Social

articolul anterior articolul urmator

Cum poate fi desfăcută căsătoria în Republica Moldova

0
8 May 2021 09:51:22
Autor: Iurii Botnarenco

Căsătoria poate fi desfăcută prin trei modalităţi: în cadrul Agenţiei Servicii Publice (oficiul de stare civilă), la biroul notarial sau prin intermediul instanţei de judecată.Potrivit avocatului Andrei Berescu, solicitat de IPN, în cazul primelor două situaţii, căsătoria este desfăcută doar dacă există acordul soţilor şi cu prezentarea fizică a acestora la oficiul de stare civilă sau la biroul notarial.

În caz de dezacord între soţi sau dacă unul dintre ei nu se poate prezenta fizic pentru depunerea cererii de desfacere a căsătoriei, divorţul se examinează de instanţa de judecată, indiferent de prezenţa fizică a soţilor.

Totodată, Andrei Berescu a menţionat un aspect mai nou din practica instanţelor de judecată. „În cazurile privind desfacerea căsătoriei prin intermediul instanţei de judecată, unii judecători solicită la depunerea cererii privind desfacerea căsătoriei prezentarea probei privind intenţia soţului reclamant de a desface căsătoria la organul de stare civilă. 

În acest caz, urmează a fi expediată o cerere prealabilă la adresa soţului pârât cu invitaţia de a se prezenta la organul de stare civilă la o dată anume, prestabilită, cu buletinul de identitate pentru a semna declaraţia de desfacere a căsătoriei. În cazul neprezentării acestei cereri prealabile, unii judecători pot, după caz, să restituie sau să nu dea curs cererii de chemare în judecată”, a explicat avocatul.

În context, Andrei Berescu, membru al Biroului asociat de avocaţi „Protecţia Drepturilor Omului”, a îndemnat cuplurile să fie mai empatici, înţelegători şi să evite astfel de litigii. În cazul în care cuplurile au şi copii, prioritar, să gândească în interesul copiilor, pentru a preîntâmpina eventuale traume ce pot influenţa negativ comportamentul şi personalitatea copiilor în viitor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările