Părinte, „profesie“ ce frânge inimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de cupluri din Moldova devin pentru o vreme mame și tați pentru copiii abandonați și-i ajută să descopere dragostea și căldura unui cămin. Familia biologică trece printr-un curs de reabilitare, iar peste un timp tutorii se despart de micuţii de care se ataşează ca de propriii pui.

Asistent parental profesionist este un job relativ nou pentru Moldova, însă unul ce schimbă soarta micuţilor care descoperă nedreptatea încă din primii ani ai vieţii. Odată cu acest statut, maturii se angajează să aibă grijă de copii părinţilor care s-au lăsat pradă viciilor, i-au abandonat sau nu-i pot îngriji.

Andrei este unul dintre picii care s-au maturizat mult prea repede. La cei patru anişori pe care-i va împlini în toamnă, copilul îşi împarte dragostea între două „mame" - cea biologică, imobilizată la pat, şi asistentul parental Valentina Cozma (41 de ani). „La început am simţit frica de a nu greşi pentru că e o responsabilitate mare, dar el este soarele meu", spune femeia care s-a chinuit zeci de ani să aibă copii.
Băieţelul cu părul blond şi buclat i-a însufleţit casa. „În septembrie, Andrei se va întoarce la mama lui pentru că-l iubeşte, iar mama este unică. Nu ştiu cum voi trece peste asta. Îmi va fi dor de el", mărturiseşte emoţionată învăţătoarea.

Ajutat de mama vremelnică, micuţul a învăţat în câteva luni multe poezii, să numere şi să vorbească în limba română. Cel mai mult îi place să se întreacă în declaraţii de dragoste. „El îi adoră pe toţi. Eu îi spun că-l iubesc până la stele, iar el îmi spune că mă iubeşte până la televizor, până la curcubeu sau cosmos", povesteşte Valentina zâmbind.

„VREAU SĂ FAC UN BINE"
Alina, în vârstă de zece ani, retrăieşte destinul propriei mame. Abandonată în copilărie, femeia şi-a lăsat peste ani pruncul. Acum micuţa se află în grija Anei Cibotari (50 de ani), care are două fete, de 26 de ani şi de 15 ani. „În 2001 am avut grijă de primul copil. Am vrut să fac un bine, iar după despărţire am menţinut relaţia atât cu băiatul, cât şi cu părinţii lui", îşi aminteşte Ana, care este deja de zece ani asistent parental.

Este hotărâtă să ajute şi în viitor copiii sărmani, deşi despărţirea este foarte dureroasă. „O mătuşă vrea s-o înfieze pe Alina şi sper că va reuşi. Avem o familie foarte mare datorită copiilor de care am avut grijă şi vorbim foarte des pe skype", spune tutorele, care are grijă de fetiţă de când mergea în clasa întâi.
Aleşi pe sprânceană, asistenţii parentali au misiunea de a îngriji copiii pe care îi primesc în familie, însă doar cu acordul părinţilor biologici. Lunar, în funcţie de studii, un educator primeşte de la 780 până la 1.000 de lei, 21 de lei zilnic pentru alimentarea copiilor, o alocaţie de 250 de lei pentru îmbrăcăminte şi 250 lei pentru produse igienico-sanitare. La majorat, copiii care încă se află la asistenţii parentali primesc 3.000 de lei.

„Lucrăm atât cu micuţii, cât şi cu părinţii lor care din cauza alcoolului sau a drogurilor nu pot avea grijă de ei", explică Olga Zaharia, managerul serviciilor de asistenţă parentală profesionistă din Chişinău.

Ce este asistența parentală
În grija asistenţilor parentali profesioniști ajung copiii de la orfelinate și școli-internate sau cei din familii în dificultate. Viitorii „părinţi" sunt riguros selectaţi de o comisie specială, evaluaţi și instruiţi. Copilul poate rămâne în familia temporară de la câteva săptămâni până la câţiva ani - până se întoarce acasă, este adoptat sau, în unele cazuri, și până la majorat. În municipiul Chișinău, de acest serviciu au beneficiat 61 de copii. Deocamdată, doar șase dintre aceștia s-au întors la părinţii lor, iar alţi cinci au ajuns în grija rudelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite