Primul examen la BAC, pentru alolingvi: „A fost uşor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 3.500 de
elevi alolingvi au susţinut ieri examenul de bacalaureat la limba română. FOTO
Adevărul
Peste 3.500 de elevi alolingvi au susţinut ieri examenul de bacalaureat la limba română. FOTO Adevărul

Sesiunea de bacalaureat 2015 a început marţi, 2 iunie. Elevii alolingvi au susţinut primul examen la limba şi literatura română. Aceştia au recunoscut că testul nu a fost complicat, dar totuşi camerele de supraveghere şi detectoarele de metale îi stresează. „E prea multă zarvă în jurul acestui examen”, au spus ei.

Proba s-a desfăşurat, ieri, în 68 de centre de bacalaureat, iar în total s-au prezentat peste 3500 de candidaţi.

La Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală au susţinut examenul peste 20 de elevi alolingvi de la Liceul moldo-turc „Orizont”. Prima care a coborât treptele liceului a fost Jana Doroftei. Tânăra vorbeşte foarte bine limba română şi spune că pregătirea pentru examen nu i-a dat multe bătăi de cap. „Mai stresante sunt condiţiile în care se desfăşoară BAC-ul. În sala de sport e prea cald, nu se poate respira. Testul nu a fost greu. L-am rezolvat într-o oră, dar mi s-a spus că trebuie să stăm în cabinet cel puţin două ore. Nu s-a copiat şi nu au fost probleme”, spune Jana. Tânăra este sceptică în privinţa reformelor iniţiate de Ministerul Educaţiei. „Eu n-aş vrea ca viitorii mei copii să susţină BAC-ul în asemenea condiţii. Nu ştiu dacă e mai bine cu toate reformele astea. Se pune o presiune prea mare pe elevi”, crede eleva.

Fără exerciţii gramaticale

Examenul la limba română pentru alolingvi nu a conţinut exerciţii gramaticale, fapt ce i-a bucurat pe elevi. „Am avut un text despre Ciprian Porumbescu, întrebări pe baza textului, un comentariu literar pe baza baladei „Mioriţa” şi un eseu. Pentru că am fost doar 20 de oameni, a fost linişte”, mai spune Jana. Deşi majoritatea elevilor liceului moldo-turc vorbesc bine limba română, unii dintre ei au refuzat să discute cu noi, spunându-ne în limba rusă că „sunt obosiţi şi grăbiţi”.

„Mergem să sărbătorim puţin şi apoi - acasă”

Gleb Croitoru şi Ivan Şanin afirmă că oricine ar putea susţine examenul la limba română. „A fost bine. Cred că ne-am descurcat”, spune mai îndrăzneţ Gleb, în timp ce Ivan susţine că se pricepe mai bine „la ascultat decât la vorbit limba română”. Printre elevi o găsim şi pe Firangiz Maheramova, care este originară din Azerbaijan şi locuieşte în Republica Moldova de trei ani. Româna o vorbeşte bine, deşi tânăra se sfieşte şi spune că gramatica îi mai dă bătăi de cap. „Puteţi să auziţi că mai fac greşeli gramaticale, dar am învăţat limba în aceşti trei ani doar la ore. Testul în sine este simplu, complicată e toată procedura aceasta de verificare. Sunt aparate pentru detectat metale, camere, ceea ce într-adevăr pune multă presiune pe noi. Nici cu ceasuri nu ne-au lăsat să intrăm, profesorii cred că noi avem nu ştiu ce tehnologii avansate”, povesteşte Firangiz. Tânăra mai spune că a fost suprinsă să descopere că subiectele sunt mai simple decât se aştepta. 

„M-am aşteptat la exerciţii mai grele. Nu au fost exerciţii de gramatică, ceea ce e bine. Testul e elaborat în favoarea noastră”, afirmă eleva.

Unul câte unul, elevii coboară treptele liceului. Colegii se felicită unii pe alţii şi schimbă impresii. Majoritatea urcă în maşini, alţii îşi cheamă taxiuri şi pornesc spre casă, uşuraţi că au făcut primul pas. „Mergem să sărbătorim puţin şi apoi - acasă, ne pregătim în continuare pentru următoarele probe”, susţin aceştia.

Spre deosebire de anul trecut, când au fost daţi afară de la examen 11 elevi, în acest an doar trei candidaţi au fost eliminaţi pe motiv de fraudare a examenului. Următoarea probă din sesiunea curentă se va desfăşura vineri, 5 iunie, la limba de instruire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite