Preşedintele CNI, sceptic în privinţa noilor legi ce vizează integritatea funcţionarilor. Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, s-a arătat rezervat faţă de noile prevederi privind controlul integrităţii, menţionând că nu se ştie dacă acest pachet de legi va trece în Parlament.

Potrivit IPN, Anatolie Donciu s-a arătat mai rezervat faţă pachetul de legi privind intergitatea funcţionarilor aprobat recent de Guvern. „Este necesar să nu fie lezate drepturile omului. Nu se ştie dacă acest pachet de legi va trece în Parlament. Totodată, legile de ordin penal nu sunt retroactive”, a spus Donciu.

La rânsul său, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CreDO, Sergiu Ostaf, a declarat, în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, de la postul public „Radio Moldova”, că Pachetul de legi privind integritatea şi controlul integrităţii este foarte aproape de standardele europene. Declaraţia a fost făcută de către Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CReDO, în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, de la postul public „Radio Moldova”, că pacheltul de legi este foarte aproape de stadardele europene.

„A fost extinsă lista bunurilor care urmează a fi declarate, lista rudelor a căror avere trebuie s-o declare funcţionarii, dar şi lista funcţionarilor care vor fi obligaţi să depună declaraţii de avere. Declaraţiile vor fi verificate de inspectorii de integritate, care vor avea împuterniciri mai largi. Averile funcţionarilor care nu vor corespunde veniturilor pentru o perioadă de zece ani vor fi confiscate în folosul societăţii. Totul va fi transparent. Toate aceste prevederi sunt foarte aproape de standardele europene”, a spus Ostaf.

Pe de altă parte, Sergiu Ostaf consideră că mai este de lucru în privinţa mecanismului de aplicare a în practică a celor trei legi privind integritatea.

Nadejda Hriptevschi, director de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice, de asemenea, salută votarea de către Guvern a pachetului de legi privind integritatea. „Guvernul a mai făcut o tentativă de a vota aceste legi vara trecută. Societatea civilă salută şi doreşte implementarea acestor legi. Activitatea Comisiei Naţionale de Integritate nu a fost eficientă. Atribuirea fărâmiţată a competenţelor instituţiilor statului privind integritatea a minimalizat rolul CNI”, a spus Hriptevschi.

Menţionăm că Guvernul a aprobat săptămâna aceasta pachetul de legi care presupune reformarea CNI şi controlul mai eficient al integrităţii funcţionarilor.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite