Ce cărţi au citit moldovenii la început de vară. Vasile Ernu şi Oleg Serebrian, în topul preferinţelor cititorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor” de Vasile Ernu este cea mai bine vândută carte a lunii iunie în cunoscutele librării Cartier, iar „Rusia la răspântie” de Oleg Serebrian se află în topul preferinţelor cititorului de carte digitală al aceluiaşi lanţ de librării. În rândul cărţilor pentru copii, cea mai populară a fost „Albinuţa” lui Grigore Vieru.

În librăriile Cartier, luna iunie a fost luna scriitorilor autohtoni. Cei mai mulţi cumpărători au luat de pe raft volumul lui Vasile Ernu „Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor”, o carte ce spune povestea unei secte fondate de un negustor din Transilvania în regiunea Bugeacului basarabean, la cumpăna dintre secolele XIX şi XX. În plan central stă o comunitate de bezpopovţi (fără preot), o ramură a mai vechilor rascolnici care refuză categoric un recensământ ţarist şi aleg nici mai mult, nici mai puţin decât să se îngroape de vii în mormântul săpat chiar de ei. Într-o analiză a cărţii lui Ernu, sociologul şi publicistul Mirel Bănică scrie că una dintre cele mai interesante dimensiuni ale cărţii este relaţia cu ortodoxia.

„De fapt, nu dispunem de prea multe priviri din partea „celuilalt“ asupra ei. Vasile Ernu scoate în evidenţă lipsa de educaţie religioasă, generalizată, iar nivelul de incultură religioasă al „pravoslavnicilor“ îl „îngrozeşte“. Ierarhia complicată, compromisul ridicat la rang de artă şi, mai ales, „flexibilitatea morală“ apare şi ea ca fiind  „înspăimântătoare“. Interesante sunt şi consideraţiile despre diferenţele dintre„ortodocşii români“ şi „pravoslavnicii ruşi“. Primii „plutesc pe suprafaţă graţios“, în timp ce pravoslavnicii neagă totul, radical şi se aruncă în adâncuri învolburate cum numai ei ştiu“, notează sociologul.

Ion Druţă, veşnic în topul preferinţelor cititorilor

După Vasile Ernu, cele mai multe cărţi a vândut Emilian Galaicu-Păun cu ale sale „Arme grăitoare”, o antologie care se vrea „un loc de veci” pentru 184 de pagini de poeme, la care autorul nu intenţionează să revină cu retuşări. „«Armele grăitoare» sunt îndreptate asupra singurului duşman redutabil - eu însumi. Am înţeles de foarte timpuriu că în literatură nu concurez cu nimeni. În literatură ai un singur partener care te ajută – propriul tău spirit şi un singur mare adversar pe care trebuie să-l învingi de fiecare dată – propria inerţie”, spune Emilian Galaicu-Păun. 

În topul celor de la Cartier îşi face loc şi Ion Druţă. Cărţile „De la Horodişte la Ghica Vodă” şi „Frunze de dor” ocupă poziţiile cinci şi şase în clasamentul preferinţelor literare ale cititorilor la început de vară. „Frunze de dor”, lansat în anul 1957, fiind primul roman al lui Druţă, continuă să cucerească noi generaţii ani la rândul, având parte de 12 ediţii, mai mult decât oricare alt scriitor basarabean. În top se mai regăseşte romanul „Hronicul şi cântecul vârstelor” de Lucian Blaga, pe locul şapte, „Sunt un om de stânga” de Vasile Ernu pe locul zece şi un singur scriitor străin, Paulo Coelho. Romanul autorului portughez „Adulter” se poziţionează pe locul opt.

Oleg Serebrian, nr. 1 pe e-book

În timp ce cititorii clasici au cumpărat din libării cartea lui Vasile Ernu, un număr mare de  împătimiţi ai tehnologiei au preferat să citească în format electronic volumul fostului ambasador al Republicii Moldova în Franţa, Oleg Serebrian. Astfel, cartea „Rusia la răspântie” se bucură de succes atât la nivel naţional, cât şi internaţional, fiind apreciată de politologii francezi. 

Nicolas Trifon, eseist, scriitor şi om de cultură român stabilit de mulţi ani în Franţa, recunoaşte că nu a fost niciodată interesat de geopolitică, dar că volumul lui Oleg Serebrian este „foarte dens pe plan informaţional, dar scris suficient de clar ca să fie abordabil pentru un cititor nespecializat”. „Oleg Serebrian reconstituie procesul istoric, cultural şi intelectual care a condus Rusia la o răspântie de drumuri. El porneşte de la date precise şi constatări realiste, argumentează raţional, tonul e cât se poate de neutru, chiar dacă poziţiile adoptate pe chestiunile decisive sunt ferme.

Atât registrul speculativ, cât şi demonstraţiile paradoxale sunt evitate, astfel încât cititorul nu este supus injoncţiunilor patetice şi poate să-şi facă singur o părere. Viitorul geopolitic al Rusiei nu se decide nici pe Nipru şi nici pe Nistru, ci pe Amur! (fluviul care separă Rusia de China). Această butadă rezumă teza autorului”, scrie Nicolas Trifon despre cartea fostului deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

Alte cărţi solicitate pe eBook în luna iunie au fost „Povestea lui Harap-Alb”de Ion Creangă, „Nici eroi, nici trădători” de Petru Negură, „Copiii căpitanului Grant” de Jules Verne, „Un yankeu la curtea regelui Arthur” de Mark Twain, „Prinţ şi cerşetor” de Mark Twain, „Cei trei muschetari” de Alexandre Dumas.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite