Social

articolul anterior articolul urmator

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile

0
31 Mar 2018 11:07:20
Autor: Dan Anghel
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Creştinii ortodocşi prăznuiesc duminică, 1 aprilie, Floriile, una dintre cele 12 sărbători împărăteşti, care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În această zi, enoriaşii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la peşte.

Biserica spune că în ziua intrării în Ierusalim, poporul a ieşit în întâmpinarea Mântuitorului, purtând în mâini crengi de smochini, curmal şi măslin. Din acele timpuri, creştinii ortodocşi vin la biserică cu ramuri de salcie, care simbolizează biruinţa Mântuitorului asupra morţii. Preoţii sfinţesc aceste ramuri, pe care creştinii le iau acasă şi le păstrează anul întreg. Enoriaşii care au ţinut post se pot împărtăşi în această zi şi au dezlegare la peste, vin şi untdelemn.
 
Potrivit tradiţiei populare, este bine ca apicultorii să înconjoare în ziua de Florii stupii cu crengi sfinţite, iar agricultorii să îngroape mugurii sub brazdă. În vreme de furtună, muguri sfinţiţi la Florii se pun pe foc, pentru a împrăştia norii şi grindina.
 
După Duminica Floriilor, creştinii ortodocşi intră în Săptămâna Patimilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările