Social

articolul anterior articolul urmator

Dezvoltarea personală şi proiectarea carierei sunt obligatorii pentru elevi

0
17 Feb 2017 11:51:44
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

Elevii din instituţiile de învăţământ secundar general şi profesional tehnic secundar au un nou modul obligatoriu în cadrul obiectului Educaţia Civică. Modulul „Dezvoltare personală şi proiectarea carierei” a devenit obligatoriu începând cu ianuarie 2017.

„Vrem ca elevii să-şi aleagă acele profesii care sunt solicitate pe piaţa muncii şi prin aceasta să micşorăm numărul de şomeri”, a declarat vineri, 17 februarie, la un atelier de lucru despre modificările aduse disciplinei Educaţie Civică, managerul de proiect al Centrului pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA) Lia Sclifos.

Solicitată de IPN, Lia Sclifos a spus că materialele create în cadrul proiectului abordează dintr-o perspectivă multiplă orientarea în carieră. Scopul este de a apropia elevii, dar şi sistemul educaţional în întregime, de piaţa muncii. În contextul proiectului Reconceptualizarea Orientării Profesionale şi Consilierii în Carieră (REVOCC) au fost deschise trei centre pilot de ghidare în carieră în cadrul Agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă din Chişinău, Cahul şi Soroca.

Consultantul superior la Ministerul Educaţiei, Corina Lungu, a spus că în urma pilotării proiectului în 2016, ministerul a reuşit să oficializeze modulul. Lucrurile nu trebuie să fie în aşteptare şi ministerul este mobilizat de ceea „ce se întâmplă cu tineretul”, a mai spus consultantul de la Ministerul Educaţiei.

La atelier au fost prezenţi reprezentanţii direcţiilor raionale de educaţie, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  Atelierul face parte dintr-un proiect mai mare, în valoare de 600 de mii de euro, derulat cu suportul financiar al Agenţiei de Cooperare Austriacă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările