Cazurile de rabie înregistrate în 2018 în Moldova, în creştere în comparaţie cu 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor de rabie înregistrate în primul semestru al anului curent în Moldova este de trei ori mai mare în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a crescut atât numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 12 până la 35, cât şi numărul de teritorii administrative afectate – de la 7 până la 20, transmite IPN.

În cele mai dese cazuri, rabia s-a depistat la câini (13 cazuri), dar şi la bovine (9 cazuri). De asemenea, aceasta a fost constatată la pisici (7 cazuri) şi la vulpi (5 cazuri). S-a înregistrat un caz şi la o caprină. Cazurile au avut loc în raioanele Căuşeni, Orhei, Floreşti, Leova, Soroca, Teleneşti şi Slobozia.

Specialiştii Agenţiei menţionează că boala este semnalată tot mai frecvent în rândul animalelor de casă şi că aceasta prezintă un pericol real pentru sănătatea stăpânilor, îndeosebi  a copiilor.

Rabia sau turbarea, cum i se mai spune în popor, este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul şi măduva spinării, atât la animale, cat şi la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât şi domestice infectate. Persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav de rabie, a fost rănit sau muşcat, trebuie să se adreseze la medic pentru a fi vaccinat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite