Social

articolul anterior articolul urmator

Promo-LEX: Drepturile locuitorilor din stânga Nistrului sunt frecvent încălcate

0
12 Nov 2017 10:52:28
Autor: Dan Anghel

Libertatea circulaţiei, dreptul la educaţie şi la proprietate sunt în continuare frecvent încălcate în regiunea transnistreană. Promo-LEX constată într-un raport că în prima jumătate a anului nu au avut loc îmbunătăţiri privind situaţia drepturilor persoanelor din stânga Nistrului. Potrivit unui comunicat al asociaţiei, cele 33 de posturi vamale ilegale creează piedici pentru exercitarea dreptului la libera circulaţie.

Potrivit Promo-LEX, continuă practica menţinerii listelor cu persoane indezirabile. Dreptul la educaţie continuă să aibă numeroase restricţii, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Utilizarea alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro. Liceul „Evrica” din Râbniţa este obligat să plătească peste 30000 de euro anual pentru închirierea spaţiului.
 
Locuitorii din raionul Dubăsari rămân fără terenurile lor agricole deja de 13 ani, în timp ce administraţia autoproclamată transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenţi economici locali. Problema dată capătă proporţii mari atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafaţă de 6500 hectare. Promo-LEX constată faptul că, deşi preşedintele Igor Dodon a anunţat că a stabilit o relaţie amiabilă cu reprezentanţii regimului de la Tiraspol, întâlnirile organizate nu au adus abordări concrete.
 
Reprezentanţii Biroul pentru reintegrare, după 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau de asigurare a drepturilor omului în regiune. În prima jumătate a anului curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a emis patru hotărâri privind încălcarea drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200000 de euro. Totodată, în urma hotărârii Curţii Constituţionale prin care au fost declarate ilegale trupele militare staţionate pe teritoriul Republicii Moldovei dar controlate de alte state, Tiraspolul a simplificat mecanismul de obţinere a cetăţeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldaţii ruşi.
 
Potrivit Promo-LEX, încălcările constatate ar putea fi remediate mai rapid dacă organizaţiile internaţionale ar pune presiune pe administraţia regională pentru ca jurnaliştii, organizaţiile neguvernamentale şi avocaţii, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit în regiune.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările