Caz de intoxicaţie cu ciuperci. Un copil a murit, iar altul este în stare critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil de patru ani a decedat, iar altul de opt ani se află în stare critică la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci. La spital a ajuns şi mama copiilor care actualmente este internată la Spitalul „Sfântă Treime” din Chişinău. Familia, care este din raionul Floreşti, ar fi cules ciupercile în pădure.

Purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei şi Copilului, Maxim Cazacu, a declarat pentru IPN că cei doi copii au fost aduşi la IMC, luni, 9 iulie, acuzând vomă, cefalee, diaree. Copilul de patru ani s-a stins în seara zilei de 12 iulie, iar celălalt se află în stare critică dar stabilă.

Solicitat de IPN, Adrian Pâslaru, şef de secţie, Centrul toxicologic republican pentru maturi la Spitalul „Sfântă Treime”, susţine că femeia a fost internată în spital într-o stare extrem de gravă. Acum starea ei este stabilă, iar în ultimele două zile merge spre ameliorare. Tatăl copiilor a refuzat spitalizarea.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Floreşti, Donduşeni, Orhei, Chişinău, dintre care şapte copii. 

Potrivit specialiştilor, manifestările clinice ale intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de toxină conţinută de ciuperci, de cantitatea ingerată, de durata perioadei de incubaţie. Pot apărea tulburări gastro-intestinale precum vărsături, diaree, greaţă, halucinaţii, slăbiciune generală.

Pentru a înlătura riscul de otrăvire, este recomandat ca ciupercile să fie procurate numai din unităţi autorizate, care prezintă o garanţie pentru consumatori şi ca acestea să fie preparate corespunzător. De asemenea, este important de ştiut că şi ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt vechi şi au un aspect alterat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite