Ministerul de Externe analizează activitatea ambasadorului Marius Lazurcă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova
Republica Moldova

Ca răspuns la o interpelare adresată Ministrului de Externe de către parlamentarul român Bogdan Diaconu, cu privire la activitatea desfăşurată de către ambasadorul României la Chişinău, Titus Corlăţean a afirmat că în acest moment se face evaluarea activităţii ambasadorului Marius Lazurcă.

Mai multe asociaţii româneşti din Republica Moldova şi-au exprimat nemulţumirea la începutul acestui an faţă de activitatea slabă a reprezentanţei României la Chişinău, în condiţiile în care vorbim de o situaţia regională specială şi un interes naţional deosebit. Acestea au cerut în nenumărate rânduri Ministerului de Externe şi Preşidenţiei României înlocuirea acestuia cu o persoană care cunoaşte mai bine spaţiul românesc de la Est de Prut, precum şi a condiţiilor speciale date de permanenta acţiune a agenţilor Federaţiei Ruse.

Societatea civilă a cerut o reprezentare mai în forţă a intereselor României, în condiţiile în care mare parte din finanţările făcute de statul român ajung să finanţeze indirect oligarhia politică moldovenească anti-românească. Acest lucru loveşte direct în interesul naţiunii români al cărui obieciv major este conservarea identităţii româneşti de dincolo de Prut şi nu moldovenizarea acesteia după principii staliniste.

Bogdan Diaconu este parlamentar român, vice-preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaţilor. 

Ministrul de Externe, domnul Titus Corlăţean, şi-a reconfirma interesul sporit pe care el şi instituţia pe care o conduce o are faţă de Republica Moldova, al doilea stat românesc cu o populaţie formată din aproximativ 80% etnici români.

"'Ţin să vă asigur, încă o dată, cu privire la interesul prioritar pe care îl ataşez, personal, cu privire la calitatea reprezentării diplomatice a statului român în Republica Moldova" a declarat Titus Corlăţean în scrisoarea adresată domnului deputat Bogdan Diaconu.

Legat de subiectul interpelării ministrul de externe a adăugat că : "Ambasadorul României în Republica Moldova, care şi-a preluat mandatul, aşa cum cunoaşteţi, în martie 2010, este cuprins în această procedură reglementată de evaluare".

Unul din numele cele mai vehiculate pentru postul de ambasador al României în Republica Moldova este domnul Valeriu Matei. Acesta este în acum director al ICR Chişinău, cunoscut om de cultură din al doilea stat românesc. Activitatea în cadrul acestei instituţii este una lăudabilă reuşind cu puţinele finanţări de care dispune să menţină proiecte ce promovează interesul naţiunii române. O astfel de numire ar duce la o premieră : primul ambasador al României născut în Basarabia.

Vă reamintim că în 2013 preşedintele României a dat o nouă direcţie diplomaţiei române cu privire la relaţia cu Republica Moldova, definind următorul proiect major al statului român după integrarea europeană şi euro-atlantică: reunirea celor două state româneşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite