Social

articolul anterior articolul urmator

Programul „Cultură şi Creativitate UE-Parteneriatul Estic” prezintă rezultatele: 6 instrumente pentru managerii culturali din Republica Moldova

0
25 Jan 2018 18:11:48
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO davidparrish.com
FOTO davidparrish.com

Numărul iniţiativelor şi discuţiilor în ţările Parteneriatului Estic a crescut cu 20% pe parcursul ultimilor trei ani. Aceasta este una din primele concluzii ale Programului UE Cultură şi Creativitate, lansat în 2015 în şase ţări: Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Ucraina şi Belarus.

Programul a avut drept scop susţinerea sectoarelor creative şi culturale, efectuarea unor cercetări practice, implicarea în elaborarea de strategii şi reforme, organizarea instruirilor pentru modernizarea sectorului cultural şi oferirea unor oportunităţi de cooperare culturală internaţională, pentru o mai bună înţelegere a rolului culturii.

Realizările programului în Moldova:

 -  În 2017 la Chişinău a avut loc Forumul Naţional Cultural, cu genericul „Oraşe creative şi durabile: Rolul culturii şi creativităţii în dezvoltarea urban”. Cei peste 100 de participanţi de la forum au reprezentat autorităţile locale şi naţionale, societatea civilă, diverse instituţii de cultură, afaceri din sfera creativităţii şi organizaţii internaţionale.

-  50 de reprezentanţi ai Republicii Moldova s-au înregistrat în programul „Europa Creativă”.

-  Raportul privind Dezvoltarea Sectorului Artelor Spectacolului a fost inclus în planul oficial de lucru al Ministerului pentru anul 2017.

Instrumente utile

Cercetarea „Artele spectacolului în Republica Moldova: provocări şi reforme” este disponibilă în mod gratuit pe site-ul programului. Curatorul şi criticul Iulia Popovici a realizat o analiză aprofundată a problemelor şi posibilităţilor artelor spectacolului în Republica Moldova: instituţii de teatru, trupe de dans, săli de operă şi filarmonici.

Oraşe şi regiuni creative - acesta este titlul proiectului organizat de Program, în care au luat parte şase oraşe mici din ţările Parteneriatului Estic. În Moldova, Orhei a fost oraşul care a participat în calitate de pilot. Raportul privind experienţa Orheiului oferă o mai bună înţelegere a felului în care o localitate mică îşi poate folosi potenţialul creativ în mod eficient.

Rapoartele analitice au fost elaborate de tinerii manageri culturali care au participat în calitate de asociaţi ai Programului. Aceştia au studiat în cadrul instruirilor organizate de Programul Cultură şi Creativitate şi au produs la final 6 rapoarte analitice: privind managementul cultural, politicile publice în domeniul culturii, precum şi câteva rapoarte privind dezvoltarea infrastructurii sălilor de  concerte, design-ului, auditoriului evenimentelor culturale şi predării artelor în şcoli

Manualul cu 30 de bune practici privind renovarea şi crearea centrelor culturale pornind de la clădiri abandonate de fabrici, gări de trenuri şi chiar vapoare. Autorul manualului, Peter Lényi, a adunat 123 de istorii şi interviuri în care activiştii povestesc despre provocările, problemele şi avantajele renovărilor. Cartea a fost tradusă în limba fiecărei ţări a Parteneriatului Estic, iar toate cele 6 versiuni sunt disponibile pe website-ul Programului.

Cartea lui David Parrish „Tricouri şi costume: ghid pentru afacerea creativităţii” este de asemenea tradusă şi disponibilă pentru public. Din această publicaţie managerii de cultură vor afla cum pot face o idee creativă şi un produs cultural să fie profitabile.

Funcţionalităţile site-ului vor fi disponibile şi după încheierea programului: 14 cursuri online pentru manageri culturali, realizate în opt limbi, liste de date şi cifre privind impactul economic şi social al culturii, precum şi 500 de resurse utile pentru cei care sunt în căutare de finanţare, parteneri sau oportunităţi de instruire.

În afară de acestea, pe parcursul celor trei ani, Programul a organizat 252 de evenimente, au fost publicate 870 de articole, iar pagina de Facebook a acumulat peste 30 de mii de utilizatori.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările