Social

articolul anterior articolul urmator

Cum îşi petrec moldovenii vacanţa pe litoralul turcesc

0
8 Jul 2020 15:26:14
Autor: Iurii Botnarenco

Prima cursă charter cu moldoveni care au zburat în Turcia a fost efectuată pe 4 iulie, iar cei 173 de turişti au trecut toate procedurile, respectând măsurile anti-COVID-19 şi deja se odihnesc pe litoralul turcesc. Următorul zbor este planificat pentru data de 11 iulie, iar toate locurile deja sunt ocupate. La fel şi în cazul curselor charter planificate pentru data de 14, 16 şi 18 iulie.

Contactată de IPN, Viorica Caşu, directoarea unei agenţii de turism, a declarat că la bord operatorii sunt nevoiţi să păstreze şase locuri libere, în caz că cineva se infectează şi va trebui adus acasă. Toate celelalte locuri sunt ocupate.

Au fost şi turişti mai nerăbdători care nu au aşteptat primul charter spre Antalya, ajungând în Turcia încă pe 1 iulie, cu curse regulate, cu escală prin Istanbul.

Cât ţine de cei 178 de turişti care au zburat la mare cu charterul din 4 iulie, Viorica Caşu a menţionat că fiecare a fost supus termometriei. Nimeni nu a avut nevoie de testare. Partenerii din Turcia i-au întâmpinat cu flori, aceştia fiind primii turişti din Republica Moldova. De asemenea, fiecare turist a primit un pachet cu măşti şi dezinfectanţi. În autocarele cu care au mers la hotel au fost ocupate doar scaunele de la geamuri, fiind respectată distanţa socială.

În toate hoteluri, check-in-ul a fost făcut chiar la sosire, iar turiştii nu au trebuit să aştepte ora 14.00,  pentru care re regulă este fixată cazarea. Viorica Caşu a menţionat că hotelurile sunt practic goale, în ele fiind cazaţi turişti în proporţie de 20%. În aceste condiţii, turiştii se simt şi mai bine trataţi, chiar şi în restaurante fiind mai mulţi chelneri. Spre deosebire de anii precedenţi, când se opta pentru bufetul suedez, acum mâncarea este după sticlă, fiind servită la solicitare.

Pe teritoriul hotelurilor sunt mai multe locuri de unde turiştii îşi pot lua mască de protecţie. Activităţile au rămas practic aceleaşi, doar că sunt desfăşurate în aer liber. Accesul la cluburile pentru copii, saune şi sălile de sport este în bază de programare. Dacă cineva iese de pe teritoriul hotelului, la întoarcere i se verifică temperatura.

Turiştii moldoveni au posibilitatea să procure, la dorinţă, asigurarea COVID-19. Acest lucru poate fi făcut direct din aeroport sau în Republica Moldova. Ei pot opta pentru o asigurare pentru care achită un euro pe zi. Aceasta acoperă două teste, tratament pentru şapte zile, fie în ambulatoriu sau izolarea la hotel, însă nu este prevăzut biletul la avion înapoi. Un alt tip de asigurare costă patru euro pe zi – COVID plus. Aceasta acoperă tratamentul pentru 14 zile – ambulatoriu sau hotel, dar este acoperit şi biletul înapoi în ţară.

Viorica Caşu susţine că solicitările pentru vacanţe bucură operatorii, care pe timp de pandemie s-au pomenit în impas. Acest fapt le va permite să înceapă a returna banii pentru turiştii care au renunţat la sejururi. De asemenea, directoarea şi-a exprimat speranţa că nu vor exista cazuri de infectări în rândul turiştilor, întrucât există măsuri stricte. Ea a mai îndemnat ca, în cazul în care persoana are programată o vacanţă, dar apare, de exemplu febra, să nu ezite să apeleze operatorul pentru a identifica o soluţie, pentru a reprograma sejurul, astfel încât să nu se supună riscului nici pe ea şi nici pe alţii.

https://www.ipn.md/ro/cum-isi-petrec-moldovenii-vacanta-pe-litoralul-turcesc-7967_1074729.html

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii