Social

articolul anterior articolul urmator

Peste 6 mii de moldoveni solicită suportul autorităţilor pentru a reveni acasă

0
28 Mar 2020 11:38:21
Autor: Iurii Botnarenco

În ultimele două săptămâni, din momentul instaurări stării de urgenţă, prin intermediul curselor de zbor charter, în Republica Moldova s-au întors 2500 de persoane. În prezent, în lista de aşteptare se regăsesc aproximativ 5-6 mii de persoane, însă cifra diferă de la o oră la alta, precizează ministrul de Externe, Oleg Ţulea.

Oficialul anunţă că autorităţile lucrează asupra unei liste care va sta la baza viitoarelor curse charter. Principiul „primul venit, primul servit” nu mai este aplicabil. Prioritate vor avea anumite categorii de cetăţeni, transmite IPN.

„Toate cererile care ne sunt trimise sunt procesate, analizate. Este o listă care va servi baza pentru viitoarele curse. Listele sunt create în baza priorităţilor, iar în prim plan sunt minorii, mamele cu copii, studenţii şi persoanele care sunt în dificultate extremă. Aceştia vor fi plasaţi în topul listei”, a declarat Oleg Ţulea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit ministrului, cursele charter de săptămâna trecută au avut loc în baza unor criterii mai puţin corecte. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis să intervină pentru stabili câteva reguli. „Autoritatea Aeronautică Civilă a avut săptămâna trecută o avalanşă de solicitări pentru aprobarea unor curse charter organizate de unele companii private. Companiile nu ţineau cont de unele aspecte, să fie incluşi în liste cei care au cea mai mare nevoie de a se întoarce în ţară. Aceste curse haotice ne-au deranjat foarte mult. Au lăsat spaţiu pentru tot felul de excrocherii prin care au vrut să facă bani pe spatele celor care au cumpărat bilete, lăsând aspectul umanitar într-o parte. Ni se pare incorect şi vom interveni”, a adăugat Oleg Ţulea.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene speră că într-o lună toţi moldovenii blocaţi în statele europene vor putea fi aduşi acasă. Oficialul precizează că „preţul pentru aceste curse charter trebuie să fie potrivit necesităţilor”. „Cursele nu sunt organizate doar pentru a transporta persoanele dintr-o parte în alta, poartă un caracter umanitar”.

MAEIE recomandă cetăţenilor blocaţi în afara hotarelor Republicii Moldova să se adreseze la serviciile migraţionale sau autorităţile publice din statul de reşedinţă, în vederea extinderii dreptului de şedere sau aplicării excepţiilor interne în legătură cu limitările impuse la traversarea frontierelor.
Totodată, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare recomandă să fie contactate prin e-mail sau prin centrul de apel al MAEIE.

https://www.ipn.md/ro/peste-6-mii-de-persoane-solicita-suportul-autoritatilor-pentru-7967_1072516.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii