La bloc, cu sobă şi hogeag la geam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doar câţiva kilometri de Capitală, în Vadul lui Vodă, oamenii de la bloc încă se mai încălzesc la gura sobei. Foto: Tudor Iovu
La doar câţiva kilometri de Capitală, în Vadul lui Vodă, oamenii de la bloc încă se mai încălzesc la gura sobei. Foto: Tudor Iovu

În multe oraşe mici încă există blocuri cu hornuri scoase prin perete, care seamănă cu tentaculele încremenite ale unei caracatiţe, chiar dacă localităţile au fost deja conectate la gaz.

Oamenii spun că este prea scump să-şi instaleze sisteme autonome şi sunt nevoiţi să se încălzească la sobe cu lemne, deşi specialiştii avertizează că îşi pun viaţa în pericol. În orice moment poate izbucni un incendiu sau se pot intoxica inhalând monoxid de carbon.

Ala Ciobanu (30 de ani) locuieşte într-un bloc din centrul oraşului Sângerei. Familia şi-a construit o sobă între bucătărie şi cameră, a scos hogeagul prin perete şi l-a ridicat deasupra clădirii, ca fumul să nu-i deranjeze pe vecini. „Ţinem lemnele în garaj. Dimineaţa, soţul le aduce sus, ca eu şi copiii să nu le târâim pe scări", povesteşte femeia.

Cu lemnele la geam

Chiar dacă la bloc a ajuns conducta de gaz, familia Ciobanu nu va renunţa la cărbune şi lemne. „Vom conecta la gaz doar plita de gătit. Naşii noştri au încălzire autonomă şi ni se plâng că plătesc câte 2.000 de lei pe lună pentru gaz. Noi, în schimb, ieşim cu 5.000 de lei din iarnă", spune Ala Ciobanu.

Tot din economie, Tamara Lepota (67 de ani) şi-a clădit sobă în mijlocul apartamentului, iar geamurile le-a astupat cu foi de ardezie, ca să nu sufle vântul. Pensionara locuieşte la parter şi ţine lemnele sub cerul liber, lângă fereastră, ca să audă când vin hoţii.

„Pensia mea este de 883 de lei. Cu mari sacrificii, adun tot anul 4.000 de lei ca să-mi cumpăr lemne. De gaz, nici vorbă nu poate fi", se tânguieşte bătrâna. Deoarece nu are putere să despice buturugile, a cumpărat crenguţe pe care le frânge cu uşurinţă.

Primarul oraşului, Vasile Doga, spune că nu le poate interzice locatarilor de la bloc să se încălzească cu sobe, dacă nu-şi pot permite altceva.

„În Sângerei, încălzirea centralizată a dispărut în anii '90, când a falimentat furnizorul local. Atunci, s-au construit sobe în toate apartamentele. Pompierii merg la ei periodic şi verifică dacă respectă regulile antiincendiare. Acum, situaţia s-a îmbunătăţit, mulţi şi-au instalat încălzire autonomă", afirmă edilul.

Liuba Dicov (61 de ani) din oraşul Făleşti are atât centrală autonomă, cât şi sobă. Când nu are cu ce plăti gazul, aprinde focul. „Dacă ne încălzim bine, rămânem fără mâncare", explică femeia.

Trei familii într-un bloc părăsit

Situaţia e mult mai gravă în satul Vişniovca, raionul Cantemir, unde într-un bloc cu 48 de apartamente locuiesc doar trei familii. După ce s-a închis fabrica de uleiuri eterice din localitate, s-au împrăştiat prin lume. Priveliştea e dezolantă. Un bloc părăsit, cu geamuri sparte şi cu trei hogeaguri pe faţadă, care scot necontenit fum.

Pericol pentru viaţă

Civilizaţia nu a ajuns nici în unele oraşe din componenţa municipiului Chişinău. Nicon Zaporojan, şef-adjunct al Direcţiei Arhitectură şi Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei, îi avertizează pe cei care şi-au construit sobe în apartamente că stau cu „bomba" în casă.

„Orice instalaţie care nu a fost prevăzută iniţial în proiect este periculoasă, mai ales când este vorba de surse de energie. O mare problemă este evacuarea fumului, care poate provoca intoxicaţii. Nu există nici protecţie antiincendiară. În plus, din cauza construcţiilor suplimentare, slăbeşte rezistenţa pereţilor şi se poate întâmpla o nenorocire", avertizează arhitectul.

Potrivit specialistului, autorităţile locale ar trebui să le explice oamenilor pericolele la care se expun şi să interzică instalarea unor sobe noi la bloc. (A contribuit şi Diana Obrejnic).

Doar în clădirile cu trei nivele

Potrivit specialiştilor de la Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, construcţia sobelor este permisă în blocurile care nu depăşesc trei etaje. „O condiţie importantă este ca hogeagul să fie separat de canalul de ventilare", spune Liliana Puşcaşu, şefa serviciului de presă al instituţiei.

Dacă fumul pătrunde în sistemul de ventilare, există pericolul ca locatarii să se intoxice cu monoxid de carbon. În plus, nerespectând regulile antiincendiare, locuinţa poate lua foc. În acest an, în Moldova au fost înregistrate 226 de incendii din cauza sobelor, cu 10% mai multe ca anul trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite