FOTO  Paradoxul bacalaureatului: teste uşoare, exerciţii înfricoşătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
simulare la matematica

Candidaţii la examenul de bacalaureat au susţinut, astăzi, testul preliminar la matematică pentru profilul real şi istoria pentru cei de la profilul uman. Deşi testele nu le-au părut prea dificile, totuşi, au fost şi itemi „înfricoşători”. Cu toate acestea, atât absolvenţii, cât şi profesorii sunt convinşi că anul acesta vor fi mai puţine note de 4 la matematică şi mai multe de 10 la istorie.

Ghiozdanele în faţa clasei, scurtele la vestiar, buzunarele fără „fiţuici”,  iar pe masă doar testul, pixul, o sticlă cu apă şi o ciocolată. Parcă elementele principale ale ecuaţiei „Bacalaureat” nu lipsesc, doar camerele de luat vederi, care sunt înlocuite de ochii atenţi şi perspicaci ai profesoarei ce umblă printre rândurile elevilor. Câte un „ciii”, ”şşş” „linişte”, mai sparge atmosfera încordată a „adepţilor lui Pitagora”. În rest, liceenii încearcă să simuleze unul dintre cele mai dificile examene de bacalaureat pentru care, anul precedent, peste jumătate din absolvenţi au plătit cu lacrimi. Rata de promovare la matematică pentru profilul real a fost de 45 %. 

Nu e nevoie să înveţi toată noaptea pentru pretestare

„Testul nu e dificil, doar că ultimile exerciţii sunt înfricoşătoare şi voluminoase, spun aceştia. Sper că în trei ore voi rezolva testul. Dacă o să fie aşa exerciţii şi la examenul de bacalaureat, înseamnă că o să-l dau. Îmi doresc cel puţin 7”, spune Diana, absolventa liceului teoretic „Liviu Rebreanu” din capitală, care a repetat până la miezul nopţii toate formulele matematice. 

Liceenii sunt aşezaţi în bănci după ordinea alfabetică a numelui. Aşa că, în acceaşi clasă cerne ploi cu cifre şi ani istorici peste cunoştinţelor candidaţilor la bacalaureat. Scârţâitul pixurilor liceenilor, care au pe masă testul la istorie, se opreşte pentru o perioadă mai lungă de timp, la ultimii itemi. 

„Testul nu e complicat. Am intuit anumite perioade, date, documente, care pot fi aplicate la test. Eu mă pregătesc tot anul, aşa că nu era nevoie să învăţ toată noaptea ”, explică Cristian, absolventul aceluiaşi liceu, care recunoaşte că are emoţii. 

„Consecinţele Unirii Basarabiei cu România” dă bătăi de cap liceenilor

Pentru Anatol, exerciţiul care-i dă bătăi de cap este „consecinţele Unirii Basarabiei cu România”: „Trebuie să punem domeniul politic şi să dăm exemple. Eseul tot e un pic dificil, deoarce seamănă cu precedentul şi trebuie să aplici toate cunoştinţele. E mai complex”. 

În banca vecină, un alt Cristian, nu-şi găseşte locul. Ba se aşează pe scaunul din stânga, ba pe cel din dreapta. „Vreau să fie cât mai multă transparenţă”, explică zâmbind. „La bacalaureat o să mă descurc, după ce am văzut acest test. Eseul îmi pare dificil. Trebuie să ne conducem după anumite indicii şi să argumentăm „rivalitatea austro-rusă-otomană în epoca modernă şi consencinţele pentru Principatele române”, spune absolventul, care nu a vrut să ofere  mai multe detalii despre acest exerciţiu, deoarece „trebuie să mă concentrez şi nu pot să explic acum acest item”. 

Majoritatea absolvenţilor spun unanim că sunt pregătiţi pentru bacalaureat, iar de când au fost instalate camerele de luat vederi, stau mai mult cu burta pe carte. 

Mai puţine exerciţii şi nu mai grele ca cele de la pretestări

„Am început să mă pregătesc pentru bacalaureta încă din octombrie. Desigur că am învăţat şi în toţi aceşti ani. Sper să reuşim la bacalaureat. Numai să nu complice testele din iunie. Adică să nu fie mai grele ca acestea de la simulare”, zice Mihaela Iovu.  

O altă doleanţă a liceenilor, ce ţine de examenele de bacalaureat, este „mai puţini itemi şi timp”. „Cred că ar fi mai bine pentru noi să fie vreo 8 exerciţii şi nu 12, iar pentru rezolvare acestora să nea dea mai puţin timp. Cunoştinţele noastre se pot verifica şi din mai puţine exerciţii. Pentru bacalaureat sunt încrezută în sine şi pregătită. Emoţii nu am pentru că am studiat timp de 12 ani, dar la bacalaureat ar putea să apară”, subliniază Diana.

Camerele de luat vederi responsabilizează candidaţii la bacalaureat

Însă profesorii combat plângerile „conspiraţioniste” ale elevilor, remarcând că testele nu sunt dificile, pe alocuri mai uşoare decât cele de la bacalaureatul din anul trecut. „Testul de matematică este accesibil şi pentru elevii mai slăbuţi. Ultimul item pare dificil, dar se rezolvă dacă îl analizezi mai bine. Dacă o să fie aşa teste şi la bacalaureat, o să fie mai puţine note de 4. Trebuie să recunosc, că elevii se atârnă mai serios după instalarea camerelor de luat vederi. Nu cred că mai puţini itemi e o soluţie pentru promovarea examenului. De aceea şi sunt atâtea exerciţii, pentru că dacă scoţi un item scoţi un modul. Însă un copil a înţeles mai bine numerele complexe, altul integrala”, declară profesoara de matematică, Ina Stog. 

image

„Programa examenelor pentru istorie a rămas aceeaşi. Schimbări nu s-au făcut, doar că este mai mult spaţiu liber în test, ceea ce e foarte bine. La eseu acumulează cele mai multe puncte. Depinde de elev şi cât de mult a studiat. Nu mai este tendinţa de a copia. Ei se verifică singuri pe ei, când e pretestare. Cred că ceea ce se face în educaţie, se face spre binele copilului”, a menţionat profesoara de istorie, Olga Chiriţa.  

Următoarele pretestări la bacalaureat vor avea loc:

 aprilie 2015 Real, Umanist, Arte, Sport, Tehnologic Disciplina la solicitare 03 aprilie 2015 Umanist Limba maternă

       

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite