat viata pentru aceste versuri!Ce rusine!Chiar ca nu meritam o soarta mai buna! "Basarabia/Cuvant cu 4 "a"/Ca o biserica/Cu patru turle albe". Iarta-ne, Basarabie!

+4 (6 voturi)
Michiu Stefan
25.03.2015, 14:19:09

Scuze, "l-a costat".

+1 (3 voturi)
Octavian Calin
29.03.2015, 18:05:45

Asa este ,,cand nu esti in stare sa-ti aperi teritoriul tau si il abandonezi in mod las e greu sa mai aminteste de reunire ,ce garantie vor avea basarabenii ca nu se va mai intampla din nou ,si trebuie luat in cosiderarare ,ca populatia a suferit mutatii serioase ,aproape e rusificata si nu mai au simtaminte romanesti decat un sfert de populatie ,Eu zic sa ramana lucrurile asa cum sunt iar Romania sa faca tot ce e omeneste ca Basarabia sa intre in UE si sa avem relatii frats sti ..

0 (2 voturi)
= Tenuţă Dacu dela Cetatea Tighina =
31.03.2015, 07:42:59

un mesaj de la Chișinău- Si iarasi, te cam grabesti, domnule Mischevca ! Nu românii ne-au tradat la 28 iunie 1940 ci Guvernanții tradatori de atunci / de-o teapa cu cei pe care-i avem si noi acum la Chisinau in 2015 /. Nu ne pune pe toti intr-o oala. Si tot acea oala in 1991 a fost a lui Iliescu numai care nu a dorit Re-Unirea, si nu a tuturor românilor, buni la inima si romantici / iti lace ori nu, treaba ta/. Priveste acum la fratii nostri din România, circa 75 % doresc Re-Unirea. Alt punct pe care nu-l mentionezi si te prefaci a nu-l cunoaste, este faptul ca toti marii INTELECTUALI de elita UNIONISTI din Rep. Moldova au fost lichidati in ultimii 25 de ani / circa o suta de personalitati/ prin accidente la comanda sau otraviti si iradiati de catre ruso comunistii si tradatorii est-moldoveni ruso-fili si anti-romani. Tineretul de azi re-naste in Basarabia, el va realiza Re-Unirea, care trebuie sa porneasca de la noi, de la un nucleu intelectual UNIONIST. O elita care va conduce masele mioritice prostite est-moldovene spre Re-Unire / dumneata faci parte din aceasta elita sau esti doar o bocitoare ? / Românii doar ne vor sustine frateste dar e datoria noastra sa pornim acest proces de Re-Unire, a celor de aici din Basarabia asa cum a fost in 1918. Te faci iasari a uita ce-a spus Klaus Johannis la Universitatea din Chisinau in feb. - generatia din 1918 a avut o DATORIE si Responsabilitate fata de țara. O avem noi multii, acum aici la Chisinau ? o are Arcadie Suceaveanu din Fruntea Uniunii Scriitorilor ? O are rectorul Universitatii din Chisinau ? O are presedintele Timofte venit din vechiul si noul SIS-tem ? Si iarasi, las-o mai moale, fii mai blând la inima cu noi toți si vom invinge !

0 (2 voturi)
ion sbucium
14.04.2015, 11:07:20

Moldova de Est n-a aparținut niciodată românilor din Tara Romaneasca (Valahia) cu excepția Bageacului cu ieșire la Marea Neagra care o scurta perioada - 20 de ani - a fost ocupat si stăpânit de domnitorii Basarabi. Si cu toate ca acest teritoriu ulterior a fost cucerit de Ștefan cel Mare de la turci, nu de la valahi - valahii nu l-au recunoscut a fi al Moldovei si 500 de ani intre Valahia si Tara Moldovei n-a existat buna înțelegere, pace, "fratie de arme, ci numai ura, vrajba, invidie, antipatie, trădări, ca in 1812 Manuc-bei sa-l "vândă" lui Kutizov, rusilor, iar in 1856 Rusia sa-l inapoieze înapoi Principatului Moldovei, iar in 1878 Rusia sa facă un schimb de teritoriu oferind Principatului Moldovei (Romaniei) Dobrogea in schimbul Bageacului (Basarabiei valahe). ANTIPATIA, RIVALITATEA valahilor fata de moldoveni a continuat si după apariția pe harta Europei a Statului Independent Romania (1878), exprimându-se prin tendința de a NIMICI orice germene de stat moldovenesc si la Est de Prut, in Moldova Răsăriteana. Valahii (românii) in loc sa ajute, au NIMICIT prin teroare si sânge tânărul stat moldav independent Republica Democratica a Moldovei (ex-gubernia Basarabia) in 1918 si tot printr-o vicleana, inechitabila, "mortala" "unire" ar dori acum sa NIMICEASCĂ, a șteargă de pe harta si din istorie in cel mai DISCRIMINATOR mod - si națiunea MOLDAVA si Statul MOLDAV - R.Moldova, egal in drepturi cu alte 200 de state de pe glob, inclusiv cu Romania. Romania, deși e un stat obligat sa respecte politica UE de ASOCIERE a R.Moldova la UE, continua o politica SUBVERSIVA, NEDEMOCRATICA, ANTI-EUROPEANA de CORUPERE, de OCUPAȚIE, de NIMICIRE, de DISCRIMINARE, ASIMILARE si DEFĂIMARE a tot ce este MOLDAV, MOLDOVENESC in R.Moldova si Ucraina, in lume si in istorie. O asemenea politica se cere ÎNFRÂNTA si va fi ÎNFRÂNTA. "UNIONISMUL " REVANȘARD, DISCRIMINATOR, OCUPATIONIST - n-are șanse de victorie in interiorul Casei Comune Europene. In loc de "uniri" - Romania va avea parte de "dezuniri", intrucat un stat cu o asemenea politica agresiva, anti-europeana e un corp străin in UE, care se autoizoleaza si se autocondamna la eșecuri si dispariție, nu are viitor. "Unionismul" - este "groapa" ce si-o sapa singur sieși Statul Romania.

Modifică Setările