Locatarii unui bloc din Străşeni, în război cu autorităţile locale pentru propria curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii unui bloc din Străşeni se luptă în instanţă cu aleşii locali pentru curtea casei lor. Consiliul orăşenesc a împărţit terenul în trei loturi şi intenţionează să le vândă, iar sub ferestrele oamenilor ar urma să răsară baruri şi clădiri de oficii.

Blocul din strada Serghei Lazo numărul 9 se află chiar în centrul oraşului Străşeni, la intersecţia cu strada Ştefan cel Mare, între casa de cultură şi piaţa agricolă. Primele încercări de a privatiza terenul din curte au avut loc în 2011. Atunci, autorităţile publice locale au acceptat să vândă două loturi, de o parte şi de cealaltă a casei, la cererea a două femei de afaceri. Actuala şefă a Biroului de evidenţă şi documentare a populaţiei din Străşeni, Emilia Trofimov, urma să ridice acolo un oficiu-magazin Orange, iar Mihaela Grosu, fiica preşedintelui Judecătoriei raionale, voia să construiască un bar şi un oficiu pentru consultaţii juridice. Întâmplător sau nu, în acea perioadă, fostul primar al oraşului, Constantin Priguza, era judecat de către aceeaşi instanţă, după ce a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie în timp ce primea 4.000 de euro mită de la un agent economic. Edilul, care risca până la 10 ani de închisoare pentru corupere pasivă, este astăzi consilier orăşenesc.  

Dezamăgiţi de primăriţă

„Casa este situată în centrul oraşului şi prezintă un interes mare pentru cercurile de business. Anume atunci când am aflat că vor să ne ia ograda, am înregistrat Asociaţia de coproprietari în condominiu. Consiliul ne-a transmis în proprietate comună cu titlu gratuit blocul locativ, nu însă şi terenul aferent, chiar dacă am cerut-o în repetate rânduri, iar, conform legii, autorităţile locale erau obligate să stabilească în decurs de 30 de zile hotarele şi dimensiunile condominiului“, povesteşte administratoarea asociaţiei, Claudia Pletea.

După alegerile din vara lui 2011, locatarii şi-au pus toate speranţele în noul primar, dar, spun ei, Valentina Casian i-a tot purtat cu vorba şi nu i-a ajutat deloc. „Ba mai mult, anul trecut ea a început foarte activ să ne înstrăineze curtea. A înregistrat trei loturi cu numere cadastrale separate, apoi consiliul le-a făcut terenuri proprietate publică şi le-a inclus în lista bunurilor pasibile privatizării. Consilierii pot să le vândă în orice moment. Ne-au luat terenul inclusiv de sub casă, ne-au făcut ostatici. Dacă mâine îl vând unei companiei, noii propietari pot să ne spună să ne luăm casa în spate şi să plecăm“, este alarmată Claudia Pletea.  

Construcţie pe branşamentul de apă

În decembrie 2013, consiliul a expus la vânzare prin licitaţie cu strigare lotul de 2 ari care se mărgineşte cu o râpă, la un preţ iniţial de 26.000 de lei, cu destinaţia de construcţie. Asta deşi acolo se află căminul de vizită al întreprinderii Apă-Canal Străşeni, prin care trece apeductul central şi conducta de alimentare cu apă a străzii Serghei Lazo, precum şi robinetul antiincendiu al Secţiei Situaţii Excepţionale Străşeni. Administraţia oraşului este gata să strămute sistemul de canalizare, procedură ce-ar putea costa şi de zece ori mai mult decât pământul, şi deja a alocat 30.000 de lei din buget pentru elaborarea planului urbanistic de detaliu al acestui sector.

După mai multe dezbateri şi vizite consilierii au decis să le dea celor 12 familii care stau în blocul cu două nivele doar 10 metri în faţa casei (drumul asfaltat, unde sunt parcate maşinile), dar locatarii nemulţumiţi au mers în instanţă.

Reprezentantul consiliului local în instanţă, comunistul Vasile Mărgineanu, susţine că este de competenţa administraţiei publice locale să decidă cui şi cât din domeniul public dă în arendă sau vinde. De asemenea, consilierul spune că locatarii trebuie să asigure starea tenhnico-sanitară cuvenită a bunurilor comune, dar în decurs de trei ani nu au făcut nimic.

Casian: E o mizerie extraordinară acolo“

De acelaşi lucru a încercat să ne convingă şi primăriţa Valentina Casian, aleasă pe listele Partidului Liberal, care între timp a trecut în rândurile liberalilor reformatori. „E o mizerie extraordinară acolo. Îşi înşiră toţi chiloţii drept în centrul localităţii, pun fasole şi pătlăgele şi nu scot plantele câte jumătate de an după ce strâng roada. Eu am venit cu propunerea, dar consiliul a instituit o comisie care a decis cât să le dea“, ne-a declarat edilul.

Valentina Casian primarita de straseni foto tudor iovu

FOTO: Valentina Casian spune că nu a fost niciodată membru PL, ci doar a candidat pe lista formaţiunii

Valentina Casian afirmă că lotul scos la licitaţie nu face parte din terenul aferent casei şi că imobilul ce-ar urma să apară acolo va „astupa coştireţele din curte“ de blocurile care urmează să fie ridicate pe râpa de-alături, dată în arendă pe 25 de ani. De asemenea, ea promite să păstreze zona verde din curte şi o acuză pe Claudia Pletea şi pe fiul acesteia, consilier liberal, că ar încerca să obţină gratuit terenul ca apoi să-l vândă.

„Doamna s-a înţeles anterior cu foştii specialişti pentru reglementarea regimului funciar, care acum sunt suspendaţi din funcţii, fiind cercetaţi pentru luare de mită. Ei au avut tratative şi o schemă de a privatiza terenul respectiv, dar nu le-am permis să facă acest lucru“, spune primăriţa.

Au amenajat curtea cu forţele proprii

De cealaltă parte, cei doi califică acuzaţiile edilului drept minciuni şi susţin că toate deciziile sunt luate de adunarea locatarilor. Totodată, Tudor Pletea ne asigură că este sportiv, şi nu businessman. Campion mondial la taekwondo, el a amenajat un teren de sport în curte, unde îşi antrenează uneori discipolii.

image

FOTO: Tudor Pletea este secretarul general al Federaţiei Naţionale de Taekwondo

În ograda cu pomi, arbuşti şi flori, am mai găsit o fântână, o cărare pavată spre strada centrală, un loc de odihnă pentru adulţi format din câteva buturugi, un scrânciob, o nisipieră, precum şi un stativ pe care oamenii îşi înşiră albiturile, pentru că blocul construit încă în 1965 nu are balcoane. Nici urmă, însă, de mizeria despre care ne vorbea primăriţa. Din contra, cu gunoaie este inundat pârâiaşul din dreapta şi parcarea de taxiuri din strada Ştefan cel Mare.

image

FOTO: Râpa care mărgineşte curtea casei din dreapta este plină de gunoaie

Micul teren de joacă este ca o binecuvântare pentru familia Plămădeală, care are opt copii, dintre care patru mai mici stau cu părinţii în două camere, la etajul doi. „Sunt copii, nu pot sta doar în casă. Ne-am străduit cu puterile noastre să facem ceva frumos. Când am fost la Primărie, le-am spus: «Nu-i destul că nu ne ajutaţi cu nimic, dar vreţi să ne luaţi şi puţinul pe care-l avem»“, se plânge Vera Plămădeală (45 de ani).

image

FOTO: Terenul de joacă din curtea blocului

Vecina ei are un fiu cu dizabilităţi mintale care se alină cu acest colţ de natură. „Iese afară, stă pe-o bancă, sapă la copaci, îi udă şi îi curăţă, se uită cum cresc şi se bucură de fiecare fruct. Casa nu are subsol şi balcoane, e mereu umezeală, crapă pereţii, n-avem unde înşira măcar o cârpă. Dacă ne închid şi soarele, vom sta ca nişte câini în cuşcă“, adaugă Elena Cuzneţov (65 de ani).

Până la soluţionarea litigiului dintre locatari şi consiliu, instanţa a suspendat decizia privind privatizarea terenurilor.

Ce spune legea condominiului

Potrivit legii, condominiul în fondul locativ include o clădire, o parte sau câteva clădiri ce aparţin la cel puţin doi proprietari, anexele, trotuarele, drumurile şi parcările auto, plantaţiile multianuale şi alte obiecte ce se află pe terenul aferent, cu excepţia obiectelor din complexul energetic, telecomunicaţiilor, reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi a obiectivelor cu destinaţie strategică (adăposturi antiaeriene, contra radiaţiilor). Terenul pe care e construit blocul, zidurile, acoperişul, terasele, coşurile de fum, casele scărilor, holurile, subsolurile, ascensoarele, sistemele inginereşti sunt proprietate comună.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite