Norocoşi că au scăpat de „leacul“ escrocilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au găsit doi bătrâni care au scăpat ca prin urechile acului să nu fie dopaţi şi deposedaţi de locuinţe de către cuplul arestat zilele trecute pentru că şi-a însuşit ilegal 18 apartamente.

Alexandra J., o femeie de 70 de ani din Chişinău, se poate considera o norocoasă. Este în viaţă şi şi-a păstrat şi locuinţa, deşi a avut şi ea de-a face cu cei doi soţi cadre medicale arestaţi săptămâna aceasta pentru că, în ultimii 13 ani, ar fi înşelat mai mulţi vârstnici şi persoane social vulnerabile, trecându-şi în proprietate 18 apartamente din Capitală.

Infirmierul Gheorghe Vintaniuc (48 de ani), de la Spitalul de Urgenţă, şi soţia lui, Nadejda Ghirba, medic de familie la Durleşti, sunt bănuiţi că şi-ar fi sedat victimele cu preparate psihotrope, astfel încât acestea să nu-şi dea seama ce acte semnează. Patru dintre păgubiţi au murit în condiţii dubioase, iar doi sunt dispăruţi. Alexandra J. a fost salvată în 2008 de către angajaţii de la ÎS Cadastru, aceştia respingând cererea de transfer a proprietăţii pe numele doctoriţei Ghirba.

„Nu vreau să mai aud de Ghirba şi de Vintaniuc. Au locuit lângă mine“, ne spune femeia, arătându-ne o ruină fără ferestre şi fără acoperiş. „Mi-au propus să construiască o toaletă comună aici în mijlocul curţii, pentru toţi vecinii. Fiindcă nu puteam să plătesc, au insistat să le fac acte pe casa mea. Nu le-am dat nimic“, îşi aminteşte revoltată bătrâna.

image

FOTO Alexandra J. nu mai vrea să audă de cuplul de escroci

Neîngrijiţi şi cu banii luaţi

La câteva intersecţii de casa ei, la etajul trei al unui bloc din centrul Capitalei, am întâlnit un alt vârstnic neajutorat, al cărui tutore este infirmierul Vintaniuc. Trăieşte într-un apartament de două camere de pe strada Puşkin. De îndată ce deschizi uşa metalică a locuinţei, te izbeşte un miros greu, de murdărie. Înăuntru e beznă. Pereţii sunt galbeni, nevăruiţi de ani de zile. Tavanul e distrus. Un televizor defect şi un aparat de radio sunt singurele urme de „civilizaţie“ din grota urbană.

„Gheorghe (Vintaniuc, n.a.) venea la mine în fiecare zi, de la 7.30 dimineaţa. Mă îngrijeşte din 2006, dar de două zile n-a mai trecut pe la mine“, spune Eugen O., de 64 de ani. Poartă haine murdare şi vorbeşte cu dificultate. Află de la noi că Vintaniuc e arestat pentru escrocherie. „A încercat să-mi ia casa de câteva ori. I-am spus că aici m-am născut şi că aici mor. Mai venea cu o doctoriţă să-mi dea medicamente. Mi-au dispărut bani şi din economiile de la bancă“, adaugă, supărat, pensionarul.

„Eugen e bolnav încâ de când era mic. Părinţii lui erau înstăriţi. Acum e neajutorat, n-are pe nimeni“, ne dezvăluie Caleria Cucicova, una dintre vecine. „Poliţia a venit de mai multă vreme să se intereseze de Vintaniuc. Când a aflat că e căutat, el a montat uşa asta metalică“, mai afirmă femeia.

Nici la Spitalul de Urgenţă nu s-a bucurat de o reputaţie mai bună. Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Ciobanu, infirmierul s-a angajat acolo la începutul lui 2012. De-atunci a stat vreo trei luni în concediu medical. „Tot timpul cerea bani în avans, din salariu. Când l-am văzut că-i bolnăvicios, l-am pus să spele maşinile şi să care cărucioare cu diverse echipamente“, ne-a declarat Ciobanu. 

„Unul dintre cei mai buni medici“

Pe de altă parte, angajaţii Centrului de sănătate din Durleşti neagă că ar fi ştiut ceva de „afacerile“ imobiliare ale doctoriţei Ghirba. „Am rămas şocată să aflu că a fost arestată. De patru ani lucrez cu doamna Nadejda. Era un specialist foarte bun, dar nu vorbea niciodată de problemele ce ţin de casă. Era mai închisă în privinţa vieţii personale“, susţine Lucia Mihalachi, asistenta ei.

image

FOTO Biroul Nadejdei Ghirba

„Nadejda Ghirba lucrează la noi ca medic de familie de prin 2004. N-am primit niciun fel de reclamaţii pe numele dânsei. Dimpotrivă, era unul dintre cei mai buni medici ai centrului nostru. Am controlat personal fiecare cabinet să nu fie preparate psihotrope. Până la încheierea anchetei va fi suspendată din funcţie“, declară directorul centrului medical, Ştefan Vârtosu.

„Pledăm nevinovat“ 

Atât avocatul infirmierului, cât şi cel al medicului de familie care ar fi prescris sedativele susţin că dosarele împotriva clienţilor lor ar fi fost făcute la comandă. „Acum nu putem spune nimic. Dosarul clientului meu a fost fabricat de un factor de decizie de la Ministerul de Interne. Pledăm nevinovat“, afirmă Victor Pitel, reprezentantul legal al lui Gheorghe Vintaniuc.

„Nadejda Ghirba e învinuită că a întocmit în 2011 un contract de înstrăinare a locuinţei în schimbul întreţinerii pe viaţă a unei persoane în vârstă. Clienta mea şi-a îndeplinit toate obligaţiunile. Apoi o nepoată a proprietarului de drept al apartamentului a denunţat contractul. E incorect că şi-ar fi însuşit ilegal 18 locuinţe. Ştiu că dosarul a fost comandat de cineva de la MAI. Nu-i cunosc numele“, susţine şi Igor Filip, avocatul Nadejdei Ghirba.

Contactat de reporterii „Adevărul“, directorul Inspectoratului General de Poliţie, Ion Bodrug, a declarat că ancheta e în desfăşurare şi că speculaţiile celor doi avocaţi sunt nefondate.

„Când aud că e comanda Poliţiei, mă pufneşte râsul. Vom reveni cu detalii după ce ancheta va avea o finalitate. Sunt dosare dificile, avem 18 apartamente înstrăinate timp de 13 ani şi nu putem spune când vom avea un rezultat final. Dacă persoanele învinuite vor colabora, ancheta va decurge mai uşor“, a precizat şeful IGP.

În arestul Poliţiei, în afară de soţii Nadejda Ghirba şi Gheorghe Vintaniuc, se mai află o persoană. Oamenii legii susţin că în schemă sunt implicate mai multe persoane, inclusiv notari. 


390.000 de lei este suma ridicată de anchetatori în urma percheziţiilor în locuinţa celor două cadre medicale învinuite de escrocherie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite