Reformarea Poliţiei de la Chişinău: Jizdan este al cincilea ministru de Interne care promite lichidarea Trupelor de Carabinieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua conducere a Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău se laudă cu datele din anii 2013-2014 cu privire la încrederea populaţiei în poliţie şi promite să reorganizeze Trupele de carabinieri - un obiectiv pe care l-au avut toţi miniştrii de Interne de la 2009 până în prezent. Instituţia urmează să propună Guvernului spre aprobare Strategia de reformă a Poliţiei pentru anii 2016-2020, după încheierea dezbaterilor publice pe acest subiect.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, îşi propune să continue reformarea instituţiei, demarată în anul 2010, prin apropierea poliţiştilor de oameni, reducerea nivelului de corupţie şi violenţei domestice, dar şi prin lupta împotriva ameninţărilor faţă de poliţişti. Totodată, unul din obiectivele noului ministru este şi cel care a figurat în strategiile miniştrilor Catan, Roibu, Recean şi Balan - lichidarea Trupelor de carabinieri.

După intrarea în vigoare a Legii cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, autorităţile de la Chişinău au reuşit să separe Poliţia de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), organizând Inspectoratul General al Poliţiei (IGP). Însă, după evaluarea activităţii Poliţiei, specialiştii recunosc că sistemul este lipsit de eficienţă, motiv pentru care propun mai multe acţiuni ce urmează a fi implementate de către structurile de forţă din ţara noastră, se arată în proiectul Strategiei de reformă a Poliţiei pentru anii 2016-2020, publicat pentru dezbateri publice.

Carabinierii vor fi profesionalizaţi

Cea mai mare restanţă în procesul de reformare a sistemului de ordine şi securitate publică o reprezintă lipsa de progres în reformarea Trupelor de Carabinieri. Mai mult decât atât, se dublează atribuţiile de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice dintre Poliţie şi Carabinieri, ceea ce generează conflicte de competenţă. În perioada anilor 2016-2020, MAI îşi propune reorganizarea Trupelor de Carabinieri prin profesionalizarea, demilitarizarea şi includerea acestora în sistemul poliţienesc, cu stabilirea competenţelor în domeniul menţinerii, asigurării şi restabilirii ordinii publice, conform standardelor europene adaptate la specificul naţional. Trupele de Carabinieri, conform noilor prevederi ale strategiei, vor fi incluse în sistemul de ordine publică cu două sarcini de bază: asigurarea şi restabilirea ordinii publice. Acestea ar urma să fie incluse ca entitate distinctă în cadrul IGP.

„Poliţia va fi mai aproape de oameni”

O altă misiune neîndeplinită, constatată în strategie, este apropierea de comunitate. Cu toate acestea, în nota informativă a proiectului şefii de la MAI menţionează că poliţiştii au fost implicaţi activ în mediul rural, dar recunosc că rezultatele sunt foarte modeste.

„Un exemplu elocvent al tempoului de realizare a reformării Poliţiei îl reprezintă şi datele BOP, care reflectă indirect percepţia societăţii asupra calităţii măsurilor realizate, iar, în mod direct, asupra calităţii serviciului poliţienesc. Astfel, pe parcursul anului 2013 nivelul de încredere în Poliţie a înregistrat o creştere de la 33,5% (în luna mai) la 42.4% (în luna decembrie). Un indicator ridicat s-a constatat şi în luna noiembrie 2014, respectiv 39%, pe fondul unui proces continuu şi relativ constant al reformei”, subliniază Jizdan.

Ministrul de Interne însă a uitat să facă referire şi la datele din anul 2015 ale Barometrului de Opinie Publică, ce indică cifra de 29% a oamenilor care au „oarecare încredere” în Poliţie.

Acţiunile pe care şi le propune ministerul

Pentru a fi mai aproape de oameni şi de nevoile lor, MAI îşi propune să implementeze conceptul de Poliţie comunitară în fiecare localitate, care este, la fel, un obiectiv mai vechi dar încă nerelizat. Precizăm că în Concepţia de reformare a MAI, aprobată de guvern în anul 2010, activitatea poliţienească comunitară este definită ca „activitate poliţienească în parteneriat” şi „activitate poliţienească bazată pe comunitate”, fiind un concept şi un model de modernizare instituţională, care are drept obiectiv sporirea receptivităţii poliţiei faţă de necesităţile comunităţii. Iar un element esenţial în edificarea principiilor de poliţie comunitară este implementarea reglementărilor ce ar asigura delimitarea poliţiei de stat de cea locală.

De asemenea, MAI îşi propune să dezvolte Serviciul de comunicaţii şi tehnologii informaţionale al IGP. Astfel, începând din acest an, IGP urmează să-şi consolideze capacităţile în combaterea corupţiei la nivel central, regional şi local, traficului de persoane, violenţei domestice şi spălarii banilor. De asemenea, MAI vrea să creeze un registru electronic de înregistrare a armelor cu respectarea normelor de protecţie a datelor cu caracter personal.

Pentru a pregăti poliţiştii în lupta cu corupţia, autorităţile au nevoie de procurarea tehnicii speciale pentru investigarea calitativă a tuturor categoriilor de infracţiuni şi îmbunătăţirea procedurilor legale de eliberare şi retragere a permiselor de port armă. În proiectul Strategiei, MAI nu menţionează suma de bani pe care o va solicita de la buget.

Drumul spre integritate, „pavat” cu salarii majorate

Transparenţa şi integritatea sunt elemente esenţiale în activitatea lucrătorilor din sistemul de drept. Acestea se regăsesc pe lista obiectivelor, angajaţii din Poliţie având rolul de a promova şi implementa principiul toleranţă zero faţă de corupţie în activitatea lor. Pentru ca obiecivul să fie îndeplinit, MAI propune revizuirea mecanismului de remunerare a poliţiştilor, în baza criteriilor de evaluare a performaţelor individuale.

Contactat de ziarul Adevărul Moldova, preşedintele Sindicatului „Demnitate”, Mihail Laşcu, a spus că nu poate avea o opinie obiectivă referitor la proiectul Strategiei, deoarece nu s-au desfăşurat dezbateri în cadrul MAI. „Proiectul abia a fost propus în atenţia opiniei publice după ce au evaluat toate structurile de drept centrale, raionale şi locale. Urmează să fie analizat mai târziu şi de către Sindicate”, a precizat Laşcu.

După aprobarea Strategiei de Reformă a Poliţiei pentru anii 2016-2020, MAI va elabora planul de acţiuni pentru implementarea acesteia. Planul de acţiuni va conţine estimarea costurilor pentru realizarea activităţilor planificate cu indicarea surselor de finanţare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite