GALERIE FOTO Interes scăzut pentru pomul natural de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele noastre, împodobirea pomului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini din cadrul Sărbătorilor de Iarnă. Mirosul de brad destinde atmosfera, iar jucăriile care îl împodobesc ne fac sărbătorile mai pline şi mai colorate. Totuşi, anul acesta în pieţele din capitală se observă un interes mai mic al oamenilor faţă de pomii naturali de Crăciun.

Deşi preţurile nu sunt exagerate şi variază în funcţie de mărimea şi coroana bradului, părerile oamenilor sunt împărţite.

La Piaţa Centrală din Chişinău am întâlnit mai mulţi întreprinzători, care de vreo patru zile au început să vândă brazi. Abia a treia zi însă brazii au început să se vândă mai bine, spune Timofei, unul dintre vânzători. „Am vândut câţiva brazi, pini însă mai puţini. Sperăm să fie totul normal”, menţionează el.

Dacă e verde jos, înseamnă că e îngrijit

Preţurile pomilor vânduţi de Timofei variază între 120 şi 150 de lei pentru un brad, iar pinul costă în jur de 120 de lei. Însă preţul poate fi scăzut dacă cineva insistă. Timofei ne-a destăinuit şi secretul alegerii unui pom de Crăciun care să merite banii. „Dacă partea de jos a bradului e verde şi frumoasă, înseamnă că acesta e îngrijit, a fost prăşit şi nu l-a ars buruianul”. Deoarece brazii lui nu sunt „arşi de buruian”, omul crede că ar putea să concureze şi în acest an cu pomii aduşi din Munţii Carpaţi din Ucraina. El spune că anul trecut, spre exemplu, mulţi au rămas cu brazii nevânduţi. Timofei este sigur că brazii din Ucraina „nu sunt mai frumoşi decât ai noştri. Aceia sunt rari, sunt sălbatici. Acesta e prăşit an de an, special crescut pentru vânzare”. Întreprinzătorul de la Străşeni spune că va menţine preţul la acelaşi nivel până la Anul Nou.

Brazii cu rădăcină sunt solicitaţi 

Concurenţii lui Timofei au alte păreri, în ceea ce priveşte menţinerea preţurilor. „Vom creşte puţin preţurile mai aproape de Anul Nou”, ne-a destăinuit Alexandru, un tânăr întreprinzător venit de la Briceni. El vinde un brad de şase ani cu 140-180 de lei. Alexandru confirmă că „anul trecut brazii se vindeau mai bine”. De asemenea, a fost curios să auzim că „brazii cu rădăcină sunt mai întrebaţi decât ceilalţi”.

În sectorul Ciocana al capitalei am observat şi o specie de conifere mai rar întâlnită. Adusă de la Briceni, specia lui Marcel, căruia el îi spune „pihta”, se scutură mai greu şi creşte de două ori mai încet decât bradul. Iar preţul acesteia ajunge până la 250 de lei.

Bradul trebuie udat „ca pe o floare”

Tot la Ciocana am fost instruiţi ce să facem cu pomul de Crăciun după procurarea acestuia. Deşi, pe lângă brazi, mai are în vânzare şi dispozitive pentru susţinerea acestora, în valoare de 110 lei, Lilea spune că, astfel, bradul nu va ţine mai mult de o săptămână. De aceea, femeia recomandă „să îl pui în nisip sau în pământ, să îl mai uzi ca pe o floare, din când în când, şi el îşi păstrează mirosul, culoarea şi nici nu-i cad acele prea devreme”.

În general, constatăm că preţul brazilor din Piaţa Centrală pare a fi mai mic faţă de cei de la Ciocana, unde costul acestora ajunge până la 300 de lei.

Cu cetina... artificială

De fapt, oamenii nu se grăbesc să procure un pom natural pentru sărbătorile de iarnă, din cauza preţului. „Eu sunt pensionar şi nu îmi permit. Cu 100 de lei trăiesc aproape o săptămână împreună cu soţia”, ne-a mărturisit domnul Mihai, care deja a pregătit pentru nepoţele bradul artificial, cumpărat de mai bine de şapte ani. Iar doamna Larisa, care avea procurată o crenguţă de pom natural, la preţ de 20 de lei, spune că nu îi plac brazii „pentru că se scutură degrabă. În schimb, crenguţele astea se menţin mai mult timp”. În piaţă îl întâlnim şi pe Valeriu, un tânăr care, deşi are acasă brad artificial, era în căutarea unui pom natural. „Vreau anume acest miros de brad. Mulţi ani nu am cumpărat, dar atmosfera e altfel. Când intri în casă şi vezi că luminează bradul artificial - e una, dar când intri şi în casă miroase a brad - e mult mai interesant”, consideră tânărul. El zice că un pom cu înălţimea de un metru „ar fi ok”.

21

de mii

de pomi de Crăciun au fost puşi în vânzare de către Agenţia „Moldsilva”.

În acest an, au fost puşi în vânzare cu patru mii de pomi mai puţini în comparaţie cu anul trecut. Înălţimea unui pom variază de la unu la şase metri, iar cea mai mare cantitate de molizi este propusă de către pepinierile întreprinderilor silvice din Edineţ, Glodeni, Iargara, Manta-V şi Tighina. Tăierea pomilor se va finaliza pe 31 decembrie, în funcţie de necesitate şi solicitări.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite