Liliana Rotaru, CCF Moldova: „„Mulţi agenţi economici susţin copiii si adulţii din internate, iar statul cheltuie bugete mari pentru aceste instituţii““

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În interviul acordat Civic Fest, directorul organizaţiei Copii, Comunitate, Familie (CCF) Moldova, Liliana Rotaru, ne-a vorbit despre clişeele de responsabilitate socială ale agenţilor economici locali, dar şi motivele pentru care merită să participi la Civic Fest.

Cu ce va fi diferită ediţia din acest an a Civic Fest, faţă de cea de anul trecut?

Bucură atelierele diferite, o abordare inedită – Open Space -, dar şi varietatea domeniilor din care sunt vorbitorii şi formatorii. Dar, bineînţeles, inovaţia eduţiei 2014 este incorporarea unei campanii de sensibilizare şi colectare de fonduri pentru a sprijini una dintre cele mai ambiţioase reforme în ţară – Educaţia Incluzivă.

Prin ce consideraţi că merită ca publicul din Chişinău şi din ţară să participe la Civic Fest?

Pentru a cunoaşte iniţiativele promovate de societatea civilă şi antreprenoriatul social din ţara noastră şi din regiune, pentru a afla cum se pot implica, ce rol are fiecare om în dezvoltarea ţării şi pentru a socializa şi face noi parteneriate.

Dacă ar fi să trasăm un numitor comun specific al organizaţiilor non-guvernamentale care activează în Republica Moldova, care ar fi acesta?

Dorinţa de a schimba în bine ţara şi viaţa oamenilor, dorinţa de a-i implica pe alţii şi de a lua atitudine.

Care este cel mai important proiect pe care l-aţi desfăşurat anul acesta împreună cu organizaţia pe care o reprezentaţi?

Am continuat reforma instituţiilor rezidenţiale, aducând acasă, în familii sau în familii substitutive zeci de copii, iar alte zeci de copii şi familii au fost susţinute să rămână împreună. Dreptul la familie e unul dintre drepturile fundamentale ale copilului, esenţial pentru realizarea multor altor drepturi, de la protecţie şi dezvoltare, la educaţie şi participare.

Cât de deschişi sunt agenţii economici din Republica Moldova spre a susţine iniţiativele de responsabilitate socială? Din punctul dumneavoastră de vedere ce i-ar determina să direcţioneze bugete mai substanţiale către sectorul CSR?

Mulţi agenţi economici înţeleg conceptul CSR dar, de obicei, aceste acţiuni sunt organizate cu ocazii tradiţionale, cum sunt sărbătorile, şi sunt orientate către grupuri mari de persoane şi cu impact mediatic pronunţat. Astfel, mulţi agenţi economici caută foarte proactiv să susţină copiii sau adulţii din internate, ignorând faptul că statul cheltuie bugete substanţiale pentru aceste institutiţii. O cultură CSR trebuie cultivată cu răbdare şi comunicare deschisă, iar în timp aceste eforturi vor da rezultate.

Putem considera reprezentanţii mass-media cu adevărat deschişi în mediatizarea proiectelor de responsabilitate socială din Republica Moldova?

Da, foarte multe instituţii media sunt deschise pentru promovarea şi elucidarea subiectelor de interes social, dar când e vorba despre CSR şi mediatizarea implicării agenţilor economici în proiecte sociale, aici instituţiile media au obstacole de ordin comercial pentru a promova acei agenţi economici care se implică activ şi semnificativ în soluţionarea problemelor sociale.

Care sunt cele mai importante paneluri de dialog care vor fi abordate în acest an la Civic Fest?

În opinia mea, cele mai importante discuţii de panel pot fi:

• Mass media – un instrument pentru libertatea de exprimare sau manipulare?

• Toate drumurile duc spre comunicare

• Femeile în acţiune – este Moldova o ţară a Femeilor?

• Iniţiativa economică ne aparţine. Transformarea economică şi participarea ONG-urilor – provocări şi oportunităţi

Creaţiile artistice din Republica Moldova pot fi considerate instrumente de influenţă sau de conştientizare asupra problemelor sociale din ţară?

Indiscutabil, arta este un instrument puternic de influenţare a conştiinţei publice. Artele vizuale în mod special pot fi utile, deoarece trezesc emoţii şi reacţii la problemele sociale, astfel că spectatorului i se creează mediul pentru a reflecta şi schimba comportamente sau atitudini.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite