Social

articolul anterior articolul urmator

Protest la Chişinău. Părinţii cer ca elevii să revină pe băncile şcolilor

0
5 Mar 2021 16:57:39
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Mai mulţi părinţi şi elevi au protestat vineri, 5 martie, în faţa Guvernului împotriva deciziei de a dispune învăţământul de la distanţă în condiţiile înrăutăţirii situaţiei epidemiologice. Părinţii, membri ai Asociaţiei Obşteşti „Părinţi solidari”, cer desfăşurarea orelor online doar aolo unde se constată focare de COVID-19, transmite IPN.

Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că instituţiile de învăţământ sunt închise, în timp ce localurile de alimentaţie publică şi bisericile sunt deschise şi pline de oameni.

Părinţii au menţionat că o bună parte a elevilor nu pot  face lecţii online, fie că sunt prea mici şi nu au competenţe pentru învăţământ la distanţă, fie că părinţii sunt nevoiţi să îşi ia copiii cu ei la muncă pentru că nu pot să îi lase acasă fără supraveghere. Totodată, nu toţi copiii au gadgeturi ca să poată face lecţii online. Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, fiind nevoiţi să stea mai multe ore la calculator sau telefon, în timpul orelor online, mai mulţi copii au probleme de vedere. Mai mult, spun părinţii protestatari, calitatea studiilor online ar fi foarte proastă, iar mulţi copii nu au înţeles materia sau au rămas în urmă la multe discipline.

Pe de altă parte, Natalia Grâu, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a ieşit în faţa protestatarilor, a spus că Ministerul nu a făcut decât să se conformeze deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), din 27 februarie. Avem o situaţie excepţională – în fiecare zi mor oameni, printre ei sunt şi pedagogi, iar sistemul medical este în colaps. Pentru că nu toţi copiii au acces la ore online, Ministerul Educaţiei a decis prelungirea vacanţei de primăvară pentru elevi, până la 15 martie, a explicat Natalia Grâu. Secretarul de stat a mai spus că Guvernul a alocat 20 mln lei pentru asigurarea învăţământului la distanţă. Fin aceşti bani s-a procurat tehnică, dar în cantităţi insuficiente. Încă 10 mii de laptopuri urmează a fi cumpărate în viitorul apropiat.

Părinţii protestatari spun vor expedia o petiţie la CNSEP, cu 8 mii de semnături, prin care solicită revizuirea deciziei de a desfăşura ore online. Protestatarii sunt nemulţumiţi că nimeni nu monitorizează cum se respectă restricţiile de deplasare în cazul persoanelor vârstnice, care sunt cele mai expuse riscului de infectare. Iar monitorizarea localurilor de alimentaţie publică ar fi una superficială. Manifestanţii au mai spus că unele persoane ar putea să se îmbolnăvească la înmormântări sau atunci când stau în rând la policlinici sau magazine. Cu toate acestea, s-au închis scolile.

La 27 februarie, CNESP a decis ca în perioada 1-15 martie toate instituţiile de învăţământ din Republica Moldova să desfăşoare ore la distanţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările