Fiecare al treilea moldovean în etate îşi pierde auzul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare a treia persoană din Republica Moldova cu vârsta de peste 65 de ani este afectată de pierderea auzului. Zgomotul este printre cauzele principale care pot duce la scăderea auzului sau pierderea lui totală. Atenţionarea este făcută de Ministerul Sănătăţii în contextul marcării, în data de 3 martie, a Zilei Internaţionale a Îngrijirii Urechii, transmite IPN.

Zgomotul afectează auzul fie pentru câteva ore (ca urmare a unui concert de muzică rock) sau definitiv (în cazul persoanelor angajate permanent într-un mediu poluat sonor). Milioane de adolescenţi şi tineri pe glob sunt supuşi riscului de a dezvolta pierderea auzului ca rezultat al utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale şi expunerii la niveluri dăunătoare ale sunetului în locuri de divertisment zgomotoase. Ascultarea în mod regulat, la volum mare, şi o durată lungă, reprezintă o ameninţare gravă asupra auzului.

Printre semnele debutului scăderii auzului se evidenţiază dificultatea în a auzi o conversaţie într-un mediu zgomotos, tendinţa de a-i ruga pe ceilalţi să repete ce au spus, setarea volumului televizorului la un nivel mai mare decât normal etc. Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, incidenţa totală prin bolile urechii şi apofizei mastoide a constituit în 2013 – 89,4 cazuri la 10 mii locuitori.

Jumătate din toate cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite la etapa primară. Pentru evitarea problemelor legate de afectarea sănătăţii urechilor este necesar ca populaţia să cunoască modul corect de îngrijire a urechii. Urechile trebuie curăţate doar la exterior, ele având proprietatea de autocurăţare în interior, adică ceara produsă înăuntru este împinsă spre exterior de mişcările de mestecare şi îngrijire pe care le facem. Pentru sănătatea urechii este absolut interzisă introducerea oricărui obiect (beţişoare de urechi, scobitori) sau chiar şi degetele.

Dacă se observă eliminări din urechi, este necesar de consultat medicul. Otita medie cronică este cea mai frecventă cauză de pierdere a auzului. Fiecare trebuie să cunoască că, pentru o evaluare a auzului, trebuie consultat un medic specialist otorinolaringolog o dată la doi ani sau de fiecare dată când apare un simptom legat de sănătatea urechii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite