La Chişinău, Comrat şi Tiraspol au fost deschise centre pentru asistenţa victimelor torturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei centre de asistenţă juridică, psihologică şi reabilitare a victimelor torturii, au fost deschise la Chişinău, Comrat şi Tiraspol, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Costul total al proiectului depăşeşte 700 de mii de euro, transmite IPN.

În cadrul Centrelor, victimele vor găsi asistenţa juridică şi psihologică calificată, specialiştii lucrând individual cu fiecare victimă, dar şi în grup cu rudele, cunoştinţele sau familia acesteia. Finalitatea de durată a iniţiativei este reintegrarea în societate, familie şi câmpul muncii a victimelor torturii.

În cadrul aceluiaşi proiect, vor fi organizate peste 60 de seminare pentru personalul din centrele de detenţie penitenciare şi spitale psihiatrice pentru conştientizarea privind responsabilitatea aplicării torturii, dar şi pentru persoanele care îşi ispăşesc pedeapsa sau se tratează în aceste instituţii, pentru a-i învăţa metode de a se opune torturii.

Marco Gemmer, şeful adjunct al Secţiei de operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE, susţine că în urma studiilor efectuate în 2017, dar şi din dosarul lui Andrei Braguţa, s-a înţeles că în Moldova mai există problema torturii şi victimelor relelor tratamente. Proiectul este implementat în parteneriat de către Institutul pentru democraţie, Centrul Media din Transnistria şi Institutul International pentru femei din Moldova. Per general, ideea proiectului este schimbarea mentalităţii tuturor actorilor implicaţi.

Luiza Doroşenco, preşedinta Centrului Media din Transnistria, susţine că cele trei centre au început să activeze deja acum două luni, iar la centrul din Tiraspol beneficiarii încă ezită să apeleze după ajutor, pentru că fie nu cunosc despre posibilitatea obţinerii unei asistenţe, fie nu cred că cineva le poate acorda ajutor.

Potrivit lui Andrei Borşevschi, preşedintele Consiliului Institutul pentru Democraţie din Comrat, se doreşte crearea unui lanţ de ONG-uri care ulterior vor desfăşura proiecte pentru combaterea torturii în regiunile lor. De aceea, a fost lansat un program de subgranturi în cadrul căruia se vor aloca până la şapte mii de euro pentru proiecte ale ONG-urilor în acest sens.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite