Corina Fusu şi-a prezentat raportul pentru 100 de zile de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre priorităţile Corinei Fusu în mandatul său a fost promovarea bunei fucţionări a limbii române în şcoală şi societate.

În acest context, a susţinut organizarea Colocviilor revistei „Limba Română”, desfăşurate la Casa Limbii Române cu genericul „Limba română ca entitate culturală în şcoală şi societate”. Aceste acţiuni au scopul de a îmbunătăţi comunicarea, aptitudinile personale, lectura, lărgirea orizontului de cunoaştere şi libertatea de exprimare.

Planul de digitalizare

Ministerul merge spre digitalizarea sistemului educaţional. În acest context, a fost elaborat conceptul manualului digital. Pentru studenţii facultăţilor de IT a fost lansat concursul „EduSoft” pentru dezvoltarea unui program soft de predare/învăţare a matematicii în şcoală. 

De asemenea, au semnat Memorandumul de colaborare cu Provincia Jeju a Republicii Coreea de Sus, unde 20 de profesori vor participa la instruiri în această ţară. Nouă universităţi au fost dotate cu 77 de cursuri on-line pentru 5300 de studenţi şi sunt în elaborare alte 105 cursuri. 

Învăţământul profesional-tehnic

Ministerul Educaţiei a dat startul unei reforme în învăţământul profesional tehnic, deoarece avem nevoie de muncitori calificaţi în sectorul real al economiei (construcţie, agricultură, transport, confecţii, servicii etc). Până în anul 2020, învăţământul profesional-tehnic în Republica Moldova va deveni mai atractiv, de calitate, relevant cerinţelor de pe piaţa muncii şi accesibil, iar absolvenţii vor avea oportunităţi de angajare. 

De asemenea, reforma va susţine educaţia non-formală şi informală şi va favoriza mobilitatea în Europa şi în toată lumea. În cadrul strategiei au fost reorganizate 23 de instituţii profesional-tehnice şi deschise Centre de Excelenţă în industria uşoară, IT etc. Au fost stabilite parteneriate profesionale între 5 şcoli de învăţământ tehnic (Bălţi, Cahul, Chişinău) şi 5 întreprinderi naţionale (Draxelmaer, Infiniti, Artizana, Tricon, Textile Starline).

Învăţământul general 

Pe direcţia învăţământ general a fost organizată o conferinţă republicană cu genericul „Acces, Relevanţă, Calitate în Educaţie – Competenţe pentru Prezent şi Viitor”, la care a participat 10.538 de pedagogi. La 6 noiembrie 2015 a intrat în vigoare regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile învăţământ general. Au fost pregătite şcolile pentru începerea noului an şcolar şi pentru sezonul rece. 

Corina Fusu susţine că avansează implementarea Proiectului Reforma Învăţământului în Republica Moldova. În cadrul căruia a fost renovat Liceul Teoretic „Meşterul Manole” din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni şi Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, iar alte 11 şcoli au trecut procedura de verificare pentru achiziţionarea materialelor de reparaţie. 

Banca Mondială a aprobat un grant în valoare de 360.000 de dolari pentru creşterea capacităţilor Sistemului Informaţional de Management în Educaţie . Acesta urmează să fie ratificat de Parlament în luna noiembrie 2015. Un aspect important este continuarea iniţiativelor ce ţin de dezvoltarea educaţiei incluzive, care oferă tuturor copiilor accesul la educaţie de calitate. Iniţiativa este coordonată cu Guvernul şi UNICEF Moldova. În acest sens, UNICEF a alocat 200 mii de dolari pentru creşterea competenţelor cadrelor didactice, care vor sprijini copiii cu nevoi speciale. Au fost evaluate 34 de manuale şcolare cu implicare elevilor, părinţilor, experţilor şi profesorilor.

Învăţământul superior 

Pe segmentul învăţământului superior din Republica Moldova au fost deschise 43 de şcoli doctorale şi pus în aplicare planul de studii pentru ciclul III de studii superioare de doctorat. În acest an, cei mai buni studenţi din ciclurile I, II universitar şi elevii din insituţiile de învăţământ profesional vor primi burse de merit pentru anul de studiu 2015-2016. Cadrul Naţional al Calificărilor pentru domeniul de studiu „Drept” a fost dezvoltat cu implicarea mediului de afaceri şi a partenerilor sociali. În 22 de universităţi au fost formate sisteme de management al calităţii, Consilii Ştiinţifice, Consilii de etică şi a fost aprobată Carta universitară.

Parteneriate cu Japonia, Austria şi Coreea 

Ministerul Educaţiei a semnat 5 Acorduri de parteneriat cu Austria, Coreea de Sud, Japonia, UNICEF şi UNDP, în perioada august-octombrie 2015. Parteriatele au fost semnate pentru atragerea investiţiilor externe pentru reformarea sectorului educaţional, mai ales cel profesional şi general. 

Programul UE Erasmus+ a fost promovat în continuare pentru studenţii universitari. Universităţile au câştigat 3 proiecte Erasmus+ de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale şi au fost constituite 35 de parteneriate pentru promovarea Acţiunii Mobilitate pentru Credite în învăţământul superior. Elevii şi studenţii moldoveni au participat la „Cea mai mare lecţie din lume” la Iniţiativa Naţiunilor Unite, unde au luat cunoştinţă de obiectivele globale de dezvoltare durabilă promovate de ONU.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite