„Primarul-fenomen“ din Şoldăneşti: condamnat la patru ani şi lăsat în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Tinică rămâne neclintit de şase ani în fruntea Primăriei Şoldăneşti, deşi are o condamnare penală pentru abuz de putere şi alte încălcări, iar un audit al Curţii de Conturi a depistat nereguli mari în activitatea administraţiei publice locale în ultimii ani

La finele săptămânii trecute, a avut loc procedura de recepţie oficială a lucrărilor de construcţie a sistemului de canalizare în cartierul Lucerna din oraşul Şoldăneşti. Beneficiari ar urma să fie peste o mie de locuitori. Tăierea panglicii a avut loc însă cu o întârziere de peste 420 de zile faţă de termenul-limită prevăzut de contract. Totodată, lucrările, pentru care au fost alocate 2,7 milioane de lei din Fondul Ecologic Naţional, au fost executate necalitativ, arată un raport al Curţii de Conturi.

CANALIZARE NOUĂ, DAR APELE CURG PE DRUM

Controlorii de la Curtea de Conturi au constatat că atât la etapa de organizare a licitaţiei, cât şi la cea de executare a lucrărilor, au fost admise numeroase încălcări. Auditul a depistat că grupul de lucru care a examinat ofertele a patru companii a respins-o pe cea a Luxgaz, deşi această firmă cerea cel mai mic preţ - 2,43 milioane de lei. Drept motiv a fost invocat faptul că manualul calităţii prezentat de companie nu ar corespunde cerinţelor şi că termenul de efectuare a lucrărilor ar fi foarte mare - 170 de zile. Controlorii susţin însă că nu au putut verifica acest manual (document prin care compania ce se înscrie la licitaţie demonstrează cum va asigura calitatea lucrărilor).

image

Staţia de epurare nu este în stare să capteze toate apele reziduale FOTO captură Impuls TV

În urma eliminării din concurs a firmei Luxgaz, a fost declarată învingătoare Polimer Gaz Conducte din Chişinău, care a propus să facă lucrările contra 2,69 milioane de lei în decurs de 75 de zile. În plus, auditorii au depistat că la Agenţia Achiziţii Publice contractul de executare a lucrărilor a fost înregistrat cu o întârziere de 16 zile, iar la Trezoreria de Stat - deloc, deşi legea spune că e o procedură obligatorie. Şi asta chiar dacă firma executase un an mai devreme şi lucrările de construcţie a apeductelor din cartierele Eminescu şi Lacului şi, respectiv, nu era un novice la Şoldăneşti.
Nicolae Malai, responsabil tehnic al primăriei, susţine că nu au fost executate bine lucrările la fântânile de canalizare: pereurile sunt necalitative, pereţii interiori au rămas netencuiţi, la patru fântâni lipseau capacele. Consilierul local Ion Cuculescu spune că o mare parte din reţeaua de canalizare nici nu poate fi utilizată de către locuitori, ca urmare a amplasării nereuşite a fântânilor, iar Inspecţia Ecologică constată că, din cauză că nu a fost prevăzută şi o nouă staţie de epurare, apele reziduale se scurg în cea veche, care nu are capacitate suficientă. „Avem dubii foarte mari asupra calităţii lucrărilor. În vara şi toamna acestui an, de câteva ori s-a întâmplat ca apele reziduale, în loc să curgă prin sistemul de canalizare, se scurgeau pe străzi“, afirmă Victor Sofroni, membru al Consiliului de Administraţie al Regiei Apă Şoldăneşti.

COMPANIA SE APĂRĂ

Sergiu Cocârlă, managerul Polimer Gaz Conducte, respinge acuzaţiile. „Noi eram demult gata să predăm lucrările, dar primăria a tot amânat recepţia. Aşa că am retras oamenii de acolo, aveam de lucru şi în alte părţi“, a menţionat Cocârlă. „Cât despre restul neajunsurilor invocate, păi noi nu putem, de exemplu, să păzim fântânile ca să nu se fure capacele şi nici nu suntem vinovaţi că din cauza că lipseşte asfaltul şi trec camioane de mare tonaj, unele fântâni se distrug“, a declarat directorul.
Primarul Alexandru Tinică nu a răspuns apelurilor noastre telefonice, pentru a-i lua o replică. Ne-a răspuns însă soţia sa, responsabilă pentru relaţii cu publicul în cadrul Primăriei Şoldăneşti (un evident conflict de interese), care ne-a explicat că „primarul este un om foarte ocupat“. „Două zile a fost la un seminar, ieri a participat la şedinţa Consiliului orăşenesc, iar astăzi e la proces la Curtea de Apel Bălţi. Doar el vă poate oferi explicaţii“, ne-a declarat Aliona Tinică.

image

În anul 2011 Alexandru Tinică a tăiat panglica la inaugurarea sediului renovat al Regiei Apă din Şoldăneşti FOTO ADR Centru

AMENINŢĂRI CU PISTOLUL

Primarul n-a venit nici la şedinţa Curţii de Conturi din 23 mai 2013, unde a fost ascultat raportul de audit al bugetului raional Şoldăneşti pentru anii 2011-2012, din care o mare parte viza activitatea sa. „El are tupeu să nu vină fiind invitat prin telefonogramă, o să vină chemat cu citaţie“, s-a arătat revoltat Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.
Ulterior, Urechean a anunţat că Tinică i-ar fi ameninţat cu arma pe controlori. „Omul acesta parcă a băut «Ozverin» (preparat ce provoacă agresivitate – n. r.). Când au venit la el auditorii pentru a face control, i-a ameninţat şi cu pistolul“, a spus Serafim Urechean.

„NU ASCULTĂ PE NIMENI ŞI FACE AŞA CUM CREDE EL!“

„Primarul de Şoldăneşti este un fenomen. Nu ascultă pe nimeni şi face aşa cum crede el!“, l-a caracterizat pe Alexandru Tinică şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Tudor Golub. Acesta a precizat că 90% din toate încălcările atestate de Curtea de Conturi în raionul Şoldăneşti se referă la primăria centrului raional.
Alexandru Tinică i-a răspuns preşedintelui Curţii de Conturi abia peste două luni, declarând că este nevinovat şi că auditorii ar fi venit să-i caute nod în papură. „Am crezut că auditul a venit ca să ne arate dacă avem neajunsuri sau lucruri bune în administrare. În realitate, controlorii au avut din start scopul de a căuta cât mai multe încălcări şi informaţii negative despre mine“, a afirmat Tinică în cadrul unei şedinţe a Consiliului orăşenesc Şoldăneşti.

CONDAMNAT PENAL, A RĂMAS PRIMAR

Auditorii au depistat abateri şi pentru anul 2011, la construcţia instalaţiilor de purificare şi a reţelelor de canalizare din oraşul Şoldăneşti, lucrări ce au costat 9,3 milioane de lei, dar care nu pot fi date în exploatare. S-au admis încălcări şi la repartizarea loturilor de teren, ai căror beneficiari au ajuns persoane din Chişinău, şi nu locuitori din Şoldăneşti. Nereguli mari au fost găsite şi în ceea ce priveşte administrarea unor întreprinderi municipale, iar pe marginea încălcărilor de la Piaţa Şoldăneşti procurorii au iniţiat o urmărire penală.

Ancheta a constatat că Alexandru Tinică şi managerul pieţei Şoldăneşti, Andrian Paladuţă, au refuzat să elibereze unui grup de antreprenori autorizaţii de funcţionare şi, respectiv, să încheie contracte de prestare a serviciilor, provocându-i prejudicii de sute de mii de lei. Oamenii au fost nevoiţi să iasă la protest, blocând piaţa şi strada principală din oraş. „S-a creat o situaţie foarte tensionată în oraş, iar poliţia, în loc să se ocupe cu treburile zilnice, trebuia să asigure ordinea în piaţa de la Şoldăneşti“, explică Vladimir Erhan, procurorul raionului.

Tinică a mai fost învinuit de procurori că în perioada anilor 2008-2012, folosind situaţia de serviciu, prin exces de putere, l-a concediat ilegal pe Valentin Sofroni din funcţia de manager-şef al întreprinderii Şoldăneşti Service. Sechestrând ilegal actele de constituire şi de activitate a companiei şi ştampila, în pofida faptului că existau două hotărâri ale instanţelor de judecată, primarul Tinică a refuzat să-l restabilească pe Sofroni în funcţia de manager al Şoldăneşti Service.
Pentru aceste încălcări, la 19 aprilie 2013, Tinică a fost condamnat la patru ani de privaţiune de libertate, cu interdicţia de a ocupa funcţia de primar. Managerul Pieţii Şoldăneşti a primit trei ani de detenţie în închisoare de tip semi-închis, fiind escortat din sala de judecată. În plus, cei doi au fost obligaţi să achite solidar în folosul primăriei suma de 141.294,2 lei, iar Tinică - încă 40.460 de lei. Aparent, justiţia a triumfat, dar „primarul-fenomen“ îşi continuă nestingherit activitatea.

“Omul acesta parcă a băut «Ozverin». Când au venit la el auditorii pentru a face control, i-a ameninţat şi cu pistolul. Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi “Nu e normal când un sistem de canalizare nou, împreună cu staţia de epurare, nu funcţionează ca lumea, iar apa se scurge pe străzi. Victor Sofroni, lider ONG

Avem apeduct, nu şi apă

 În 2012 a fost finalizată construcţia unui apeduct cu rezervor în cartierele Eminescu şi Lacului din Şoldăneşti, lucrările fiind finanţate din Fondul Ecologic Naţional cu peste două milioane de lei. Deşi apeductul este funcţional, peste 200 de case din Şoldăneşti aşa şi nu au apă.

image

Ion Zingan din Şoldăneşti arată direcţia de unde aduce apă pentru gospodăria sa FOTO Adevărul

ADUC APĂ DE LA APROAPE UN KILOMETRU

„Ce folos că l-au construit, dacă nu ne-au permis să ne conectăm. Trece chiar pe lângă casa mea şi, când am văzut că este aproape gata, mi-am cumpărat ţevi, contor şi tot ce trebuie, ca să am şi eu apă la robinet în casă. Dar n-a fost să fie“, se plânge Ion Zingan, un locuitor de la periferia cartierului Eminescu. „Sunt nevoit în continuare să car apă de la aproape un kilometru distanţă“, adaugă bărbatul.
Mihai Ioncu, directorul Regiei Apă Şoldăneşti, spune că, de fapt, apeductul cu rezervor n-a fost încă transmis în gestiunea întreprinderii. „Nu cunosc toate detaliile proiectului, căci sunt nou la întreprindere, dar apeductul este încă la balanţa primăriei şi doar primarul vă poate oferi o informaţie ce s-a întâmplat şi de ce nu a fost dat în exploatare“, ne-a sugerat managerul. Aleşii locali susţin că apeductul a fost construit cu grave abateri, inclusiv cu o întârziere de aproape un an.

PREGĂTIRI CU TENTĂ ELECTORALĂ

În acelaşi timp, autorităţile locale se pregătesc să mai primească o tranşă de bani pentru apeduct. Astfel, la 9 decembrie, a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru o nouă licitaţie de executare a lucrărilor de construcţie a apeductului în cartierele Eminescu şi Lacului. În anunţ se menţionează că e vorba de prima etapă, care a fost realizată încă în anii 2011-2012. Mihai Ioncu a precizat că e vorba despre construcţia ramificaţiilor la casele de locuit, iar finanţarea se va face iarăşi din Fondul Ecologic Naţional.

image

Consilierul Gheorghe Musteaţă spune că nu ştie mare lucru despre noul proiect. „Urmează să-l examinăm la şedinţa Consiliului orăşenesc. Presupun că primarul se pregăteşte iarăşi de alegerile locale, iar apeductul construit în 2012, împreună cu cel nou, va fi dat în exploatare mai aproape de scrutin, adică pe la finele anului 2014 sau chiar în 2015“, a declarat alesul local.
Vladimir Erhan, procurorul raionului Şoldăneşti, nu exclude că şi acest caz ar putea ajunge în atenţia anchetatorilor.

Dosare pe bandă rulantă

O notă informativă a Procuraturii din Şoldăneşti relevă că Alexandru Tinică figurează în cel puţin cinci dosare penale iniţiate în ultimii doi ani de procurori. Numele edilului mai apare şi într-o cauză penală pornită pe 27 ianuarie 2013, de către Inspectoratul de Poliţie din raionul Şoldăneşti, în baza articolului 328 (1) din Codul Penal, pe faptul înstrăinării a trei cazane de metal de la întreprinderea Şoldăneşti Service. Totodată, pe 25 iunie 2013, deja Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o cauză penală, de astă dată în baza articolului 329 (2, litera b), pe faptul înstrăinării unui teren proprietate publică.

"Investigaţia a fost realizată cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite