Social

articolul anterior articolul urmator

Medicii moldoveni vor fi daţi cu împrumut pentru trei ani

0
25 Nov 2013 09:44:24
Autor: Andrei Rizescu
În timp ce chirurgii moldoveni sunt căutaţi în special în Franţa şi Germania, stomatologii îşi deschid cabinete în România Foto: Adevărul
În timp ce chirurgii moldoveni sunt căutaţi în special în Franţa şi Germania, stomatologii îşi deschid cabinete în România Foto: Adevărul

Doctorii din Republica Moldova vor putea fi contractaţi în clinicile şi spitalele de peste hotare numai pe o perioadă determinată şi doar dacă nu sunt angajaţi pe termen lung acasă. Medicii  sunt nemulţumiţi de restricţiile prin care Guvernul vrea să oprească exodul din Sănătate.

 Mai mulţi medici sunt nemulţumiţi de propunerea Ministerului Sănătăţii de a încheia acorduri interguvernamentale cu 19 state europene, privind reglementarea migraţiei în scop de lucru. Aceştia susţin că, în străinătate, salariile sunt mult mai bune decât cele primite aici.

„Înţeleg că ministerul vrea să aibă cât mai mulţi medici în ţară, dar e mai simplu să mărească salariile doctorilor, decât să pună atâtea restricţii. Am un coleg care face endoscopie în Franţa şi ia 6.000 de euro pe lună. Aici primesc cam 4.500 de lei. Numai pe serviciile comunale dau vreo 3.000 de lei. Omul nu poate pleca, dar nici aici nu poate trăi“, susţine medicul orelist Ion Chiriac, de la Spitalul Clinic Republican.

„Trăiesc în condiţii foarte bune aici, la Hanovra. Faţă de Moldova, diferenţa e ca de la cer la pământ“ - Anatol Ciubotaru, cardiochirurg

„În urmă cu vreo cinci ani au plecat mai mulţi chirurgi de-ai noştri, în România. Avem şi un medic terapeut foarte bun în Franţa. Ştiu că iniţial a muncit la negru, s-a încadrat în sistemul de-acolo şi acum e foarte bine cotat. Aş merge cu plăcere la lucru în străinătate. În 1999 am avut ocazia să plec în România, dar n-am putut merge, din motive personale“, mărturiseşte şi medicul epidemiolog Anatol Ghergheligiu, din Bălţi.

Restricţii pentru medici

Potrivit Eugeniei Berzan, şefa Direcţiei relaţii externe din cadrul Ministerului Sănătăţii, prin semnarea acestor acorduri, statele co-semnatare vor recunoaşte calificările profesionale ale medicilor moldoveni, le vor asigura angajarea în condiţii decente, precum şi beneficiile sociale aferente, pe durata contractului. Însă medicii nu vor putea pleca pentru totdeauna, ci vor încheia contracte pe perioadă determinată şi doar după ce angajatorul se asigură că în ţara respectivă nu sunt specialişti mai buni care să ocupe funcţia vacantă. O altă condiţie e ca specialiştii medicali să nu aibă un contract de lungă durată cu o instituţie sanitară din Moldova.

„Fără o evidenţă a medicilor care pleacă, degeaba mai producem cadre“ - Victor Benu, preşedintele Sindicatului „Sănătatea“

Proiectul ministerului nu-i vizează, însă, pe specialiştii care s-au stabilit deja peste hotare. Este şi cazul chirurgului Anatol Ciubotaru, care acum face operaţii pe cord deschis şi predă la Şcoala Medicală din Hanovra. „Aici nu mă gândesc cu ce-mi voi plăti cheltuielile comunale sau benzina. Mă gândesc doar la lucru. Nu-mi permit să zbor an de an la Miami, dar trăiesc în condiţii foarte bune. Faţă de Moldova, diferenţa e ca de la cer la pământ“, ne spune cardiochirurgul.

Stomatologii pleacă în România

Potrivit preşedintelui Sindicatului „Sănătatea“, Victor Benu, majoritatea cadrelor medicale care pleacă la muncă, peste hotare, se angajează ca îngrijitori pentru vârstnici.

7.000 este numărul cadrelor medicale care pleacă, anual, la muncă în străinătate, conform unor statistici ale Sindicatului „Sănătatea“

„Nimeni nu monitorizează migraţia medicilor. Ştim că majoritatea celor plecaţi muncesc în Italia, Portugalia şi-n Spania, dar lucrează în alte domenii decât cele pentru care au fost pregătiţi. În acelaşi timp, avem chirurgi foarte buni în Franţa şi-n Germania, iar în România avem comunităţi mari de stomatologi basarabeni“, susţine Benu. Potrivit lui, deşi statul plăteşte câte aproape 30.000 de lei pentru şcolarizarea fiecărui student al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, doar 30% dintre tinerii medici ajung să muncească în clinicile şi spitalele moldoveneşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările