Psihologul Liuba Ceban: Mergi înainte chiar dacă ai foarte multă nesiguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Psihologul Liuba Ceban vine cu sugestii cum poţi privi, într-o lumină sănătoasă din punct de vedere emoţional, suferinţa. „Mergi înainte, chiar dacă ai foarte multă nesiguranţă, chiar dacă toţi îţi doresc falimentare. Important este să învăţăm că viaţa este cu urcuşuri şi coborâşuri, iar falimentele sunt parte din viaţă”, a îndemnat Liuba Ceban, citată de IPN.

„Trecerea printr-o situaţie pe care noi o numim „faliment” este o călătorie, o călătorie care are mai multe etape. Prima etapă este şoc, confuzie, disperare, neajutorare şi este absolut normal să simţi aceste emoţii: de parcă nu ai vrea să trăieşti, de parcă e sfârşitul lumii şi în contextul acesta poate să-ţi apară gândul de suicid, dar suicidul nu este soluţie”, a menţionat Liuba Ceban, fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului.

Într-o intervenţie live pe facebook, psihologul a precizat că atunci când o persoană trece printr-o situaţie complicată din punct de vedere emoţional, iar acea situaţie doare, ea este numită „faliment”. „Dacă eşti la faza proaspătă de faliment, trebuie să opreşti lanţul concluziilor negative cu privire la  tine, la funcţionarea lumii, la oamenii din jur. Când îţi dai seama că treci printr-un faliment, trebuie să pui graniţe. Ai grijă cu cine comunici despre asta şi cine are acces la sufletul tău”, susţine Liuba Ceban.

„Trecerea printr-o experienţă pe care tu o numeşti „faliment” este destul de intimă, ea poate să te atingă la nivelul profund al sufletului, la care nici nu te aştepţi. Cel mai bine e ca în perioada asta să ai alături oameni care au fost în pielea ta sau specialişti care ştiu să se ocupe de crizele vieţii şi ştiu să ajute oamenii care trec prin aceste crize”, a sugerat psihologul.

În situaţia în care o persoană trece prin experienţa numită „faliment”, acea persoană trebuie să înveţe să trăiască cu realitatea falimentului. Pentru a depăşi această experienţă, Liuba Ceban recomandă „ventilarea trăirilor”. „Chiar dacă ai pus graniţe şi eşti în faza de a opri lanţul concluziilor negative, încearcă să găseşti un spaţiu de ventilare a trăirilor tale. Dacă ai oameni în jur care pot să te asculte. Dacă nu ai astfel de persoane în viaţa ta, îţi recomand chatul anonim”, a fost mesajul psihologului.

Seminarul despre faliment este evenimentul de încheiere a Săptămânii Prevenirii Suicidului, marcată în perioada 8-11 septembrie. Săptămâna Prevenirii Suicidului cu genericul: „Suicidul nu este soluţie!” a fost organizată de Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului. Potrivit organizatorilor, marcarea acestei Zile vizează sublinierea importanţei susţinerii emoţionale a celor mai vulnerabile persoane afectate de realităţile pandemiei ca măsură de prevenire a pericolului suicidului pe durată scurtă şi lungă. Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului de prietenie „Tu nu eşti singur”, susţinut de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite