Social

articolul anterior articolul urmator

Paşapoartele de tip sovietic nu vor mai fi valabile din 1 septembrie

0
10 Apr 2014 15:49:27
Autor: Adevărul Moldova
Paşaport de tip sovietic
Paşaport de tip sovietic

Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege privind retragerea din circulaţie a paşapoartelor de tip sovietic. Acestea nu vor mai fi valabile din 1 septembrie 2014,  transmite IPN.

Până la 1 septembrie, persoanele cu paşapoarte sovietice vor putea solicita perfectarea buletinului de identitate fără să achite taxa de stat obligatorie.

Reprezentanţii ÎS „Registru“ deja merg pe la casele bătrânilor aflaţi în stare gravă a sănătăţii sau imobilizaţi pentru a înlocui documentele vechi pe buletine noi.

În cadrul şedinţei în plen, viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a precizat că la următoarele alegeri nu se va mai putea vota cu paşapoarte sovietice. Deputatul liberal Valeriu Munteanu a adăugat că Republica Moldova este unica ţară din fosta Uniune Sovietică care mai  foloseşte însemnele şi vestigiile URSS.

Fracţiunea PCRM nu a susţinut proiectul, menţionând că vine în contextul alegerilor parlamentare, iar scopul acestuia este lipsirea cetăţenilor de dreptul la vot. Comuniştii au propus înlocuirea termenului de 1 septembrie cu 1 ianuarie 2015, dar ideea nu a fost acceptată.

Actualmente, circa 220.000 de persoane deţin paşapoarte de tip ex-sovietic. Majoritatea sunt născute până în anul 1945.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările