Profesorul Nicolae Lachi: „Trăim prin prisma dascălului care ne-a marcat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Nicolae Lachi predă de 17 ani la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău Foto: Dumitru Goncear
Profesorul Nicolae Lachi predă de 17 ani la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău Foto: Dumitru Goncear

De Ziua Profesorului, „Adevărul“ a stat de vorbă cu Nicolae Lachi, unul dintre cei mai buni dascăli de matematică din ţară, care a educat sute de olimpici.

Fiind elev, Nicolae Lachi era pasionat de limba franceză, iar matematica era o simplă disciplină scrisă în agenda şcolară. Însă în anul 1963 a avut loc un eveniment de cotitură pentru viitorul dascăl. „Când eram în clasa a şaptea, profesorul m-a chemat la olimpiada raională la matematică. Am ajuns acolo şi am scris ce m-a dus capul, dar parcă bine“, îşi aminteşte Nicolae Lachi.

Peste trei zile a venit rezultatul. „Am luat zero puncte. Eram şocat: cum poate toată clasa să copieze de la mine şi eu să am zero puncte?!“, povesteşte bărbatul. De atunci s-a străduit să devină mai bun la matematică. „În clasa a noua mi-a nimerit în mâini o carte extraordinară de matematică. Conţinea probleme pregătitoare pentru viitorii studenţi. Mai întâi m-am ambiţionat să rezolv măcar o problemă din cele 1.400 propuse. Mi-au trebuit trei ani ca să le rezolv pe toate“, îşi aminteşte învăţătorul.

Foştii elevi, primari şi doctori în ştiinţe

Astfel, elevul Lachi a avansat de la zero puncte primite la olimpiada raională din clasa a şaptea, pentru ca în clasa a 11-a să ia locul trei la etapa naţională la matematică. Evident, nu a stat pe gânduri la alegerea facultăţii. Avea 22 de ani când a început să predea la Ungheni. „Era în 1971, eram proaspăt absolvent. Îmi amintesc şi acum prima mea clasă“, spune zâmbind profesorul. Doi ani mai târziu, avea în palmaresul său primul olimpic. De atunci, de-a lungul celor 42 de ani de profesorat, a obţinut aproape 250 de premii alături de elevii săi la diverse concursuri, olimpiade naţionale şi internaţionale.

Lecţii cu bancuri şi glume

Mai mulţi discipoli de-ai săi au devenit şi ei profesori de matematică. Dintre foştii elevi are 13 doctori în ştiinţe. Elevii mai noi, care au absolvit în ultimii 17 ani de când Nicolae Lachi predă la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău, au ajuns studenţi la Oxford, Cambridge, iar alţii lucrează la Microsoft sau la Google, precum fraţii Nicolae şi Daniel Mogoreanu despre care v-a relatat anterior „Adevărul“. Profesorul ţine minte numele tuturor elevilor şi succesele lor.

„Se spune că pedagogia este o ştiinţă. Pe dracu’, ea este o artă, o pură vocaţie. Lecţia este teatrul unui singur actor, trebuie să-i captezi pe elevi“, susţine profesorul. Lecţiile lui sunt pline de bancuri şi glume. „În teancul meu de diplome este una primită de la o clasă de absolvenţi pentru cea mai originală chemare la tablă“, râde dascălul şi ne explică metoda. „Le zic «vrea extraordinar de tare să treacă să ne vorbească X». Iar când acesta a făcut deja jumătate de drum până la tablă, eu zic: «El s-a răzgândit, ia treci cutare în locul lui»“, dezvăluie profesorul procedeul său de intrigă.

„Nicolae Lachi mi-a fost un profesor deosebit. Ţin minte şi acum teorema lui Pitagora“ - Alexandru Ambros, primarul de Ungheni

Cu leneşii este categoric. „Crezul meu este următorul: ieri n-ai ştiut şi ai primit 2, iar mâine, dacă ştii, îţi pun 10 şi invers. Elevii nu se etichetează după primul eşec sau un succes“, mărturiseşte Nicolae Lachi. Totodată, profesorul spune că simte o mare bucurie când reuşeşte să facă un elev să înţeleagă tema. „Nu ştiu când sunt mai fericit: atunci când un elev de-al meu ajunge om mare sau atunci când reuşesc să transform un codaş într-un zecist“, se întreabă bărbatul.

Nu are probleme cu disciplina şi nu măreşte notele niciodată, deoarece, zice el, elevii foarte repede simt când notele sunt puse pe nedrept. „De fiecare dată după ce a făcut un exerciţiu la tablă, eu întreb elevul: «pe cât ai răspuns?» Întrebarea asta o ştiu toate generaţiile cărora le-am predat şi de pe urma ei am observat că mulţi copii se subapreciază. Eu le explic întotdeauna de ce le-am pus nota cutare şi încerc să-i încurajez. Fac asta pentru că deseori elevul nu învaţă anume pentru că un profesor i-a tăiat cândva din entuziasm“, crede pedagogul.

A avut noroc de un profesor bun

E dezamăgit când întâlneşte elevi care nu înţeleg deloc materia, oricât de mult le-ar explica. Şi e trist când îi pleacă învăţăceii din ţară şi nu se mai întorc. „Din 2001 şi până în 2012, 114 elevi de-ai mei au plecat peste hotare. Din toţi aceşti tineri, numai trei s-au întors. Simt o nostalgie când ei se duc, dar nici nu le pot zice nimic. Îi înţeleg pentru că acolo au mult mai multe posibilităţi“, spune Nicolae Lachi.

„Profesorul Nicolae Lachi mi-a insuflat pasiune pentru cifre pe toată viaţa“ - Nicolae Mogoreanu, inginer software la Google

„Cu un profesor bun poţi doar să ai noroc, iar eu am avut“, afirmă dascălul. În ajunul Zilei profesorului, bărbatul îşi aminteşte cu drag de cei doi profesori ai săi de matematică care l-au marcat: cel de la şcoală şi cel de la facultate. „Unuia îi zicea Mihail Barcari, iar după ce am început şi eu să predau mi-am dat seama că am început să-l imit în gesturi, în abordarea problemei, în expunerea materiei. Probabil, noi toţi trăim prin profesorul care ne-a marcat“, conchide dascălul.

Elevii lui Nicolae Lachi sunt împrăştiaţi în toate colţurile lumii

Dascălul îşi aminteşte de şcolile din Ungheni, unde a lucrat timp de 25 de ani, dar mai cu seamă de elevii din prima sa promoţie.

„Au plecat în toată lumea. Cu unii ne-am întâlnit după 20 de ani. În promoţia din 1994 din Ungheni am avut un elev pe nume Igor Creţu, care acum predă matematica în Australia, la Melbourne. Doi dintre foştii mei elevi sunt acum primari, unul al oraşului Ungheni, iar altul – al satului Zagarancea“, povesteşte profesorul Lachi.

Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, îşi aduce aminte cu drag de dascălul său de matematică. „Nicolae Lachi mi-a fost un profesor deosebit, niciodată n-a mers pe calea uşoară. Ţin minte şi acum teorema lui Pitagora pe care domnul Lachi ne-a predat-o cu totul original şi mult mai interesant decât în manual“, mărturiseşte edilul de Ungheni. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite