Calea cătinii: de la un mic producător agricol la un proprietar de hub agroindustrial în R. Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Golban, unul dintre primii producători de cătină din Republica Moldova.
Igor Golban, unul dintre primii producători de cătină din Republica Moldova.

Igor Golban a devenit unul dintre primii producători de cătină din Republica Moldova care cultivă ecologic această plantă. Până aici, a parcurs un drum lung: a cultivat nuci, a lucrat la o vinărie, apoi a cumpărat terenuri agricole în satul natal, pentru ca în 2019 să cultive la Ştefan-Vodă nuci şi migdale, conform unui sistem ecologic şi să înfiinţeze o întreprindere.

Decizia de a se dedica cătinii s-a bazat pe o analiză minuţioasă şi pe un studiu de fezabilitate realizat în Uniunea Europeană, care l-au convins că trebuie să facă un nou pas: „Deşi oamenii nu cunoşteau prea multe despre cătină, am decis să o plantăm pe pământurile noastre, pentru că studiasem beneficiile ei pentru sănătate şi potenţialul de profit pe care îl are. Tendinţa era în creştere pe piaţa europeană. Cătina este un puternic antioxidant, imunostimulator şi are multe alte efecte benefice pentru organism. Nu în zadar, a fost numită ginsengul românesc şi este o minune a naturii”, spune antreprenorul.

Peste trei ani de la plantare, a strâns prima recoltă, după care a început promovarea intensă pe reţelele sociale, la târguri şi expoziţii. Acum, în compania „Biantti”, deschisă de Igor Golban, cătina este o adevărată vedetă, aici producându-se o gamă vastă de preparate eco din acest fruct-minune, dar şi din nucile şi seminţele sale.

Dorindu-şi să dezvolte afacerea, Igor Golban a apelat la surse financiare externe, pentru a dota întreprinderea cu utilaje moderne, dar şi pentru a-şi spori potenţialul de export. Antreprenorul a participat la câteva concursuri de granturi organizate de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Datorită asistenţei financiare obţinute din partea Suediei şi Marii Britanii în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, „Biantti” a devenit una dintre puţinele companii din Republica Moldova cu ciclu tehnologic închis de producţie şi, prin urmare, prietenoasă mediului şi eficientă economic. „Datorită utilajelor moderne şi tehnologiilor inovatoare, am creat un ciclu de lucru complet, datorită căruia nu mai apelăm la servicii externe şi producem o gamă largă de produse ecologice, fără a avea deşeuri de producţie”, declară Igor Golban.

Cu banii primiţi, au fost procurate utilaje pentru extragerea şi pasteurizarea sucului din cătină, echipamente pentru deshidratarea, îngheţarea prin şoc termic a fructelor, ambalarea produselor şi procesarea uleiurilor. Mai mult decât atât, a fost construit un sistem de canalizare, un bazin de acumulare a apelor reziduale şi o staţie de bioepurare a apei.

Tot cu suportul PNUD, compania a procurat o linie de producere eco şi de îmbuteliere a uleiului de cătină. Aceasta a fost posibil în cadrul proiectului „Migraţie şi Dezvoltare Locală”, cu susţinerea financiară a Guvernului Elveţiei. În plus, Igor Golban a fost inclus în circuitul turistic local şi regional, turiştii având posibilitatea de a vizita plantaţiile de cătină şi de a urmări procesul de îmbuteliere a uleiului.

Tehnologiile inovatoare permit folosirea în totalitate a produselor care ajung în hală, dar şi sporirea randamentului şi a vitezei de procesare: „De exemplu, cu ajutorul liniei moderne de utilaje procurate, folosim cătina în totalitate. Mai întâi de toate, obţinem suc. Din pulpa rămasă producem ceai, seminţele trec printr-o sită specială pentru a fi separate şi din ele se produce ulei presat la rece. Nu se aruncă nimic. Dacă până acum erau procesate până la 300 kg/zi, cu ajutorul acestor utilaje performante, compania poate procesa până la 3-4 tone de produse pe zi”.

Antreprenorul spune că, odată cu dezvoltarea afacerii, va creşte şi impactul social: „Aceste tehnologii inovatoare, pe lângă utilitatea pe care o deţin, mai au şi un impact social, deoarece întreprinderea planifică să creeze peste 27 de locuri de muncă şi să ofere consumatorilor produse certificate ecologic”.

Acum în cadrul întreprinderii activează 11 persoane, dintre care 5 sunt cu dizabilităţi. „Celor din oraş le-am oferit servicii de transport cu care să vină până la companie, iar celor din mediul rural le-am oferit cazare cu toate condiţiile pentru a activa”, mai spune antreprenorul.

La „Biantti” urmează să fie procesate şi alte fructe sau pomuşoare, căci tehnologiile procurate prin intermediul proiectului AdTrade au deschis noi posibilităţi de producere şi de promovare pe piaţa externă. Astfel, Igor Golban a reuşit să perfecteze certificate de calitate acreditate la nivel internaţional, iar asta înseamnă „o carte de vizită” sigură pentru cucerirea noilor pieţe de desfacere: „Аcum 90% din produsele obţinute în cadrul companiei Biantti sunt comercializate pe piaţa internă şi doar 10% sunt pentru export. Planificăm ca începând cu anul acesta să inversăm această cifră.”

Prin intermediul AdTrade, Igor Golban a beneficiat de cursuri antreprenoriale şi de consultanţă pentru dezvoltarea afacerii şi identificarea noilor pieţe de desfacere. Toate astea l-au determinat să înceapă procesul de transformare a întreprinderii într-un hub agroindustrial sau într-un centru logistic de procesare pentru micii producători din Moldova. Acest lucru va presupune cumpărarea şi prelucrarea producţiei de la agricultorii din ţară, care, ulterior, va putea fi exportată. „Vrem să dezvoltăm o afacere digitalizată şi tehnologizată, să avem o reputaţie bună pe piaţă pentru produsele sale ecologice şi calitative”, conchide antreprenorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite