Izolare termică în Chişinău, doar pe jumătate „Mai bine ar începe cu un singur bloc cap-coadă şi să demonstreze că ideea funcţionează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deocamdată vor fi schimbate doar ferestrele şi uşile de la scările blocurilor de locuit FOTO: Adevărul
Deocamdată vor fi schimbate doar ferestrele şi uşile de la scările blocurilor de locuit FOTO: Adevărul

Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a anunţat ieri demararea unui program de schimbare a geamurilor din blocurile de locuit. Deocamdată, vor fi înlocuite cele de pe scară. Măsura nu este însă suficientă pentru a economisi energie

Proiectul de eficienţă energetică, demarat de Primăria Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute, presupune înlocuirea ferestrelor şi uşilor vechi din scările blocurilor cu altele de termopan.

Pentru a fi implementat, în următoarele două săptămâni, angajaţii asociaţiilor şi întreprinderilor subordonate Direcţiei locativ-comunale vor merge în fiecare apartament pentru a semna cu proprietarii, mai întâi, contracte cu privire la administrarea blocului de locuinţe. „Aceste contracte trebuiau semnate incă în anii ’90, odată cu privatizarea fondului locativ. Avem timp limitat, de aceea rog chişinăuienii să fie receptivi, ca să se bucure de un trai mai confortabil şi civilizat. Cred că toţi vor să trăiască în blocuri izolate termic, cu uşi normale la intrare“, a declarat primarul Dorin Chirtoacă.

ZECI DE MII DE CONTRACTE ÎN TIMP-RECORD

Potrivit edilului, dacă reuşesc să contracteze locatarii timp de două săptămâni, în prima etapă vor fi schimbate uşile şi geamurile din scările a jumătate din blocurile locative ale Capitalei, apoi restul.
„În weekend am fost în 127 de blocuri, adică în peste 4.000 de apartamente, şi am încheiat contracte în mai mult de jumătate dintre ele. E mai greu de convins pensionarii, pentru că ei semnează cu frică orice act. Rog locatarii să nu se teamă pentru că nu li se cere nimic altceva decât semnătura“, a explicat şi Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale.

Potrivit funcţionarului, ar trebui obţinute semnături de la circa 90.000 de proprietari apartamente, ceea ce constituie aproximativ 2/3 din blocurile Capitalei.

4 MILIOANE DE EURO PENTRU TERMOPANE

Creditul pentru implementarea propiectului de eficienţă energetică este oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD),  prin intermediul programului „Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova“ (MoREEFF). În acest sens, BERD acordă patru milioane de euro (circa 66 de milioane de lei), dintre care 30% sub formă de grant, iar restul vor fi rambursaţi de asociaţiile şi întreprinderile de gestionare a fondului locativ timp de cinci ani, din contul tarifului de deservire a blocului (un leu pe metru pătrat), aplicat fiecărui apartament.

Solicitările de finanţare vor fi depuse de gestionarii fondurilor locative, iar lucrările le va efectua unul dintre cei 200 de antreprenori autohtoni, autorizaţi de programul MoREEFF.

Vrem ca cetăţenii să se bucure de un trai confortabil şi civilizat, într-un bloc izolat termic, cu uşă decentă la intrare în scară. Dorin Chirtoacă primarul Capitalei

VOR SĂ ÎNCEAPĂ LUCRĂRILE ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ

Estimativ, pentru o scară de bloc cu cinci nivele sunt necesare circa 15.000 de lei şi 20.000 de lei pentru unul cu nouă nivele, susţin funcţionarii de la Primărie. „Preţul real îl va arăta licitaţia. Dar noi estimăm că vom obţine un preţ de două ori mai mic faţă de cel de pe piaţă“,  s-a arătat optimist Chirtoacă. Primarul a sugerat, de asemenea, că plătind în rate timp de cinci ani, locatarii vor suporta, de fapt, costuri şi mai mici.

Deşi programul MoREEFF a fost lansat la 2 octombrie 2012, până acum au depus cereri doar persoane fizice. „Dacă reuşim, lucrările de instalare a noilor geamuri şi uşi ar putea demara în toamna acestui an. Dacă vor apărea dificultăţi, vom lăsa pentru primăvară“, promite edilul-şef.

Schimbarea geamurilor e un lucru bun şi cel mai uşor de realizat, dar efectul adevărat se va face simţit când va fi izolată toată clădirea. Nicolae Mogoreanu preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie

INIŢIATIVĂ BUNĂ, DAR INSUFICIENTĂ

„Chiar dacă am schimba toate geamurile unui bloc, pierderile de energie nu vor scădea semnificativ. Geamurile salvează cel mult 20% din energia emisă. Iniţiativa Primăriei e un lucru bun şi cel mai uşor de realizat, dar efectul adevărat se va face simţit când va fi izolată toată clădirea, deşi ar necesita cel puţin o lună de muncă la fiecare bloc“, consideră Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Republica Moldova.

„De program se vorbeşte demult şi e bine că au decis să implice toate asociaţiile de locatari. Totuşi, nu cred că ideea de eficienţă energetică va fi înţeleasă corect. Ar fi bine ca Primăria să înceapă cu un proiect-pilot: să izoleze termic un singur bloc cap-coadă, inclusiv îmbrăcarea pereţilor, schimbarea ferestrelor, a acoperişului etc. şi să demonstreze că într-adevăr funcţionează“, susţine şi Ion Muntean, expert în securitate energetică.

Potrivit specialistului, contează foarte mult şi calitatea lucrărilor de instalare a ferestrelor. „Dacă peste câţiva ani se va dori izolarea termică a întregii clădiri, pot apărea multe probleme tehnice, în caz că geamurile nu vor fi instalate corect. Trebuie o abordare complexă şi o atenţie deosebită“, mai spune Ion Munteanu.

Legislaţie imperfectă

Blocurile locative din Chişinău rămân de mulţi ani înafara proiectelor de eficienţă energetică. Potrivit  lui Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, asociaţiile proprietarilor de locuinţe nu pot obţine credite pentru reabilitarea clădirilor din cauza legislaţiei imperfecte, care nu oferă băncilor suficiente garanţii de returnare a banilor. „Până la toamnă vom modifica legislaţia“, a dat asigurări ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite