Social

articolul anterior articolul urmator

Protestul ÎMM-urilor la Chişinău: „Luptaţi-vă cu pandemia, nu cu locurile de muncă!”

0
5 Mar 2021 13:41:05
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Mai mulţi proprietari şi angajaţi ai Întreprinderilor Mici şi Mijlocii au protestat vineri, 5 martie, în centrul capitalei, nemulţumiţi de decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică prin care le-a fost sistată activitatea în weekend. Ei consideră decizia discriminatorie, având în vedere că alte puncte de comerţ activează, transmite IPN.

Aceştia au scandat: „Luptaţi cu pandemia, nu cu locurile de muncă!”,  „Vrem echitate, nu discriminare!”. Protestul a început în faţa Guvernului, după care manifestanţii s-au deplasat la Preşedinţie.

Unul dintre liderii protestatarilor a declarat că, după o vară grea, în care le-a fost sistată activitatea mai multe luni, au ajuns în prag de faliment. Ajutor de la stat nu au primit. Au împrumutat bani şi au ieşit din criză. Dar, în această iarnă, ÎMM-urile au fost din nou găsite „ţap ispăşitor”. Dacă va continua aşa, comercianţii vor falimenta, iar angajaţii întreprinderilor îşi vor pierde locurile de muncă.

De la Guvern, protestatarii s-au îndreptat la Preşedinţie, unde au dat citire unei scrisori adresate Maiei Sandu. Potrivit lor, în decizia CNESP din 15 februarie a fost introdus un punct prin care se sistează activitatea centrelor comerciale sâmbăta şi duminica şi, implicit, activitatea întreprinderilor care închiriază spaţii comerciale în centrele comerciale. 

Manifestanţii spun că cei care comercializează în centre comerciale sunt în mare parte ÎMM-uri, inclusiv producători autohtoni. Manifestanţii au rugat-o pe Maia Sandu să intervină pe lângă CNESP pentru abrogarea punctului din decizia CNESP care prevede sistarea activităţii centrelor comerciale.

În faţa protestatarilor a ieşit secretarul general al Preşedinţiei, Andrei Spînu, care a preluat scrisoarea şi a comunicat că Preşedinţia va analiza solicitarea protestatarilor. Secretarul general al Preşedinţiei crede justificat  protestul ÎMM-urilor, dat fiind că multe din acţiunile care trebuiau întreprinse anul trecut pentru a salva locurile de muncă şi a veni cu un ajutor real către ÎMM-uri nu au fost făcute. Respectiv, multe companii mici şi mijlocii au ajuns în impas.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările