Circa 400 de plângeri pe acte de tortură au fost depuse la procuratură în primele şase luni al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii susţin că au fost depuse mai puţine plângeri pe acte de tortură FOTO Adevărul
Procurorii susţin că au fost depuse mai puţine plângeri pe acte de tortură FOTO Adevărul

În primele şase luni ale anului, la procuratură au fost depuse 394 de plângeri pe acte de tortură sau cu 91 de sesizări mai puţine, decât în primul semestru al anului trecut.

La nivelul capitalei, cele mai multe sesizări despre tortură şi alte forme de maltratare au fost înregistrate în Procuratura sectorului Buiucani – 35, iar cele mai puţine în sectorul Ciocana – 11 adresări. În republică, cele mai multe plângeri de acest gen au parvenit de la Soroca, municipiul Bălţi, Cahul, Leova, Nisporeni, Drochia şi Străşeni. Nicio sesizare nu au fost depusă în Glodeni şi Basarabeasca.

În rezultatul examinării plângerilor depuse de cetăţeni procurorii au pornit 70 de cauze penale. În majoritatea cazurilor (61%) rele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite sau condamnate pentru fapte penale. În alte 12 cazuri, în calitate de victime au figurat minorii.

Procurorii au mai constatat că cel mai des, metode inumane, umilitoare şi degradante au fost aplicate de către poliţişti în incinta clădirilor inspectoratelor de poliţie (122 sesizări). În 43 de cazuri - în instituţiile penitenciare.  În 37 de cazuri, cetăţenii s-au plâns că au fost maltrataţi de către poliţişti în propriile locuinţe.

Au fost depuse 20 de sesizări pe cazuri despre rele tratamente, săvărşite în izolatoarele de detenţie provizorie din subordonarea Ministerului Afacerilor Interne, iar alte 12 petiţii se referă la violenţele comise în unităţile militare.

După criteriul subiectului care a admis acţiuni de tortură sau alte rele tratamente, cea mai mare parte a sesizărilor se referă la acţiuni comise de colaboratorii din cadrul poliţiei criminale şi alţi colaboratori poliţiei (324), colaboratori ai Departamentului instituţiilor penitenciare (43), ofiţeri de urmărire penală (8), procurori (4), colaboratori ai Ministerului Apărării (2).

Ca urmare, procurorii au remis în instanţa de judecată 23 cauze penale, fiind pronunţate două sentinţe pentru tratamente inumane sau degradante, şapte pentru tortură, şapte pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu  şi opt pe acte de violenţă săvârşite asupra militarilor. În faţa judecătorilor au compărut 14 poliţişti, 14 colaboratori de poliţie şi nouă militari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite