Social

articolul anterior articolul urmator

Ce este un Coronavirus de tip nou şi cum să te protejezi împotriva acestei infecţii

0
24 Feb 2020 11:55:29
Autor: Iurii Botnarenco

Minsiterul Sănătăţii al Republicii Moldova a oferit mai multe informaţii despre Coronavirus, în contextul răspândirii acestuia şi în Europa. Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, găsite atât la animale, cât şi la oameni. Unele infectează oamenii şi sunt cunoscute pentru faptul că provoacă boli, de la o răceală obişnuită până la aşa boli grave ca sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever.

Un coronavirus nou (COVID-19) este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată mai înainte la oameni. Noul coronavirus, în prezent denumit COVID-19 nu fusese depistat înainte de raportarea focarului din Wuhan, China în decembrie 2019.

Cât de periculos este?

Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19  poate cauza simptome uşoare, inclusiv nasul înfundat, gâtul inflamat, tuse şi febră. Poate fi mai grav pentru unele persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni preexistente (cum ar fi, diabet şi boli cardiace) par să fie mai vulnerabili la îmbolnăvirea gravă cu virusul.

Poate COVID-19 să fie transmis de la persoană la persoană?

Da, COVID-19 cauzează boli respiratorii şi poate fi transmis de la persoană la persoană, de regulă, după contactul strâns cu pacientul infectat, de exemplu, într-o gospodărie, loc de muncă, sau centru medical.

Ce pot face ca să mă protejez?

  • Spală-te pe mâini des cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun şi apă

De ce? Spălatul pe mâini cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile tale.

  • Menţine distanţa socială – menţine distanţa de cel puţin 1 metru între tine şi alte persoane, mai ales cele care tuşesc, strănută şi au febră.

De ce? Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tuşeşte sau strănută, ea proiectează picături mici care conţin virusul. Dacă eşti prea aproape, poţi inhala virusul.

  • Nu îţi atinge gura, nasul şi ochii cu mâna.

De ce? Mâinile se ating de multe suprafeţe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îţi atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poţi transfera virusul de pe suprafaţă la tine.

  • Dacă ai febră, tuşeşti sau îţi este greu să respiri, adresează-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tău de servicii de sănătate dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost raportat COVID-19 , sau dacă ai fost în contact strâns cu cineva care s-a deplasat din China şi are simptome respiratorii.

De ce? Ori de câte ori ai febră, tuşeşti sau ţi-e greu să respiri este important să te adresezi la medic prompt, dat fiind că aceasta s-ar putea datora unei infecţii respiratorii sau altei afecţiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră au un şir de cauze şi, în funcţie de istoricul tău personal al călătoriilor şi de circumstanţe, COVID-19  ar putea fi una dintre ele.

  • Dacă ai simptome respiratorii uşoare şi nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena respiratorie şi de mâini de bază şi stai acasă până când te recuperezi, dacă este posibil.

Să port mască ca să mă protejez?

Purtatul unei măşti medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Totuşi, doar purtatul măştii nu este garantat că va stopa infecţiile şi trebuie combinat cu alte măsuri de prevenţie, inclusiv igiena de mâini şi respiratorie şi evitarea contactului strâns – cel puţin distanţa de 1 metru între tine şi alte persoane.

Cine se poate infecta cu acest virus?

Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19  pot fi expuşi riscului de infectare.

Lucrătorii medicali care îngrijesc persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19  sunt expuşi unui risc mai mare şi trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire şi control al infecţiei.

OMS monitorizează în mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a înţelege mai bine unde circulă virusul şi cum oameni se pot proteja de infecţie. Pentru mai multe informaţii, vezi situaţia cea mai recentă, oferită de OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Cum se răspândeşte virusul?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tuşeşte sau strănută, sau prin picături de salivă sau scurgeri nazale. Este important ca toţi să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănută şi tuşeşte în cotul îndoit, sau foloseşte un şerveţel şi aruncă-l imediat într-o ladă de gunoi închisă. De asemenea, este important ca persoanele să-şi spele mâinile regulat fie cu un produs de mâini, bazat pe alcool, fie cu săpun şi apă.

Cât de mult supravieţuieşte virusul pe suprafeţe?

Încă nu se ştie cât de mult virusul COVID-19  supravieţuieşte pe suprafeţe, deşi informaţiile preliminare sugerează că virusul poate supravieţui câteva ore. Aplicarea unor dezinfectanţi simpli pot ucide virusul, astfel eliminând posibilitatea acestuia de a infecta în continuare persoanele.

Care este deosebirea între îmbolnăvirea cauzată de infecţia COVID-19  , gripă sau o răceală?

Persoanele infectate cu COVID-19 , gripă sau o răceală în mod tipic dezvoltă simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse şi scurgeri nazale. Deşi multe simptome sunt la fel, ele sunt cauzate de diferite virusuri. Din cauza similarităţii acestora, poate fi greu de identificat boala doar în baza simptomelor. De aceea, sunt necesare testele de laborator pentru a confirma dacă cineva are COVID-19  .

Persoanele care tuşesc, au febră sau dificultăţi de respiraţie trebuie să se adreseze timpuriu la medic. Pacienţii trebuie să informeze prestatorii de servicii medicale dacă au călătorit în decursul a 14 zile înainte de dezvoltarea simptomelor sau dacă s-au aflat în contact strâns cu cineva care este bolnav cu simptome respiratorii.

Cât durează perioada de incumbare?

Perioada de incumbare este intervalul de timp între infectare şi apariţia simptomelor clinice ale bolii. Estimările actuale ale perioadei de incumbare variază între 2 şi 11 zile, şi aceste estimări vor fi îmbunătăţite cu apariţia mai multor date. În baza informaţiilor despre alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS şi SARS, perioada de incubare a COVID-19  ar putea fi până la 14 zile.

Poţi să te molipseşti de COVID-19  de la o persoană care nu prezintă nici un simptom?

Înţelegerea intervalului în care pacienţii infectaţi pot răspândi virusul altor persoane este critică pentru întreprinderea acţiunilor de control. Sunt necesare informaţii medicale detaliate de la persoanele infectate pentru a determina intervalul infecţios al COVID-19  . Potrivit rapoartelor recente, ar putea fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19  să fie molipsitoare înainte de a manifesta simptome semnificative. Totuşi, în baza datelor actualmente disponibile, persoanele care au simptome cauzează majoritatea răspândirii virusului.

Există vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19  ?

La zi, nu există medicamente specifice recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuşi, cei infectaţi cu COVID-19  trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor, iar cei care suferă de afecţiune gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată. Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare şi vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenţionale. OMS contribuie la coordonarea eforturilor pentru elaborarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19   cu un şir de parteneri.

Dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul coronavirus, trebuie să menţii igiena mâinilor şi respiratorie de bază, să practici alimentarea sigură şi să eviţi contactul strâns, ori de câte ori este posibil, cu orice persoană care manifestă simptome de boală respiratorie, cum ar fi tusea sau strănutul.

Următoarele măsuri nu sunt recomandate în mod specific ca remedii pentru COVID-19, dat fiind că nu sunt eficace pentru a te proteja şi pot chiar fi dăunătoare:

  • Administrarea vitaminei C

  • Fumatul

  • Consumul ceaiurilor de ierburi tradiţionale

  • Purtatul mai multor măşti pentru maximizarea protecţiei

  • Automedicaţia, cum ar fi administrarea antibioticelor

În orice caz, dacă ai febră, tuşeşti şi ţi-e greu să respiri, adresează-te la medic cât de curând pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infecţii mai grave şi neapărat informează-ţi prestatorul de servicii medicale despre călătoriile recente.

Ce trebuie să faci dacă ai călătorit într-o ţară unde există îmbolnăviri cu COVID-19?

Fiecare persoană revenită în ţară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:
- febră
- tuse
-rinoree (nas curgător)
-dificultăţi de respiraţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii