„Europeniştii” de la Chişinău fraudează recensământul în pur stil comunist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iată pe cei care vor să ducă Republica Moldova în Europa negând existenţa Limbii Române
Iată pe cei care vor să ducă Republica Moldova în Europa negând existenţa Limbii Române

Biroul Naţional de Statistică din Republica Moldova a publicat un formular de recensământ în care termenii de naţionalitate şi de apartenenţă etnică sunt trecute la aceeaşi rubrică, ca şi cum ar defini acelaşi obiect. Acest lucru reprezintă o încercare jalnică şi în cel mai pur stil comunist de a legitima o falsă naţiune civică moldovenească prin confundarea etniei cu naţionalitatea.

Conform DEX-ului limbii române naţionalitatea reprezintă apartenenţa unei persoane la o anumită naţiune, cetăţenie, calitatea unui individ de a aparţine unei naţiuni.

Termenul de etnie desemnează o comunitate determinată în timp şi spaţiu, cu tresături de civilizaţie şi cultură comune.

Vlad Filat, cel aflat în centrul imaginii, este liderul celui mai mare partid, doar declarat european, şi care acum câteva zile se poza pe la Cotroceni cu preşedintele României, domnul Traian Băsescu. În partea stângă a pozei se află doi prieteni declaraţi de ai lui Victor Ponta, care mai ieri făceau congresuri împreună în calitatea lor de socialişti europeni. 

Păcat că politicienii români sunt total dezinformaţi cu privire la atitudinea duplicitară a acestora, scopul lor principal nefiind interesul naţiunii române de la Est de Prut ci propriul buzunar şi necesitatea menţinerii controlului oligarhic asupra resurselor statului Republica Moldova.

"BNS a publicat la începutul anului un formular de recensâmânt ce avea întrebarea ce viza „naţionalitatea / apartenentţa etnică (la libera declaraţia  a persoanei)”, fapt care stârnea următoarele nelămuriri:

a. Dacă Statul RM doreşte să afle naţionalitatea (cetăţenia), acest lucru este inutil, căci absolut toţi participanţii la recensământ sunt de naţionalitatea moldovenească (sunt cetăţeni ai R. Moldova şi doar cetăţenii pot participa).

b. Dacă Statul RM doreşte să afle etnia din care e formată naţiunea civică moldovenească atunci întrebarea trebuie să conţină doar Apartenenţa etnică.

Marea greşeală pe care o face Guvernul actual este că încearcă săetnicizeze conceptul de naţiune civică, lipsindu-i astfel pe minoritari de posibiltiatea de a există. Un etnic rus din RM la întrebarea ce naţionalitatea are, poate răspunde corect doar prin „moldovean" (e cetăţean al RM). Echivalarea termenului de etnie şi naţionalitate pare o practică specifică propagandei staliniste şi nu a „integrării europene”.


„Specialiştii" din guvern şi parlament, care au adoptat această decizie, nu-şi dau seama că prin asta distrug orice şansă de existenţă a naţiunii civice moldoveneşti. Dacă un cetăţean se declară „rus, ucrainean, bulgar, găgăuz sau român" la întrebarea „naţionalitate/etnie", asta înseamnă că el nu face parte din naţiunea civică moldovenească.

Noţiunea de „naţionalitate” a fost restabilită în formularul de Recensământ la iniţiativa parlamentarului Ana Guţu, care a înaintat un proiect de lege în acest sens. Totuşi modificarea a fost făcută în urma consultării experţilor internaţionali, care au ajuns la concluzia că „în situaţia în care populaţia majoritară confundă termenul de naţionalitate cu cel de etnie este bine ca acesta să fie introdus în formular”.


Directorul general adjunct al BNS, Inna Maslo, a specificat că după ce modelele chestionarelor au fost avizate de ministere şi alte instituţii de stat, noţiunea de naţionalitate a fost exclusă şi a rămas doar „apartenenţa etnică”. Ulterior, când s-a iniţiat procedura de modificare a datei recensământului pentru 12-25 mai, în parlament s-au făcut şi alte modificări, în urma cărora s-au păstrat ambii termeni naţionalitate/apartenenţă etnică, „că să nu fie discuţii controversate la acest capitol”. „Noi nu am avut decât să ne supunem legii ulterior votate. Am apelat şi la Academia de Ştiinţe, de unde am primit răspuns că academicieinii nu văd o problemă ca să figureze alături noţiunile „naţionalitate/apartenenţă etnică””, a declarat Inna Maslo. 

Recensământul din 2004 a provocat mari discuţii mai ales la capitolul componenţa etnică a populaţiei. Comuniştii au dorit să demonstreze că românii constituie de fapt o minoritate (2,2%), iar moldovenii majoritari ar fi un grup aparte (75,8%). S-au înregistrat nenumărate cazuri când recenzorii singuri completau anchetele fără a mai vorbi cu cetăţenii. " scriu jurnaliştii de la ziarul Timpul.md .

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite