Social

articolul anterior articolul urmator

Fost miliţian transnistrean, condamnat într-un caz de răpire şi tortură a unui cuplu din Floreşti

0
7 Aug 2020 10:13:41
Autor: Iurii Botnarenco

Un fost colaborator al miliţiei transnistrene a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 15 ani privaţiune de libertate pentru infracţiunile de violare de domiciliu, răpire şi acte de tortură în privinţa a doi locuitori ai raionului Floreşti. Instanţa de judecată a admis integral acţiunea civilă şi a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral, transmite IPN.

Asociaţia Promo-LEX menţionează că, în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajaţi ai miliţiei transnistrene au răpit din propria locuinţă un cuplu, cetăţeni ai Republicii Moldova. Aceştia au fost târâţi noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgaţi într-o luntre şi transportaţi în stânga Nistrului la „comisariatul de miliţie din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenţie preventivă şi învinuite de furt a doi iepuri.

Maltratările au durat pe parcursul a trei zile. Tocmai la data de 12 aprilie 2015, datorită intervenţiei autorităţilor constituţionale, cei doi locuitori ai raionului Floreşti au avut posibilitatea să se întoarcă acasă. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora. În acelaşi timp, au fost constatate consecinţe psiho-emoţionale ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenţiei ilegale. Suplimentar, cele două victime au fost nevoite să treacă şi un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, care a eliberat şi o expertiză ce a fost luată ca probă în cadrul dosarului penal.

Până în ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiţii se eschivau de la urmărirea penală. În ianuarie, cauza a fost reluată odată ce autorităţile constituţionale au reuşit să-l reţină pe unul dintre învinuiţi. Pe 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanţa de judecată şi examinată în fond cu pronunţarea sentinţei motivate la 5 august 2020.

Potrivit avocatului Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Cazacu, cu regret, din numărul mare de cazuri de răpire, maltratare şi tortură comise de către reprezentanţi ai organelor de forţă din regiunea transnistreană, această cauză este printre puţinele, sau chiar prima, care a ajuns să fie examinată de către instanţa de judecată.

„În celelalte cauze, victimele abuzurilor nu-şi pot găsi dreptatea pentru că persoanele responsabile fie nu sunt identificate, fie se eschivează de la urmărire penală. Asociaţia Promo LEX a atras atenţia asupra cazurilor în care grupările compuse din angajaţi ai miliţiei transnistrene se deplasează nestingherit prin localităţile din dreapta Nistrului pentru presupusa investigaţie a crimelor. Acest caz totodată demonstrează că autorităţile constituţionale dispun de pîrghii şi posibilităţi pentru a finaliza urmăririle penale şi pot trage la răspundere penală infractorii indiferent de locul aflării acestora. Cazul a fost documentat minuţios şi administrate eficient probele acuzării”, precizează avocatul.

În acest context, Promo-LEX îndeamnă repetat autorităţile constituţionale să depună eforturi şi diligenţă maximă pentru a-şi executa obligaţiile pozitive asumate de a trage la răspundere persoanele care comit ilegalităţi indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii