Social

articolul anterior articolul urmator

Poetul barasabean Andrei Strâmbeanu a murit la vârsta de 86 de ani

0
5 Aug 2021 09:58:01
Autor: Iurii Botnarenco
Andrei Strâmbeanu
Andrei Strâmbeanu

Poetul, prozatorul şi dramaturgul Andrei Strâmbeanu a decedat. Informaţia a fost comunicată de directorul Ansamblului „JOC”, Aliona Baroncea, pe pagina sa de Facebook, citată de IPN.

„Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, fraţii lui de suflet şi de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristeţe şi pustietate rămâne în urmă să. Vom păstra memoria vie şi ne vom apleca asupra creaţiei sale pentru a ne lumina sufletele. Poeţii, artiştii nu mor, ei stau de vorbă cu Dumnezeu, şi ne veghează de sus”, a scris Aliona Baroncea pe Facebook.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, judeţul Bălţi, astăzi raionul Edineţ. Este laureat al Premiului Naţional al R. Moldova şi al Premiului „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deţinător al Ordinului Republicii.

În 1959, a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) din Chişinău.

În 1963, a debutat cu volumul de versuri „Fântâna albă”, urmat de cărţile: „Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), „Mireasa” (povestiri, 1967), „Oltea: Mama lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, dramă în două acte” (2004), „Contrapunct” (antologie, 2004), „Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), „Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), „Poezii cu gust de pelin” (2015) etc.

Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dînga etc. Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană, ivrită.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1998-2001.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările